Путин се обади на Обама, за да обсъдят украинския проблем

27517
Путин се обади на Обама, за да обсъдят украинския проблем
Снимка: Getty Images

За първи път след анексирането на Крим от руска страна президентът на Русия Владимир Путин и американският му колега Барак Обама проведоха разговор по телефона, в който обсъдиха ситуацията в Украйна. Телефонният разговор е бил иницииран от Путин, съобщава БГНЕС.

Референдумът, на който с голямо мнозинство жителите на Крим избраха автономната република да излезе от състава на Украйна и се присъедини към Руската федерация, не бе признат от САЩ и западните им съюзници.

По време на телефония разговор помежду им Путин и Обама са обсъдили ситуацията и възможностите за мирно уреждане на конфликта. Путин е предложил възможни стъпки, които международната общност да разгледа с цел стабилизация на обстановката, съобщи пресслужбата на Кремъл. Обама, от своя страна, е подчертал, че САЩ са за мирно урегулиране на ситуацията в Украйна.

"Президентът Путин е обърнал внимание на президента Обама върху продължаващите изстъпления на екстремистите в Киев, извършващи безнаказани действия по отношение на мирните жители, структурите на властта и правоохранителните органи. Във връзка с това Путин е предложил да бъдат разгледани възможни стъпки от международната общност с цел оказване на съдействие по стабилизиране на обстановката", се казва с прессъобщението на Кремъл.

Обама пък е предложил Русия да състави конкретен писмен отговор с предложения по дипломатическо разрешаване на кризата. Американският президент е изтъкнал пред Путин, че правителството на Украйна продължава да заема сдържана позиция, насочена към предотвратяване ескалиране на кризата, че новата власт в Киев подготвя конституционна реформа и провеждането на демократични избори, като е призовал Русия да подкрепи този процес.

Кремъл и Путин се включват в "Часът на Земята"

По решение на президента на Руската Федерация Владимир Путин на 29 март за един час (20.30-21.30 ч. московско време) ще бъде изключено ...

Обама е призовал Русия да се въздържа от провокации, включително увеличаване числеността на въоръжените си сили по границата с Украйна. Двамата президенти са се договорили в близко време външните министри на Русия и САЩ Сергей Лавров и Джон Кери да се срещнат, за да обсъдят следващите стъпки по разрешаване на конфликта. От Белия дом обявиха, че няма да огласят предложенията на руската страна за урегулиране на кризата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка