Прокуратурата огласи още за връзките между Бобоков и Узунов

3156
Прокуратурата огласи още за връзките между Бобоков и Узунов
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура разпространи днес нови данни от комуникацията между президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

През 2017 г. Бобоков е изпратил на Узунов молба на руснак, на когото е отказано българско гражданство заради отказ на ДАНС.

През януари 2019-а Бобоков изпратил на Узунов заявление на либиец до МВР с молба да му заличат криминалните регистрации. Тази  икомуникация е най-дълга и продължава до ноември. Бобоков праща на Узунов самото заявление, както и входящ номер, който му е предоставен от полицията 

Третият случай е от 18 декември 2019 г. Тогава Пламен Узунов казва на Бобоков коя е фирмата собственик на два автомобила "Майбах".

ВАС започва проверка след признанията на Пламен Бобоков

Върховен административен съд (ВАС) започва вътрешна проверка заради последния скандален случай, разрастнал се в петък, и в който е заме...

Заради новите данни прокуратурата е възложила проверка от ДАНС и от Дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР. От Министерство на правосъдието и от Президентството на Република България са изискани всички относими към предмета на доказване по наказателното производство материали.

"Разпитваха ме във връзка с SMS-ите, които вие първо бяхте получили“. Това заяви самият Бобоков на излизане от следствието, където днес беше разпитан.

Попитан дали е комуникирал с президентския секретар по правни въпроси Пламен Узунов за руски гражданин, който е трябвало да получи българско гражданство, Бобоков отговори, че няма спомен. А на въпроса дали е молил Узунов за информация чия собственост са два автомобила Майбах, Бобоков отговори категорично: "Абсурд! Не!".

"Няма нищо укоримо. Никога не съм вършил нищо престъпно", заяви още Бобоков.

Ето какво се казва в съобщението на прокуратурата:

Пламен Бобоков: Ходатайствах за назначаването на Николай Николов за прокурор

Ходатайствах за назначаването на Николай Николов за прокурор. Това заяви в интервю за "Тази неделя" по bTV бизнесменът Пламен Бобоков, ...

"Във връзка с отделените материали по досъдебно производство на Специализирана прокуратура и образуваното ново за престъпно сдружение с цел търговия с влияние, днес в Следствения отдел при СП е призован за разпит П.Б.

С оглед на оповестената информация, събрана след анализ на изготвена компютърно-техническа експертиза на мобилни устройства, ползвани от П.Б., от председателя на Върховния административен съд е изискано за послужване адм. дело № 11413/2018. Изискана е и справка за администрирането и движението на делото, както и информация за магистратите и служителите, дейността на които е била свързана с неговото разглеждане.

При продължаващия анализ на големия обем от информация – над 200 GB, съдържаща се в експертното заключение, е констатирана допълнителна комуникация между обвиняемия П.Б. и П.У., секретар по правните въпроси и антикорупция на президента. Същата може да има отношения към дългогодишната професионална ангажираност на П.У. в системата на МВР, както и в качеството му на министър на вътрешните работи в периода 27.01.2017 г. – 04.05.2017 г., а и като представител на администрацията на държавния глава.

С оглед на високия обществен интерес и след разрешение от наблюдаващите прокурори по реда на НПК, Специализирана прокуратура публикува снимков материал от осъществена комуникация между П.Б. и „Prezident-Pl. Uzunov”, отнасяща се до три отделни случая:

Първият случай се отнася до искане от 10.08.2017 г. на руски гражданин за придобиване на българско гражданство. След проведено интервю, на 13.09.2018 г. Съветът по гражданство не е уважил молбата за българско гражданство, с оглед постъпило възражение от страна на Държавна агенция „Национална сигурност“, поради причини засягащи националната сигурност на Република България. Видно от кореспонденцията, осъществена чрез мобилно приложение, на 22 януари 2019 г. П.Б. изпраща до „Prezident-Pl. Uzunov” снимка на неуважената молба на руския гражданин.

Пламен Бобоков на свобода срещу 1 милион лева гаранция

Бизнесменът Пламен Бобоков излиза от ареста срещу 1 милион лева гаранция. Тъй като сумата вече е внесена, той ще бъде освободен незабав...

Вторият случай се отнася до серия от съобщения, при които П.Б. изпраща до „Prezident-Pl. Uzunov” данни за самоличността на български гражданин от либийски произход, както и номера на заявление до директора на ГД „Национална полиция“ за заличаването на данните от масивите на МВР, свързани с полицейски регистрации и заявителски материали. Комуникацията в тази посока П.Б. и „Prezident-Pl. Uzunov” осъществяват на 11-12 април 2019 г., 06 юни 2019 г. и 06 ноември 2019 г. Съобщенията от м. юни и м. ноември 2019 г. на П.Б. до „Prezident-Pl. Uzunov” съдържат снимки на самото заявление на лицето, както и входящ номер, който му е предоставен от ГДНП при регистрирането на документа.

Третият случай се отнася до комуникация, в която на 18 декември 2019 г. П.Б. иска от „Prezident-Pl. Uzunov” съдействие за установяване собствеността на моторно превозно средство. На 19 декември 2019 г. „Prezident-Pl. Uzunov” уведомява П.Б., че се касае за две МПС с марка „Майбах“, собственост на конкретна фирма за отдаване на автомобили под наем.

Във връзка с горното е възложено извършването на цялостна проверка от ДАНС и от Дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР. От Министерство на правосъдието и от Президентството на Република България са изискани за послужване всички относими към предмета на доказване по наказателното производство материали".

Вижте още:

Прокуратурата проверява цялостната дейност на прокурора, за който лобирал Пламен Бобоков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com