Бан Ки Мун призова страните членки на ООН да приемат 1,2 милиона бежанци

1430
Бан Ки Мун призова страните членки на ООН да приемат 1,2 милиона бежанци
Снимка: Getty Images/Guliver

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова във вторник страните членки на организацията да приемат 1,2 милиона бежанци в най-уязвимо положение.

 На срещата на върха за бежанците, провеждана под патронажа на американския президент Барак Обама, Мун се позова на това, че през миналата година своя нов дом са успели да намерят едва 100 хиляди от принудително преселените.

„Почти 1,2 милиона от най-уязвимите бежанци се нуждаят от преселване. Въпреки това, миналата година стана възможно да се преселят не много повече от 100 хиляди в по-малко от двайсетина страни”, каза той. Според него е необходимо „повече държави да провеждат програми за приемане на бежанци.

50 компании от САЩ обещаха $650 млн. за бежанците, Сорос дава $500 млн.

Над 50 американски компании обещаха 650 милиона долара в помощ на бежанците по света, се казва в изявление на Белия дом, цитирано от ...

По данни на ООН днес в света има около 21 милиона бежанци. Деветдесет процента от тях са в осем страни: Йордания, Иран, Кения, Ливан, Пакистан, Турция, Уганда и Етиопия. Както напомни Бан Ки Мун, всички тези страни са от групата на страните със средно и ниско равнище на доходите и често сами се нуждаят от международна помощ.

Според него срещата на върха под председателството на Обама ще даде възможност на страните да разширят възможностите за разделяне на отговорността за глобалната криза с бежанците.

На форума в ООН, провеждащ се в кулоарите на общополитическата дискусия на Общото събрание на ООН, участват десетки държавни и правителствени глави. Основно внимание се отделя на ситуацията в Близкия изток и в Северна Африка, но президентът на Мексико Енрике Пеня Нието обърна внимание на ситуацията с миграцията в страните от централната част на Америка. Според него в този регион „насилието, породено от организираната престъпност, също както и засушаванията, предизвикани от измененията на климата”, принуждават „хиляди хора да напускат своите страни”. Той съобщи, че от 2012 до 2016 година миграционният поток към Мексико от страните от Централна Америка се е увеличил с 286% и всяка година южната граница на страната пресичат над 400 хиляди души.

Мексиканският лидер предложи план за реагиране на тази криза, който се състои от седем точки. Той включва „укрепване на диалога с властите в страните от региона Централна Америка, както и САЩ и Канада”, както и мерки за социално-икономическа интеграция на хората, получили статут на бежанци. Пеня Нието подчерта, че особено внимание трябв ад асе отделя на децата и подрастващите, които са били принудени да напуснат своята родина

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com