Комисия на НС отхвърли мониторинговия доклад за интеграцията на ромите

4051
Комисия на НС отхвърли мониторинговия доклад за интеграцията на ромите

С 5 гласа "против" и 9 "въздържал" се Комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, оглавявана от депутата от БСП Антон Кутев, отхвърли отчета за Административен мониторингов доклад за 2017 г. за изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020), № 802-00-23, внесен от Министерски съвет на 03.05.2018.

По време на заседанието Антон Кутев заяви, че няма усещането за реален напредък по отношение на интеграцията на ромите, въпреки че не е експерт по въпроса. Според него проблем би било, ако няма достатъчна ангажираност на държавата.

Манолова предлага създаване на национална програма за ограмотяване на ромите

Само 14% от ромските семейства у нас говорят на български език в домовете си. Затова много от децата им, включително и тези в по-горнит...

Според депутата от БСП Надя Клисурска ако се попита ромското население дали е доволно от парите, които се дават за интеграция, "те ще ме попитат какво е това, защото те реално не усещат политиките." По думите ѝ интеграцията трябва да се подобри и "да не бъдат толкова меки и пожелателни мерките, които са заложени в плана". "Не дърпаме напред, а циклим на едно място и то в продължение на 15 години", добави тя.

Депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на образованието Милена Дамянова изрази мнение, че е много важно да се работи с родителите, защото каквото и да се прави с децата няма как да се очаква от образователната система да направи каквото и да е ако не се обърне внимание и на родителите.

В момента стратегията за интеграция на ромите се намира в своя втори и последен период (2014 - 2020), освен ако след 2020 година не бъде продължена. Съгласно данните от нея към 2011 година, т.е. по времето, когато стратегията бива изготвена, най-много роми има в Монтана и Сливен, като за част от ромското малцинство се определят тези хора, които се идентифицират по желание като такива. За разлика от българския етнос, при ромите най-голям е делът на децата до 9 години - над 20%, а делът на ромите между 10 и 19 години и 20 и 29 години е следващият най-голям в етноса. Според данни на НСИ от 2011 година, заетостта при българите е 87,7%, при ромите - едва 50,2%. Българите имат средно по 23,2 кв. метра жилище на човек, ромите - 10,6 кв. метра. Що се отнася до образованието, пак по данни от съставянето на стратегията, само 0,5% от ромите имат висше такова, а основно - 40,8%. Като приоритети в стратегията при интеграцията на ромите са посочени на първо място са образованието и здравеопазването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Ново летище за медицинските хеликоптери - до тунел "Железница" на АМ "Струма" (СНИМКА)

Прогноза за времето - 17 май 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 16 май 2024 г.

Адмирал Емил Ефтимов с висок френски орден: Трябва да продължим подкрепата за Украйна

Гигантско задръстване на изхода за АМ "Тракия"

Георги Ангелов: Срещу България, като част от Европейския съюз, се води специална психологическа операция (ВИДЕО)

Фестивалът "Да поЧетем" ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София

41 младежи от шестия сезон на Mentor the Young се включиха в бизнес симулация в Kaufland

Отново: Гладкото събиране на тол такси се отлага

Румен Радев награди изявени дейци на образованието, науката, културата и изкуството

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com