Къде са кадърните хора, за които преподаването е кауза, а училището - храм?

7753
Къде са кадърните хора, за които преподаването е кауза, а училището - храм?
Снимка: Община Стара Загора

Предпазливото изказване на служебния просветен министър Николай Денков, че ревизията не му е приоритет, остави усещането за запазване на статуквото. То прозвуча като "всичко си е наред, дайте да завършим учебната година" и, впрочем, продължава да си звучи точно така.

Натрупаните с годините проблеми обаче избиват отвсякъде. Толкова неща има не просто за ревизиране, а за основен ремонт, че министърът няма как да стои безучастен. Особено на фона на действеното, активно и ориентирано към реални резултати служебно правителство.

Вероятно по тези причини министър Денков все пак реши да открои някакви проблеми и един от тях беше политизацията на училището. Много похвална стъпка е тя да се премахне, въпросът е как точно може да се забрани на учители и на директори да имат политически убеждения и да членуват в партии. Да, когато на власт е тоталитарна партия, която издига само свои предани кадри, картината е ужасяваща. Или когато директорите принуждават учителите да вършат партийна работа, без да са изразили желание. Или когато ги натискат да гласуват правилно.

Всичко това е отвратително и прави чест на министъра, че огласи една публична, макар и старателно премълчавана, тайна.

Въпросът е дали ако в закона се запише, че в училище е забранена партийната пропаганда, агитацията, политическото влияние и шефския натиск да се работи за определена сила, това ще се случва в реалността? Защото всички знаем как работи това - повечето политически проекти винаги посягат на учителството, обикновено през директорите на училища.

Отлагат допълнителното финансиране за училищата по критерия "качество"

Дългоочаваното финансиране според качеството в родното образование се отлага. Парите за качество, които трябва да получават училищата с...

Ако директорите искат да са ОК с властта, повеждат колективите си в правилната политическа посока. Още веднъж - браво на министъра, че го огласи. Многострадалните директори се чудят как да угодят на всяка нова власт, затова предпочитат в РУО да няма промени. Сега обаче има, поне на 6 места, което е похвално. Но! Винаги има едно но, като този път то е в няколко посоки - първата я казахме. Не можем със закон да забраним това, което със сигурност е в състояние да го заобиколи и игнорира - така, както в много сфери това се прави с лекота от виртуозния български държавен служител.

Той, впрочем, е най-големият враг на държавата, защото без неговата виртуозна крадливост тя би била процъфтяваща. Но това е друга тема.

Министър Денков обаче пропуска факта, че далеч не само в училищата има политически натиск. Същото е и в университетите, а вероятно и в детските градини, но там екипите са по-малки. Какво би предложил министърът като мярка? Пак да запишем в закона, че университетите са зони, свободни от политика? Това едва ли е възможно, защото куп университетски преподаватели са или депутати, или кандидати за такива. Според министъра висшето образование е освободено от политически доктрини. Може би е така за доктрините. Но за натиска е същото като в училище - растеш, ако слушкаш. А за научните среди какво да решим? Защо за тях да е нормално да е разрешена политическа обвързаност, а за училищата - не?

Вървейки по тази логика, политизацията трябва да бъде забранена със закон в цялата държавна и общинска администрация, в болници, агенции, служби и службички. Това е практически невъзможно, защото те не са нито армия, нито полиция.

Тоест, за деполитизацията на образователната сфера трябва да се търсят други решения. Сама по себе си идеята е много добра, но с едно вписване в закона няма да се промени. Учителите предлагат доста решения и прост преглед на техните фейсбук групи може да даде идея за добро решение на проблема с партийността в училище.

Министър Денков обясни защо е сменен шефът на Центъра за развитие на човешките ресурси

Преди около месец е било сменено ръководството на Центъра за развитие на човешките ресурси - структура към Министерството на образовани...

А дали това е най-важният проблем там? Къде останаха другите, от които обществото изтръпва всяка година при матурите - неспособността на учениците да се изразяват в писмен вид, високият процент деца, неумеещи да четат с разбиране и да интерпретират текст, отчайващото непознаване на правописните норми...Защо?

Защо десетилетия наред учители и ученици са подложени на безумия, произтичащи от учебните програми? Защо при всеки зрелостен изпит трябва да се срамуваме от грешките в задачите? Къде са онези кадърни хора, за които преподаването е кауза, а училището - храм? В този храм отдавна проповядват търговците и това всеки го знае. Сигурно и министърът знае - в средния управленски ешелон е проблемът, за който никой не смее да говори. Защото той коли, той беси, в него е и хлябът, и ножът. И заплатата, и пенсийката.

Ако трябва да сме обективни, сегашното ръководство на министерството направи някои добри стъпки - тук-там кадрови промени, тук-там респектиране, но някак лека-полека, защото системета, знаете, е консервативна и трябва да се пипа внимателно.

Министър Денков, разбира се, няма нужното време, а и никой министър, дори без да е служебен, не е слънце, че да огрее навсякъде. Но проблемите в образованието си стоят и чакат онзи, който ще има визията за решаването им. И смелостта!

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com