Георги Стойчев: Вузовете влизат в 7-годишен положителен демографски период

1983
Георги Стойчев: Вузовете влизат в 7-годишен положителен демографски период
Снимка: Getty Images / Guliver

Университетите в България ще получат един демографски бонус през следващия 7-годишен период, защото ще навършат пълнолетие родените между 2003 и 2009 г. Това са години, в които във всяка следваща броят на новородените нараства. Очакваме, че тенденцията на спад в броя на студентите, която наблюдавахме през последното десетилетие, през следващите 5 г. ще се обърне. Това коментира във Велико Търново Георги Стойчев от Институт "Отворено общество", който е ръководител на техническия екип по изработване на картата на висшето образование. Той дискутира с представители на 17 университета от Северна България моментната картина и тенденциите за развитие във вузовете, залегнали в стратегическия документ, предава 24 часа.

Най-коментираната тема от ректорите бе как да бъдат привлечени да учат у нас студенти от българските семейства зад граница, както и от необятния азиатски образователен пазар. Излязоха предложения държавата да дава смело стипендии, както и да разшири държавно гарантираните студентски кредити за бъдещи висшисти от други държави. В привличането на мозъци е нужно и да бъде облекчен визовият режим, обединиха се ректорите. Националната карта показа, че през последото десетилетие делът на чуждестранните студенти в България на практика се е удвоил, посочи Стойчев. Те са около 17 хиляди, като най-много се привличат в професионално направление медицина. Над 50% от студентите, които учат медицина в България са чужденци. Други професионални направления, които привличат огромен дял чуждестранни студенти, са стоматология, транспорт, корабоплаване и авиация.

Облекчават изискванията към лечебните заведения, които могат да обучават студенти и специализанти

Министерството на здравеопазването пусна за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на изискванията към лечебн...

"С оглед на тези направления в Северна България има два града, които привличат голямо количество чуждестранни студенти - Плевен и Варна, заради медицинските университети и Военноморското училище", каза Георги Стойчев. В Северна България се наблюдават два коренно противоположни типа райони - от една страна са Североизточния и Североцентралния район, които са с изпреварващо развитие на системата на висшето образование, и от друга Северозападния, където има недостиг на предлагане на образователни услуги. "Положителният баланс между студентите от региона и тези, които се привличат от други райони, за Северния централен район е около 5000, а за Североизточния - около 4000 души. Т.е. тези райони имат измерим принос за регионалното развитие. Студентите, които се обучават в тези райони са повече, отколкото са наетите с висше образование от икономиката в тези райони. Така че и от гледна точка на икономиката висшите училища в тези два района имат изпреварващо развитие", каза Стойчев.

В Северозападния район обаче има нужда от догонващо развитие. Това е район, който в момента дава над 23 000 от студентите в България, но в него се обучават под 4 хиляди студенти. "Ако тази ситуация продължи това на практика означава, че всяка година около 4-5 хиляди души от района напускат, за да учат в други региони и относително малка част от тях след това се завръшат. Една от причините за това е огранеиченият достъп до професионални направления в този регион", обясни Стойчев и даде пример с икономика и Администрация и управление.

Решението, което е записано в картата, е ако в едно професионално направление е създаден прекалено голям капацитет, спрямо броя на студентите, които се обучават в него, да се ограничи създаването на нови висши училища или филиали. Ако обаче капацицитетът се използва напълно, тогава очевидно има потенциал за по-нататъшно развитие и създаване на нови структури.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com