СЕМ – БНТ: Инфантилизъм, високомерие, сделка?

13704
СЕМ – БНТ: Инфантилизъм, високомерие, сделка?
Снимка: Pixabay

Още преди публичното изслушване на кандидатите за генерален директор на БНТ, членът на СЕМ Мария Стоянова заяви, че ще гласува "въздържал се" срещу всеки от канадидатите, защото никой в представените концепции не отговарял на въпроса ѝ как ще осигури "висок стандарт за качество на съдържанието". Означава ли това, че тя не приема сегашното качество на съдържанието на БНТ, след като неотдавна с апломб СЕМ прие отчета на сегашния генерален директор Вяра Анкова?

В същото време регулаторът създаде прецедент в историята на обществените медии, като не прие отчета на генералния директор директор на БНР Александър Велев. Не е тайна, че Велев бе личната кандидатура на Мария Стоянова в предишното й състояние на председател на СЕМ. Сега тя е безкрайно разочарована от него, но, разбира се, не носи отговорност за избора, който наложи на колегите си. Ще носи ли тя отговорност за сегашните си изявления, които поставят под въпрос провеждащия се конкурс? По закон всеки от членовете на СЕМ е длъжен да посочи при гласуването свой кандидат. От 5 гласовете на членовете вече стават 4 и рискът да не бъде избран кандидат е очевиден. Дали пък това не е целта? С това се създават предпоставки за запазване на статуквото, което и досега бе поддържано с бездействието на обществения регулатор по времето на същата Мария Стоянова. Тя повтаря поведението на предишния председател Георги Лозанов, на когото се е противопоставяла неведнъж. Според информация от регулатора, именно тя е сезирала прокуратурата за отказа на Лозанов да проведе жребий за ротация на членовете на СЕМ, което е изискване на Закона за радиото и телевизията. Въпреки предписанието на прокуратурата обаче Стоянова, вече като наследник на Лозанов и председател на СЕМ, отказа да проведе ротация. Нещо повече - СЕМ се отказа от изпълнение на пълномощия, като не проведе в законовия срок конкурс за генерален директор на БНТ. Наложи се парламентът да прокара поправки в Закона за радио и телевизия (ЗРТ), за да заличи неспособността или нежеланието на СЕМ да обяви конкурс за генерален директор на БНТ. Така процедурата беше забавена повече от година, въпреки строгото изискване на закона за мандатност на управленските органи на БНТ и БНР. Изненадващо преди месеци в точка "Разни" СЕМ обяви, че ще обяви решение за процедура. След което на следващия ден всички членове на регулатора, включително Стоянова, гласуваха "въздържал се". Кой угаси порива и досега не е ясно. След като обявиха сроковете за провеждане на сегашния конкурс, членовете на СЕМ отново ги отложиха без обяснение. Твърди се, че това е станало по искане на покровителя на един от кандидатите, смятан до неотдавна за фаворит, който не бил в страната и нямал време да се подготви. Така СЕМ уби лятото и за себе си, и на кандидатите, а и отново подмокри репутацията си.

(Не)истини за БНТ и нейната обществена мисия – част ІV

Част трета можете да прочетете тук Посред лято, насред поредния конкурс за генерален директор на БНТ – този предизвикан от Закон...

След всичко това един от членовете заявява, че има високи "европейски" изисквания към кандидатите, които знаят за телевизията неизмеримо повече от онова, което Мария Стоянова е успяла да научи. От кандидатите бе поискано "европейско СV" /задължително/, каквото самите членове на СЕМ не са качили на сайта си. Самата Мария Стоянова е завършила педагогика в Софийския университет, а се знае, че преди това е била репортер в Дарик Радио и Радио Нет. За останалата част от биографията ѝ от сайта на СЕМ се разбира, че е "специализирала", "абсолвирала", но за опит от телевизия или от медии може да мине само кореспондентството ѝ в Германия и репортерството в двете радиа. Поне за това говори биографията ѝ. Преди да стане член на СЕМ, тя не е ръководила и двама души, ако се съди по представените от самата нея данни. За едната година като председател на СЕМ, тя успя да предизвика доста скандали, като принуди и дългогодишната юристка на регулатора да напусне. В нарушение на Кодекса на труда председателката не допускаше ююристката до работното ѝ място, защото тя беше посочила груби пропуски и незнание в администрирането. Мария беше посочена за член на СЕМ след завръщането ѝ от Германия като кореспондент на БНТ. Как е заминала там и за какви заслуги президентът Росен Плевнелиев я посочи за член на СЕМ от своята квота, въпреки скромния ѝ опит, не е известно. Знае се, че тя е близка приятелка на прессекретарката на президента Мария Иванова и може би там се крие обяснението.

Известно е, че в конфликта на Стоянова и с предишното ръководство на БНР, тя отказваше да присъства на заседанията, когато се засягаха теми на медията. Причината беше, че ѝ беше поискана оставката като член на регулатора.

Сегашното поведение на Стоянова дава повод недоволни от избора да обжалват процедурата. Дали това също не е част от целта? Не е тайна, че Мария си търси място в чужбина, а кореспондентският пост в Германия е свободен. При влизането си в СЕМ Мария Стоянова се отнасяше доста остро към сегашната генерална директорка Вяра Анкова, но бързо стопли отношенията и бе чест гост за коментари в БНТ. По същия начин Стоянова беше и в остър конфликт с главния секретар на СЕМ Борислав Шабански, с когото рязко се сближи през последната година. Впрочем, той е агент рекордно на три служби на Държавна сигурност, а Мария мотивира негативното си отношение към един от кандидатите за генерален директор на БНТ с "агентурно минало". Това вероятно не отменя професионалните им качества.

От висотата на скромния си медиен и управленски опит не е ли изцепка г-ца Стоянова да унижи по този начин кандидати с опит, сред които има големи имена в журналистиката, бивш член на СЕМ, бивш генерален директор и т.н., хора с управленски и професионален опит? И какви за тези високи изисквания, на които очевидно изглежда отговаря сегашният екип на БНТ, а няма да може следващият? Дали след това поведение няма да видим педагожката г-ца Стоянова, на която след месеци ѝ изтича сладкият мандат, отново на кореспондентско място в Германия или друго място в чужбина след провалянето и на този конкурс? И кой пази така зорко статуквото в БНТ, от което медията ден след ден затъва все по-дълбоко? И как в Европа ще погледнат на поведението на макар и един, но член на обществения, впрочем, регулатор? И защо г-ца Стоянова, като член на регулатора, не представи свое виждане за БНТ, което някой от нещастните кандидати за генерален директор да се опита да изпълни? Или да си поиграят на "познай отговора"?

(Не)истини за БНТ и нейната обществена мисия – част ІІI

Част втора можете да прочетете тук Посред лято, насред поредния конкурс за генерален директор на БНТ – този предизвикан от Закон...

Впрочем, практиката на Върховния административен съд показва, че дори при непълен състав на членовете на СЕМ, при наличие на кворум от 2/3 или три гласа, изборът се смята за законен. Така че няма нужда Мария Стоянова да си подава оставката, което би било по "европейски" или да връща пари на данъкоплатеца заради отказ да изпълни пълномощията си и заради недоволството ѝ от процедурата, която тя самата е прокарала. Не се сърдете на огледалото, г-жа Мария Стоянова. Защото излиза, че процедурата уж европейска, а пък нравите – балкански. А може би ще е интересно и за самата госпожа да разбере дали законът предвижда позиция "въздържал се", след като се казва че СЕМ взема решение, което означава гласуване с "да" или "не". Изборът или неизборът ще покажат дали на обществото му е необходим такъв регулатор или регулатор с такива членове.

Автор: Юлиана Розова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com