Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чрез изкуствен интелект: Британски инженерен гигант стана жертва на измама за 25 милиона долара

17 май 2024, 11:24 часа • 1344 прочитания

Британска мултинационална компания за проектиране и инженеринг, която стои зад световноизвестни сгради като Операта в Сидни, потвърди, че е била цел на deepfake измама, която е довела до това един от нейните служители в Хонконг да плати 25 милиона долара на измамници.

Говорител на базираната в Лондон Arup казва пред CNN, че е уведомила полицията в Хонконг през януари за инцидента с измама и потвърди, че са използвани фалшиви гласове и изображения. „Нашата финансова стабилност и бизнес операции не бяха засегнати и нито една от нашите вътрешни системи не беше компрометирана“, добавя говорителят.

Как се случва измамата?

Хонконгската полиция казва през февруари, че по време на сложната измама финансов служител е бил измамен да присъства на видео разговор с хора, за които е смятал, че са главният финансов директор и други членове на персонала, но всички те са се оказали създадени с deepfake. Според полицията първоначално работникът е подозирал, че е получил фишинг имейл от офиса на компанията в Обединеното кралство, тъй като в него се посочва необходимостта от извършване на тайна транзакция, предава CNN. Работникът обаче загърбил съмненията си след видеообаждането, защото другите присъстващи изглеждали и звучали точно като колеги, които той разпознал. Впоследствие той се съгласи да изпрати общо 200 милиона хонконгски долара - около 25,6 милиона долара. Сумата е изпратена чрез 15 транзакции.

Още: Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Deepfake обикновено се отнася до фалшиви видеоклипове, които са създадени с помощта на изкуствен интелект (AI) и изглеждат изключително реалистични. По-рано тази година порнографски изображения на поп звездата Тейлър Суифт, генерирани от изкуствен интелект, се разпространиха в социалните медии.

Като водеща инженерна консултантска фирма, Arup има 18 500 служители в 34 офиса по целия свят. Фирмата е построила забележителности като стадиона Bird’s Nest, мястото на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г.

„Подобно на много други бизнеси по света, нашите операции са обект на редовни атаки, включително измами с фактури, фишинг измами, фалшифициране на глас в WhatsApp и deepfake. Това, което видяхме, е, че броят и сложността на тези атаки рязко нараства през последните месеци“, казва Роб Грейг, глобален главен информационен директор на Arup.

Още: САЩ забранява роботизираните обаждания генерирани от изкуствен интелект

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес