Ерата на асиметрични заплахи оформя перфектна буря за Гърция

3237
Ерата на асиметрични заплахи оформя перфектна буря за Гърция
Снимка: Getty Images/Guliver

Кириакос Мицотакис никога не е очаквал да стане част от гръцко издание на „перфектната буря“. И все пак съдбата и събитията поставиха гръцкия премиер в ситуация да управлява страната в много решаващ момент. Той показа решителност в справянето с въпроса за миграцията и бежанците, което укрепи политическия му имидж. Обществото жадуваше за силен лидер - понятие, което до голяма степен беше замъглено от чувство на унижение през последните 10 години. Това отбелязва анализаторът Алексис Папакелас в коментар за гръцкото издание Kathimerini, цитиран от БГНЕС.

„Перфектната буря“ представлява точно описание на много непредвидими заплахи едновременно. Трудностите проявяват най-доброто у гърците: патриотизъм, щедрост и дори чувство за общност, което рядко се среща при нормални обстоятелства.

Гърция продължава да отблъсква мигранти, Турция да ги вкарва (ВИДЕО)

Гръцките власти съобщиха, че са попречили на 1646 души да влязат в страната между неделя сутринта и тази сутрин. Двама мъже - един еги...

Това се вижда от развитието на границата на Еврос и това е точно струната, която премиерът се опитва да дръпне сред населението. Този чудесен микс обаче не е достатъчен, за да помогне на Гърция да се справи практически с предизвикателства като коронавируса, имиграцията или заплахата от Турция. Трябва да разчита на система, план и хора със стоманени нерви, които следят движението на топката и игнорират вдигането на шум.

И точно тук е слабото място. Икономическата криза, в комбинация с греховете от миналото и пълното пренебрежение към институциите и дисциплината, които процъфтяваха през годините на управлението на СИРИЗА, нанесоха значителни щети. Държавният апарат се нуждае от време и пари, за да влезе във форма.

Как може да се създадат достатъчен брой отделения за интензивно лечение, как може да обучи медицинския персонал да спазва протоколите, когато се очаква 5, 10 или дори 15 процента от населението да се зарази с вируса? Кой ще може да създаде затворени центрове за мигранти? И колко бързо може страната да бъде обезпечена срещу нова асиметрична заплаха от кибератаки? Аз лично вярвам, че това ще бъде тест за гръцкото общество, но то ще го направи.

Опасявам се обаче, че икономиката ще се забави. Коронавирусът разруши световната икономика и замрази плановете на инвеститорите. В същото време чуждестранните инвеститори са загрижени за резултата от мигрантската криза и напрежението с Турция. Туризмът ще бъде нарушен. Ако тези фактори забавят растежа, гръцкото общество ще пострада в момент на големи очаквания.

Кипър изпрати полицаи на гръцко-турската граница

Кипърските полицейски сили за бързо реагиране изпратиха 21 свои колеги от днес да помагат за охраната на гръцко-турската граница, къдет...

Да се надяваме, че мощните партньори на Гърция осъзнават, че трябва да я подкрепят. Гърция не може да бъде ограничена от амбициозни първични излишъци и в същото време да бъде на първа линия срещу големи заплахи. Това сочи просто здравия разум. Ще бъде ли осъзнато това? Силно се надявам, че ще стане така, завършва коментарът на Папакелас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com