(Не)истини за БНТ и нейната обществена мисия – част ІІI

6894
(Не)истини за БНТ и нейната обществена мисия – част ІІI

Посред лято, насред поредния конкурс за генерален директор на БНТ – този предизвикан от Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) панаир на суетата, който ни се явява не само като déjà-vu (дежа вю - вече видяно), но и като déjà vécu (дежа векю - вече преживяно), продължаваме рубриката, в която няма да се занимаваме с биографиите и качествата (или липсата на такива) на един или друг кандидат, а ще се поразсъждаваме защо тъй заветната мечта за обществената мисия на БНТ (респективно на БНР) така и не се случи след приемането на ЗРТ през 1998 г.

(Не)истини за БНТ и нейната обществена мисия – част ІІ

Част първа можете да прочетете тук Посред лято, насред поредния конкурс за генерален директор на БНТ – този предизвикан от Закон...

Част трета. БНТ не плаща авторски права

Ако сте независим продуцент и сте създали прекрасен филм (дори награден на международни фестивали) или предаване (например детски сериал) – то ще трябва да го дадете безвъзмездно на БНТ, за да благоволи да ви го излъчи. Как така – ами авторските права, ами правата на продуцента и на артистите? „Няма пари!“ - ще ви отговорят от телевизията–майка. В най-добрия случай – ще ви дадат рекламно време – да си намерите спонсори. Е, то самият рекламен отдел в телевизията не може да намери, та вие ли? Ако не си намерите спонсор – ваш си и е проблемът и рискът. Сделката си е възмездна – вие сте предоставили аудиовизуално произведение (ипотекирали сте единственото семейно жилище, за да го произведете, затънали сте в дългове, кредиторите ви дишат във врата), а БНТ щедро ви е предоставила рекламно време. Е, вие си решавате, но ако искате спечелилият международно признание ваш филм да бъде видян и от българските зрители – ще се съгласите. Или пък за произведения от вас детски сериал – все може да успеете да намерите някой заблуден производител на бисквити или детски сокчета, с чиито пари може да си върнете част от кредитите.

Но пък ако сте автор на телевизионно предаване – оператор, режисьор или сценарист – да не мислите, че ще ви платят за повторенията? Не, няма да ви ги платят, защото в договора, който от БНТ ще ви дадат да подпишете, вече доброволно сте се отказали от това си право, нищо че в Закона за авторското право и сродните му права пише, че имате право на възнаграждение за всяко поредно излъчване. Тъй като сте на свободна практика и се надявате и в бъдеще да имате ангажимент от БНТ, си подписвате договора и доброволно се отказвате от правата си. Не и ако сте служител на БНТ и работите в „Новини и актуални предавания“ и сте произвели филм (всъщност – разширен репортаж) – тогава в договора ви задължително ще пише, че при повторение ще получавате възнаграждението си от „Филмаутор“ (организация за колективно управление на авторски права, с която БНТ има сключен договор).

Ако сте държавен или общински културен институт, или дори Българското национално радио и БНТ е харесала някоя от вашите продукции, която да заснеме като телевизионно предаване, за да го включи в програмата на БНТ, то вие ще трябва да уредите с носителите на авторски и сродни права правата за заснемане и излъчване по безжичен път вместо БНТ. Е, досега може да сте уреждали правата само за публичното представяне, но заради БНТ и нейната телевизионна програма ще трябва да водите нови преговори, да платите едни други авторски възнаграждения, за да може телевизията-майка да си заснеме и излъчи телевизионна програма с уредени права. А, и още нещо – ще трябва да платите и на операторите дето ще дойдат да снимат, че нали знаете – телевизията пари няма!

(Не)истини за БНТ и нейната обществена мисия*

Посред лято, насред поредния конкурс за генерален директор на БНТ – този предизвикан от Закон за радиото и телевизията (ЗРТ) пана...

А уж БНТ има бюджет за излъчваната от нея програма. Поне така пише в Закона за радиото и телевизията – чл.70, ал.4, т.1.

Уж БНТ трябва да е еталон за спазването на закона, да отговаря на европейските стандарти, включително и по отношение на авторските и сродни права.

Следва продължение

Автор: Юлиана Розова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com