100 000 асансьора в България може да наранят хора във всеки момент

17337
100 000 асансьора в България може да наранят хора във всеки момент
Снимка: БГНЕС

Цели 85% от използваните в България асансьори са от типа, в който загина 10-годишно дете, притиснато от велосипеда си, преди два дни в Кюстендил. Поне 100 000 от тези асансьори крият огромен риск за хората, които ги ползват, твърди главният секретар на Българската асансьорна асоциация (БАА) Николай Маринков в интервю пред в. "Телеграф", цитирано от в. "24 часа".

През 70-те години на XX век в цяла Европа се разбра, че с тези асансьори стават инциденти, но ние продължаваме да сме единствената страна в Европа с такива асансьори по остаряла технология, добавя Маринков. Според него, ако асансьорът е имал решетка или кабинна врата, детето е можело да бъде спасено. То е било притиснато към дъното на кабината от велосипеда в областта на шията и се задушило.

Инцидент в Бургас: Пропадна асансьор с работници

Асансьор с работници пропадна в сграда на частна фирма за стъклопакети в Бургас. Асансьорът е товарен. В момента на падането, асансьор...

Това не е първото такова предупреждение на Маринков що се отнася до асансьорите в България. Браншът отдавна поиска промяна на законодателство заради остарелите асансьори.

Припомняме, че преди две години ДАМТН настоя от 1 януари миналата година във всеки асансьор да има телефон, за да може да бъде повикана помощ в случай на нужда. Разговорните устройства са специални и трябва да гарантират повиквания към 3 предварително зададени номера на поддържащата фирма. Устройствата трябва да бъдат монтирани така, че да гарантират постоянна двустранна обхват. Според ДАМТН в почти всички административни сгради това било направено, но в много малко сгради етажна собственост.

БАА обаче предупреди, че цената за поставяне на такива спешни телефони е голяма пречка пред реализация на намеренията на ДАМТН. По експертни оценки поставянето на телефонно устройство за спешна връзка от асансьорна кабина ще струва между 280 и 600 лева. Много обаче зависело от самото устройство, а отделно се плаща монтажът. Друг интересен въпрос е кой купува мобилните карти за спешните телефонни линии, попитаха от бранша. А при случая в Кюстендил асансьорът е имал спешен телефон - и какво помогна това, попита Илия Златанов от БАА. Той добави пред БНТ, че никой в ДАМТН не контролира спектърът "сигурност и безопасност" що се отнася до асансьорите.

Иначе и вчера, 19 септември, имаше инцидент с асансьорна платформа в Бургас, при който трима работници бяха ранени. Първоначалният преглед на документите показва, че авариралото съоръжение представлява товарна платформа управлявана от телфер, а не товарен асансьор. По време на инспекцията е установено, че за съоръжението липса изискуемата наложителна документация, която включва: заверена проектна документация и документи удостоверяващи извършена регистрация и технически прегледи от орган за технически надзор, каквото е изискването според нормативните уредби.Констатирано е, че е налице грубо неспазване от ползвателя на законоустановените изисквания за безопасна експлоатация. Заради това съоръжението ще бъде спряно от движение, а глобата за собственика ще е 10 000 лева.

Стотици хиляди асансьори в България са опасни за живота

Затвор за домоуправители, които пускат неизправни асансьори. Това е едно от предложенията, които се правят от асансьорния бранш –...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com