Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

15855
Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ
Снимка: личен архив

Замърсени лекарства с примеси, които повишават риска от развитие на онкозаболявания - това е основната тема в научната работа на проф. Георги Чернев, ръководител на кожната клиника на МВР. От години той дава гласност на темата - какво ново, научете в следващите редове.

Проф. Чернев, как мина VI-тия Конгрес на БДДХ?

Определено не според очакванията и представите ми, но все пак по-добре от миналата година.

Имаше няколо много сериозни международни лектори в лицето на проф. Уве Волина, проф. Рикардо Виеира и д-р Хосе Карлос Кардосо. Участваха и сериозни авторитети и на национално ниво в лицето на доцент Косара Дреновска от Александовска болница и доцент Валентина Брощилова от ВМА. Присъстваха около 160 -170 посетители общо и не повече от 10 фирми. С ʺизкарванетоʺ това мероприятие сме с една стъпка напред. Приготовленията за 2025 година текат с пълна пара, предстои 7-мо издание на мероприятието.

Имаше доста млади лектори от Англия, Испания, Германия. Създаваме постепенно една традиция за младите доктори и за прогреса, за напредничавото мислене в медицината. Това е важно и изисква доста труд, време и постоянство.

Друго важно е, че вече сме разпознаваеми на световно ниво поради темите, които коментираме и анализираме. Традициите трябва да се спазват и опазват, защото те имат възпитателен и образователен ефект, те създават научния облик на дадена нация. Поддържат духа и самочувствието и ни превръщат в идейно средище или ʺидейна географска зонаʺ. Етаблират начин на мислене и оставят следи. Тези следи са и ще бъдат необходими на младите хора и на бъдещите поколения. Бих ги определил и като следите на вярата в науката, логиката и стремежа към усъвършенстването.

А в момента поради една и друга причина живеем във време на безверие, безвремие и загуба на националната ни идентичност. Болезнено, тежко, но и неизбежно. Такъв е периодът.

Създаването на просветни звена или центрове е нещо задължително за всеки уважаващ себе си учен. И по време на турското робство и сега – създаването и обгрижването на просветно, критично, подрастващо поколение е и остава проблем. Дори голяма част от самите българи се борят против това. Националният характер на завистта не се променя, той само се задълбочава. Хубавото е, че създалият се впоследствие гняв, именно и само той е най-силния безплатен генератор на енергията, която катализира критичното мислене и прогреса. Затова не би следвало да се критикува и емоционалността и бурните реакции, особено в контекста на конструктивната критика, прогреса и инакомислието.

Не само броят на клиничните пътеки би следвало да бъде оценяван и потенциран. Разсъждаването по този начин превръща всеки един от нас в поредната клинична пътека.

Още: Проф. д-р Георги Чернев: Онкофармакогенеза и Нитрозогенеза на рака на кожата - основни теми на VI конгрес на БДДХ

Има ли новости по отношение на нитрозамините в лекарствата, които са контаминирани? Имате ли нови данни?

Проектът е все още активен. Стигнахме до извода, че нитрозамините биха могли да бъдат фототоксични и да участват в така нареченото метаболитно препрограмиране на клетките под влияние на слънчевата светлина. Това е известно за определени техни представители, но не е анализирано във връзка с приема на нитрозамини, установени вече и като контаминанти (замърсители) в лекарствата. Проблемът е доста интересен и се задълбочава с всеки изминат ден, но и потвърдителните данни в тази посока не липсват, а растат експоненциално и категорично в полза на твърдението, че където и да се намират, тези карциногенни и/или мутагенни съставки инициират ракови процеси.

Още: Проф. Георги Чернев: Нитрозамини, лекарства, рак – бизнес за милиарди

Бихте ли бил по-конкретен във връзка с твърденията си?

Разбира се. Въведохме две нови понятия в медицината или медицинската наука: Онко-Фармакогенеза / Фармако-онкогенеза на рака на кожата и лекарствено инициирана нитрозогенеза. Българският принос по темата е огромен и вече световно признат. Наскоро получихме (БДДХ) като организация поздрави и от изтъкнати американски учени.

Официализираме паралелно с това и някои нови данни по темата за първи случай на меланом, развил се след прием на нитрозо/ пропафенон: ТУК

Публикувано беше и описание на нов случай на пациент с нодуларен меланом след прием на потенциално контаминирани с нитрозамини бисопролол, валсартан и хидрохлоротиазид: ТУК

И в двата случая се коментира ролята на контаминацията с нитрозамини в контекста на фото/ нитрозо/ карциногенезата или така нареченото метаболитно препрограмиране, най-голямата новост в световен мащаб.

Тезата на Нитрозо-онкофармакогенезата се потвърждава. Това е нова дефиниция в медицината. Независимо дали са в лекарствата, козметичните продукти, водата или храната, нитрозамините предизвикват смърт. Понякога по-бавна, понякога - по-бърза!

Представихме през годините доста материали по темата и заключението ни е, че налице са данни за например, на прима виста около 150 меланома до момента, развили се в рамките или след стартиране на прием на потенциално/ реално контаминирани с нитрозамини препарати от разнороден клас. Но сме готов да представим детайлни данни за още поне 500 такива случая, потвърждаващи тази теза.

Още: Рак на кожата и не само заради лекарства: Нови български примери с данни

Имате ли данни и за други потенциално замърсени медикаменти, проф. Чернев?

Десетки статии по света коментират потенциалната протективна роля на чистата субстанция на метформина, бета блокерите, сартаните, АСЕ инхибиторите и т.н. при пациенти с меланом и кожен рак в напреднали стадии или при разноороден тип др. тумори. Впечатление прави обаче следното: След приема на тези субстанции няма нито един-единствен пациент, който да е постигнал ремисия на онкологичното заболяване. Друго интересно е, че пациентът е приемал тези медикаменти и преди появата на тумора! И тези медикаменти са каталогизирани в листата на FDA (Агенцията за храните и лекарствата в САЩ) за потенциално контаминирани лекарствени препарати. Тоест именно тези медикаменти са и индукторите на самите тумори на кожата например, но те са дадени по коренно различен повод. А това, че поради оптимиране на кръвната захар, даден пациент с напреднал меланом е живял няколко месеца повече - не намирам съществен принос в това, напротив. Изместен е фокусът на обектива именно от обективните данни, но ако си внимателен - това не би следвало да ти убегне.

Не би следвало да се забравя, че лекарството се състои от активна съставка и примеси с прокарциногенно действие, които са обявени вече и официално. Балансът между концентрацията на карциногена и оздравителната функция на определена активна съставка определя изходът от едно или генерирането и на ново заболяване, но този път: онкологично! Особено когато има полимедикация, туморните заболявания или туморите на кожата биха могли да са и множествени.

Около 300 са засегнатите медикаменти според данни на FDA. Непрекъснато се добавят и нови данни: СПИСЪК ТУК!

Трудно обозримо е всичко това като обем. Принципно обаче, това е добра отправна точка за проследяването на определени клинико-патологични корелации след прием на контаминирана лекарствена продукция.

Още: Пиеш лекарства с натрупване, застрашен си от рак: Говори проф. Георги Чернев

Например приемът на метформин би могъл да бъде комбиниран с още 3-4 потенциално замърсени препарата. И това е често. Нашите данни са, че именно тази контаминация (замърсяване) е застрашаваща здравето на пациентите. При този пациент бяха оперирани към момента 17 тумора на кожата. Пикът на манифестация съвпада с пикът на прием на полимедикацията/ поликонтаминацията: СЛУЧАЯТ ТУК!

Тези данни са убийствено индикативни за резултатите от приема на тези лекарства. В световен мащаб никой не оспорва например, че контаминираният метформин се разпространява като генерик, в Америка, на цената на неконтаминирания метформин: ТУК!

Тоест, на практика имаме официално признание, че:

  1. Регулатори и фирми разпространяват контаминирана и неконтаминирана лекарствена продукция
  2. Знаят точно процентите на това съотношение
  3. Не спират от разпространение контаминираната продукция.
  4. Това ние, учените, определяме и като контролирана контаминация: Контролирано предизвикан рак: Проф. Георги Чернев обяснява как този бич може да намалее

Аналогични др. научни данни са показателни, че нитрозамините в една таблетка метформин, биха могли да бъдат завишени многократно или до 30 пъти над препортъчителните норми, при това само за 1 ден. Ние показваме до какво би могъл да доведе този прием.

Меланоми се развиват и след прием на контаминиран с нитрозамини ранитидин: ТУК!

Доста интересни данни, проф. Чернев? На практика всеки един контаминиран продукт би могъл да потенцира генерирането на рак на кожата, така ли?

Фокусът на дерматолозите е кожата. Предполагам, че и др. форми на рак биха могли да бъдат потенцирани.

Каква според вас е ролята на слънчевата радиация за рака на кожата?

Съществена. А комбинацията на слънчевата радиация с прием на нитрозамини в лекарствата по всяка вероятност е с негативно последвало действие. Приемът на лекарства от типа на АСЕ инхибиторите и хидрохлоротиазида например от години се свързват с увеличена честота на кератиноцитни ракови форми: ТУК!

Но никой досега не коментира факта, че тези две групи лекарства в лицето на тизаидните диуретици и АСЕ инхибиторите са едни от повесеместно замърсените с нитрозамини.

В наши международни статии коментираме това многократно: ПРИМЕР ТУК! Тези статии са и академичен призив към регулаторите за тестуване и официализиране на карциногенната потентност и фотокарциногенността на нитрозамините в нови препарати като моксонидин, тораземид, мирабгерон.

Елиминационните режими за тези контаминанти би следвало да станат задължителни. Превенцията в тази насока би следвало да стратира на този, ранен етап. Защото именно тогава тя все още има смисъл.

На практика показваме как се развиват едни и същи тумори след прием на разнородни като класове медикаменти.

Какво е международното мнение по темата? Как реагират на вашите призиви и наблюдения?

Като цяло оценката е положителна. Част сме от международната научна общност, позната и като ʺNITROSAMINE EXCHANGE/ A knowledge based community for all-things Nitrosamineʺ

Toва е най-реномираната експертна платформа за решаване на проблемите с контаминацията на лекарствата в световен мащаб. Припознаването и приемането в тази общност е многостъпков процес и не се случва от само себе си. Понякога дебатите са емоционални, но в това няма нищо лошо и нищо лично. Не може всеки да се съгласява с всичко.

Най-важното е, че има стимул за развитие на младите лекари, откриват се нови хоризонти и се насърчава логичното мислене. Продължаваме напред!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Заради лекарство с риск за рак: Pfizer вади стотици милиони за обезщетения

Най-после: Ясно е кой ще руши сградите на мястото на детската болница

Бистрица остана без лекар

Диагноза: Алергичен ринит. Какви опасности крие и как да се справим с течащия или запушен нос?

Искат отмяна и пренаписване на указанията за отпускане на медицинските храни

Докато институциите спорят за варненска болница, тя спечели 7 милиона лева

Директорът на "Пирогов" ще се кандидатира за нов мандат

Безплатни инвитро консултации с проф. д-р Джем Фичиджиолу в София на 01.06.2024 г.

Ръст в броя на заразените с Ковид у нас за денонощие

Д-р Дечо Дечев: Държавата не може да издържи без частните болници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com