Над 70 български общини ще участват в Часа на Земята

18612
Над 70 български общини ще участват в Часа на Земята
Снимка: Thinkstock

На 29 март от 20.30 ч., със символично гасене на осветлението, светът за пореден път ще отбележи Часът на Земята – международната акция на WWF за опазване на природни ресурси и популяризиране на зелени инициативи, припомня БГНЕС.

Народното събрание традиционно ще се включи в световната кампания срещу глобалното изменение на климата "Часът на Земята". Тази година панорамното осветление на сградите на българския парламент ще бъде изключено на 29 март 2014 г., в 20.30 часа. За първи път светлините на Народното събрание ще бъдат изгасени за цялата нощ – като израз на по-голяма ангажираност и подкрепа на идеята за солидарност в усилията за предотвратяване на нежеланите климатични изменения.

Мащабната инициатива се провежда в целия свят, като в рамките на един час милиони хора изключат осветлението си в знак на съпричастност към проблемите, свързани с климата и околната среда.

За шеста поредна година Столична община подкрепя инициативата на международната природозащитна организация "WWF" в кампанията срещу глобалното изменение на климата "Часът на Земята", която ще се проведе на 29 март 2014г.

С изключването на осветлението около емблематични обществени сгради София също ще се включи в инициативата.

Ще бъде изключено панорамното осветление на Катедрален храм-паметник "Александър Невски"; Народен театър "Иван Вазов"; Катедрален храм "Света Неделя"; Храм "Света София"; Храм "Свети Георги"; Паметник "Цар Oсвободител"; Паметник "Васил Левски"; Национален археологически музей; Статуята "София".

Над 70 български общини, заедно с институции и знакови сгради, заявиха участие и подкрепа за Часът на Земята. Много от тях организират освен притъмняване на светлините и шествия, състезания и светлинни представления.

Общини, които досега са подкрепили инициативата тази година, са Асеновград, Аксаково, Балчик, Белене, Белово, Берковица, Благоевград, Бургас, Брацигово, Борово, Бяла, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Гърмен, Гоце Делчев, Генерал Тошево, Димитровград, Добрич, Дупница, Долни чифлик, Две Могили, Елена, Козлодуй, Кърджали, Каварна, Кюстендил Лом, Луковит, Мездра, Монтана, Оряхово, Перник, Пещера, Пловдив, Плевен, Панагюрище, Петрич, Първомай, Пазарджик (областна администрация), Провадия, Павликени, Русе, Разград, Радомир, Раднево, Сандански, Силистра, Сливен, Смолян, Созопол, Средец, Стара Загора, Сатовча, Сливен (обл), Свищов, Своге, Троян, Тетевен, Трявна, Харманли, Хасково Ценово, Чирпан, Червен Бряг, Ямбол.

Личният ангажимент за опазване на околната среда, местните действия с отговорност към природата са цел на Часът на Земята през 2014 г. "Използвай силата си, за да промениш света", е призивът на WWF, с който организацията популяризира и събира подкрепа хиляди природозащитни проекти на всички континенти.

Тази година WWF има и първият си посланик - супергерой pа Часът на Земята – Спайдърмен. Целият екип на филма "Невероятният Спайдърмен 2" застава зад акцията с личен пример за природозащита и с директна подкрепа за зелени проекти в Китай, Индонезия, Непал. А при снимането на филма и провеждането на рекламното турне за него са положени специални усилия да се пестят ресурси и да не се замърсява околната среда

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...