Бразилия 2014 - мондиал или Копа Америка?

12755
Бразилия 2014 - мондиал или Копа Америка?

"Да, ние можем". Това пееше публиката в Ресифе по време на мача между Коста Рика и Италия, в който аутсайдерът би адзурите с 1:0. След 36 години чакане световното първенство се върна в Южна Америка. Но този мондиал може да не е само на Бразилия, а на всички от Америка. "Да, ние можем", наистина.

Както вървят нещата, може да имаме рекордните 9 отбора от Южна Америка и зона КОНКАКАФ на 1/8-финалите. Четири тима вече си потвърдиха мястото в елиминациите - Чили, Колумбия, Аржентина и Коста Рика. А още 4 тима може да ги последват. Все пак Бразилия сигурно ще играе на елиминациите, а САЩ също имат шанс. Уругвай също чака решителния мач, след като вече изхвърли Англия от сметките. Урусите със сигурност няма да се предадат без битка срещу Италия, Мексико пък няма да се даде на Хърватия, а само Хондурас и Еквадор може да не се класират напред от групата с Швейцария и Франция. Но съществува голяма вероятност да видим само 4 европейски отбора на 1/8-финалите, което ще е най-слабото представяне на европейците, откакто световното се разшири и вече играят повече отбори. Англия и Испания вече са аут, а има още страни, които могат да ги последват.

Сколари: Бразилия е зависима от Неймар

Селекционерът на Бразилия Луиш Фелипе Сколари предвижда тежък 1/8-финал на световното, където тимът му ще се изправи срещу Чили. Големи...

Представянето на отборите от Америките не трябва да ни изненадва. В предишните 4 мондиала, проведени в Южна Америка, победителят е от "домакините". Уругвай триумфира през 1930 у дома и 1950 в Бразилия, Бразилия през 1962 в Чили и Аржентина през 1978 също вкъщи.

Дори много назад във времето, през 20-те години на миналия век, бъдещият редактор в "Екип" и баща на Шампионската лига хвали южноамериканците. След победата на Уругвай на олимпиадата през 1924 срещу Швейцария той пише: "Те не само дриблират с топката. Те създават красив футбол, елегантен, но и бърз, мощен, ефективен."

Тогава той пише, че да сравняваш уругвайците с англичаните е все едно да сравняваш "арабски чистокръвни коне с фермерски". Почти 100 години по-късно нещата не са се променили.

Породистите коне на Южна Америка - Лионел Меси и Луис Суарес, отдавна играят в Европа на клубно ниво, но разликата в този мондиал е, че не само обичайните фаворити Бразилия, Аржентина и Уругвай, оставят следа. По-малките отбори като Колумбия и Чили не изостават. Чили би Англия на "Уембли" с 2:0 миналия ноември, а Пеле ги обяви за скрит фаворит за титлата. Колумбия нямаше участие на световно от 16 години, играчите им са неопитни, звездата Радамел Фалкао се контузи, но въпреки това тимът записа две победи в първите си два мача и за първи път от 1990 г. насам ще играе 1/8-финал. Точно същото важи и за Коста Рика. Тимът бе считан за аутсайдер в групата на смъртта, но би и Уругвай, и Италия, а сега чака Англия.

Има нещо общо между тактиката на всички тези отбори. Така твърди и Йоан Лупеску, технически директор на УЕФА, който гледа мачовете в Бразилия заедно с изследователската група към ФИФА. "Всички тези отбори се защитават с петима защитници, но в същото време преливат в атака много бързо", казва той.

Пекерман: Очаквам труден мач срещу Япония - победата за тях е задължителна

Селекционерът на колумбийския национален отбор по футбол Хосе Пекерман отдаде заслуженото на Радамел Фалкао, който помогна на тима да с...

Отборите от Америка изглеждат и по-свежи, упражняват безмилостна преса. Особено Чили и Коста Рика, чиито контри са убийствени. Всички тези отбори не владеят топката, а разчитат на бързите атаки. И успяват. Чили имаше 44% притежание при победата срещу Испания с 2:0, Коста Рика - 42% срещу Италия при успеха с 1:0, а Колумбия - 45% при 2:1 срещу Кот д'Ивоар.

Освен това всички имат страшни играчи в атака. Колумбия е с Джеймс Родригес от Монако и Хуан Куардадо, към когото интерес има Барселона. Чили разчита на Алексис Санчес от Барселона. Коста Рика разчита на Брайън Руис (ПСВ Айндховен) и Джоуи Кембъл (Олимпиакос).

Отборите от Южна Америка и КОНКАКАФ бият с една тайна - имат много играчи в европейския футбол. Коста Рика е с 11 футболисти, играещи в Европа, но познаващи условията в Бразилия. Според много играчи влажността на въздyха в Бразилия прави мачовете изключително трудни, много по-тежко е за играчите, отколкото на шампионата в САЩ през 1994 например. И това се вижда и на терена. В 13,00 ч. в Ресифе Коста Рика тичаше много, а Италия едва мърдаше.

Това световно е пътуване в непознатото за европейските играчи. И докато бразилците играят в Шампионската лига и са свикнали с големия футбол в Европа, то европейците не са свикнали с температурите и условията за футбол тук.

Не без значение е и публиката. Всички южноамериканци се чувстват у дома си в Бразилия. Според ФИФА за мондиала за продадени 62 155 билети в Аржентина, 56 363 в Колумбия и 40 008 в Чили. Но на трибуните все едно са много повече. След като последният мондиал в Южна Америка беше през 1978, сега местните фенове правят всичко, за да следват отборите си. Колумбийците пълнят стадионите, чилийците бяха 45 000 на "Маракана".

Защо Испания страда като Байерн на Гуардиола

Легендата на германския футбол Гюнтер Нетцер анализира събитията на Мондиал 2014 в традиционната си неделна колонка за "Билд”. То...

Но какви са шансовете на европейците? На предишния мондиал в ЮАР 6 европейски тима стигнаха елиминациите, а от двете Америки имаше 7 отбора. Сега може да е по-зле, макар че Германия, Холандия и Франция изглеждат много силни. Германия е най-страшният отбор за всички. И ако това е добра новина за еврофилите, то лошата е, че бразилците още не са включили дори на втора скорост.

Саймън Харт, "Индипендънт"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com