Ангел Кунчев запита: Досега лъгали ли сме някога?

4255
Ангел Кунчев запита: Досега лъгали ли сме някога?
Снимка: БГНЕС

„Досега лъгали ли сме някога“? Tака държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев започна интервюто си в сутрешния блок на БНТ.

По думите му, при толкова починали хора, да има такива хора, които да твърдят, че я го има вируса, я го няма, е "такава дива безотговорност". До такава степен яхнаха вълната отделни личности, но хората виждат всичко, те могат да си направят сметка и ние сме длъжни да казваме истината. Истината е числа и тя не може да бъде измислена, посочи Кунчев.

Доц. Кунчев: Пикът на епидемията ще настъпи в следващите 2-3 седмици

"Данните за разпространението на коронавируса са лоши и увеличението е значително, но това не е изненада, защото го наблюдаваме в Европ...

Представете си да не говорим за коронавирус и да не даваме информация, допълни здравният инспектор.

Ангел Кунчев обясни, че всичко, което пристигне в България като ваксини, се употребява в рамките на 3-4 дни. След кацането на самолета и пристигането на тира в рамките на полунощ колите на РЗИ-тата пристигат, взимат ваксините и на следващия ден започват да работят с тях, отбеляза той. Постепенно растат количествата на „Пфайзер“,  на „Модерна“ и продължават да идват количества на „Астра Зенека“. Вече минахме 400 000 направени дози, и ако има редовни доставки още в началото на април ще достигнем 500 000 направени дози. Ние сме в състояние да направим 40-50 000 имунизации дневно, отчете Кунчев.

Той добави, че след като има заключенията на експертите за ваксините, не би трябвало да има страхове. Започват постепенно страховете да се преодоляват и хората започват да търсят ваксините, изтъкна доц. Ангел Кунчев. Той няма данни за починал човек, имунизиран срещу COVID-19. Няма как всички смъртни случаи да бъдат свързани с имунизацията, настоя Кунчев и допълни, че доказателствата могат да се направят с много внимателни проучвания. Ако има протоколи от направена аутопсия – това е най-сигурният начин.

„COVID-19 е доста коварно заболяване и много многолико. То не е заболяване на горните дихателни пътища и на белия дроб, а то е заболяване на малките кръвоносни съдове“, предупреди Кунчев.

Здравните власти нямат желание да пишат COVID-19 на хора, починали от друго нещо. Ние сме държавата с най-леки мерки и никога няма случай всички да бъдат доволни, изтъкна Кунчев и определи решението на министъра на икономиката Лъчезар Борисов за големите магазини като погрешно. То беше отменено лично от Бойко Борисов.

Кунчев: Проследяваме развитието на антителата при ваксинираните

Разработен е специален план за проследяване на развитието на антителата при ваксинираните. Планът ще заработи съвсем скоро и ще обхване...

Той посочи, че всички решения се превръщат на мерки на базата на заповед, подписана от министъра на здравеопазването. Решенията са много трудни, защото търсим баланса. Пълно закриване ще повлияе, ще смъкнем малко случаите, но въпросът е каква е цената, уточни Ангел Кунчев.

Зала "Арена Армеец“ винаги може да се превърне в полева болница, но засега не е нужно, уточни националният здравен инспектор.

Кунчев запита и в коя страна не се взимат политически решения с мерките. Експертите са за това - да убеждават, да дават решения и варианти, а политиците са тези, които въвеждат мерките, даде да се разбере той.

По отношение на предстоящите парламентарни избори, Кунчев заяви, че няма причини за отлагане на изборите. Ако изборите се проведат така, както предвижда изборният протокол, който е доста подробен, не крият опасност и риск, увери Кунчев.

Прочетете още: Доц. Кунчев за мерките: 10 дни не е малък срок, но не знаем дали ще е достатъчен

Доц. Кунчев прогнозира кога ще започне ваксинирането на всички желаещи

Само тази доставка сега е съкратена на половина. Очакваме през февруари да получим компенсация с повече от договорените доставки. През ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com