За Tesla няма криза, компанията обяви рекордна печалба

1667
За Tesla няма криза, компанията обяви рекордна печалба
Снимка: Tesla Motors

Tesla обяви рекордна печалба, демонстрирайки, че проблемите в световната верига за доставки, не могат да спрат възхода на компанията. Новината идва в момент, в който останалите производители на автомобили страдат от липса на чипове и други суровини.

Tesla обяви оперативна печалба от 2.1 млрд. долара, което е скок от 30% спрямо предходния рекорд от второто тримесечие. Приходите на компанията нарастват с 15% до 13.8 млрд. долара.

Резултатът е впечатляващ, тъй като за първи път Tesla премина границата от 1 млрд. долара оперативна печалба само преди няколко месеца – през първото тримесечие на тази година.

Китайските компании вадят нови електромобили с два пъти по-висок темп от Tesla

Китайските компании за електрически коли вадят готова продукция на пазара с доста по-бързи темпове от лидера в сегмента Tesla, поне по ...

Погледнато от по-консервативна гледна точка, резултатът пак изглежда повече от добър, тъй като нетният доход достига 1.6 млрд. долара, което е ръст от 42% спрямо второто тримесечие и близо четворен скок спрямо същия период на миналата година.

Въпреки успеха, все пак компанията посочва, че изпитва проблеми с недостиг на чипове и други суровини, макар да не си личи много от данните за печалбата за третото тримесечие.

„Различни предизвикателства, включително недостиг на полупроводници, задръствания в пристанищата и непрекъснати прекъсвания, оказват влияние върху способността ни да поддържаме фабриките да работят с пълна скорост", пише в отчета за приходите."Продължаваме да оперираме производствените си линии възможно най-близо до пълния им капацитет, когато условия позволяват. Докато последователният растеж остава нашата цел, размерът на растежа ще се определя до голяма степен от външни фактори”, посочват от компанията.

На последното общо събрание на акционерите, изпълнителният директор Елън Мъск предупреди, че проблемите с веригата за доставки ще струват пари на компанията.

Мъск изпълни заканата си и премести Tesla от Калифорния

Щаб-квартирата на американския производител на електромобили Tesla се мести от калифорнийското градче Пато Алто в столицата на Тексас -...

„Наблюдаваме значителен ценови натиск във веригата ни за доставки”, каза той, добавяйки, че се надява това да бъде временно явление.

Tesla повиши цените на автомобилите си, въпреки нарастващата конкуренция на пазара на електрически коли, в резултат на навлизането на традиционните концерни в тази сфера като Volkswagen, General Motors и Ford.

Компанията посочи преди, че отчита рекордни продажби през тримесечието, записвайки ръст от 20% на тримесечна база и скок от цели 73% на годишна база.

Силният резултат на Tesla е сигнал за все по-засиления интерес на потребителите към електрически коли, коментира Даниел Айвс, анализатор в Wedbush Securities.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

УНИЦЕФ обяви колко деца са загинали в Ивицата Газа

"Той е мой приятел": Тръмп и Дуда се срещнаха в Ню Йорк

Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него

Вероятността САЩ да изоставят Украйна се засилва: Политиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com