България през 2023 г. в цитати: Елате пиленца при "Костя Копейкин"

11362
България през 2023 г. в цитати: Елате пиленца при "Костя Копейкин"
Снимка: iStock

И през 2023 г. цветните фрази и метафоричният език бяха по-силни от действията ни. Дали защото не ни стиска или защото просто толкова си можем, остава загадка.

В този материал ви представяме поредната част от традиционните годишни обзори на Actualno.com - за да започнем новата работна година по-ведро, но и да повтаряме все по-малко грешките от старите. Подбрахме топ 10 от най-добрите цитати през 2023 година. Някои от тях сме убедени, че помните и до днес, други може би ще прочетете за първи път, но едно е сигурно - в края всички вкупом ще ви депресират до смях. По традиция списъкът не е изчерпателен - всеки един от тях в нашата рубрика заслужава отделно внимание.

И като си говорим за традиции и дългогодишни практики, няма как да не започнем обзора на цитатите с реплика на наш колега - водещата на bTV Мария Цънцърова. След като през цялата година нацията се наслаждаваше на (почти) боксовия мач между Делян Добрев от ГЕРБ и Асен Василев от ПП-ДБ, то тя резонно зададе въпроса: "Вие, г-н Добрев, да не сте се скарали с Асен Василев в гимназията?".

Двамата хасковлии не пропускаха възможност да се захапят в поредица от предизборни кампании, изслушвания по парламентарен контрол и най-обикновени засечки из родния си град

Точно наобратно пък се оказа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Бившият премиер (не)иронично обяви, че "единственият приятел на Асен Василев се казва Бойко Борисов". На мястото на Делян Добрев бих помолил мама да не ми разрешава да си играя повече с тези момчета.

Докато отношенията между политическите лидери се оказваха на моменти палави, на моменти трагични, то не липсваха и песенни пробиви. Ако имаше обзор на политическата година в песни, може би тя би звучала така: "Елате пиленца при батко" в изпълнение на Бойко Борисов - потвърди го и самия съпредседател на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов.

Все пак човечеството е оцеляло, защото се е смяло, гласи мъдростта. Именно в този дух продължаваме и с един от следващите любими герои на Actualno.com - лидерът на проруската партия "Възраждане" и инициатор на запазването на марката "Костя Копейкин" Костадин Костадинов. Човекът, чийто идол в живота май-май изглежда е руският посланик Елеонора Митрофанова, а самата тя го посочи като свой любим партиен лидер у нас, си позволи да се изтъкне като иноватор: "Ние бяхме тези, които първо обявиха Русия за неприятели", каза проруският партиец. А един мармот завива шоколад в станиол.

Самият Костадинов не се слави като човек с особено демократични нагласи към журналистите, още по-малко пък към онези от тях, които разкриват как депутатите на "Възраждане" са "ваксинирани антиваксъри" например. Разбира се, визираме именно отношенията между Костадинов и Цънцърова, а в едно от последните си интервюта при нея през декември той я покани "да си продаде и бельо с марката "Костя Копейкин".

Безспорно един от кадрите на годината е от европейския футболен мач между отборите на "Левски" и немския "Айнтрахт" на Националния стадион "Васил Левски", когато сините фенове показаха еднозначно отношението си към Костадинов.

Че нито един от гореспоменатите ни герои няма да спаси България е ясно, но май и Господ няма да ни помогне - поне в това е уверен земеделският министър Кирил Вътев. По време на бурните протести на зърнарите и земеделците през есента той стигна до извода, че и "Иисус Христос да дойде - не можем да го решим този проблем".

Самите протести пък през цялата година като че ли оставиха усещане за сериозна политизация - нямаше почти нито едно обществено недоволство, което да не бе изпълнено с партийни функционери. Само си припомнете колко оцветени бяха протестите не само на зърнарите, но и на пътищарите, въглищарите... Затова и накрая се оказа, че все така "целият народ нас чака" - заключи мъдро бившият премиер Кирил Петков. За какво ги чака(ме), дочака(хме) ли ги, още ли ги чака(ме), май не сме сигурни. Абе, някои сме!

Едно обаче е ясно - народът презира политическия си елит, а част от политическия елит презира друга част от него. Поне това разбираме от думите на бившият депутат адв. Николай Хаджигенов, който коментира темата с конституционните промени така: "Аз на тези хора не бих им дал да гледат кокошки на двора, камо ли да пипат Конституцията".

Време е да прибавим и международен контекст на обзора ни с цитати, като по тази причина отправяме поглед към президентсвото. Разбира се, там международната посока почти винаги е североизток, а не запад. Доказателство за това са поредицата от управленски глупости на служебните кабинети на Гълъб Донев, които обичаха да ни плашат с глад, студ, мизерия, умрели хора по улиците и фалит на държавата. В същата логика президентът Румен Радев ни уверяваше, че след споразумението с турската компания "Боташ", което вече се разследва от Европейската комисия, "по тръбите няма да потече Путин". Руският диктатор не потече по тръбите, но интересите му добре си течаха по време на безвремието от служебни управления.

И за финал - две важни, но и тъжни констатации, които сякаш диктуваха хода на събитията през цялата 2023 година. В едната от тях нямаме съмнение, тъй като ежедневно всички се убеждаваме в това, а именно - "Фейсбук се превърна в обществена тоалетна от началото на 90-те", по думи на депутатът от ПП-ДБ Христо Петров (Ицо Хазарта).

Другата констатация е от онези фундаментални мисли, които, съвсем не на шега могат да предопределят хода на цялата следваща година. Помислете внимателно над думите на колегата ни Светослав Иванов, който предупреди: "Има опасност миналото да се завърне в съвременна форма, за да ни предаде ненаучените си уроци".

Така приключва и погледът ни върху 2023 година в 10 от най-добрите и четени от вас цитати. Оставяме на вас преценката за това дали предизвикват повече размисъл, радост или тъга, дали направо не ви докарват разширени вени или до комсомолско щастие например.

И поздравления за тези от вас, които всъщност видяха, че броят на цитатите е 11 - вие сте част от светлото бъдеще на нацията (с намигване). На всички останали - отново честита Нова година (пак с намигване)!

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Ново летище за медицинските хеликоптери - до тунел "Железница" на АМ "Струма" (СНИМКА)

Прогноза за времето - 17 май 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 16 май 2024 г.

Адмирал Емил Ефтимов с висок френски орден: Трябва да продължим подкрепата за Украйна

Гигантско задръстване на изхода за АМ "Тракия"

Георги Ангелов: Срещу България, като част от Европейския съюз, се води специална психологическа операция (ВИДЕО)

Фестивалът "Да поЧетем" ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София

41 младежи от шестия сезон на Mentor the Young се включиха в бизнес симулация в Kaufland

Отново: Гладкото събиране на тол такси се отлага

Румен Радев награди изявени дейци на образованието, науката, културата и изкуството

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com