"Зверства с нечувана жестокост": В коя страна се извършиха 148 убийства само за дни

7198
"Зверства с нечувана жестокост":  В коя страна се извършиха 148 убийства само за дни
Снимка: Getty Images/Guliver

Една година след убийството на президента Жовенел Моиз престъпните банди продължават да доминират в Хаити и да тероризират местното население. Поставят например автомобилна гума на врата на човек, след което го изгарят жив. Тези и други жестокости са документирани в последния доклад на хаитянската Национална мрежа за защита на човешките права.

Бруталните банди на Хаити

Правозащитната организация говори за "зверства с нечувана жестокост" и свидетелства, че когато жертвите са жени и момичета, преди да бъдат убити, те биват жестоко изнасилвани. Само в дните между края на април и началото на май са били убити най-малко 148 души. Сред тях и седмина членове на една от бандите, които са били ликвидирани от собствения си главатар.

Бандите се борят за надмощие в кварталите, но и за парите от "закрилата", която предоставят на местното население, на търговците, транспортните фирми, автобусните и таксиметровите шофьори, пише още в доклада. Говори се и за връзки между бандите, полицията и държавните институции.

По данни на Международната организация за миграцията към ООН около 9000 хаитяни са избягали от домовете си в столицата Порт о Пренс заради стълкновенията между клановете.

Броят на бандите е около 200. Те контролират всички изходи от Порт о Пренс, както и достъпа до важните инфраструктурни обекти и до горивата, посочва Анализа Ломбардо, ръководителка на хуманитарната организация "Welthungerhilfe" в Порт о Пренс. "Правителството мълчи, няма убедителна политическа фигура, която да изведе страната от този ужас", добавя Ломбардо и отбелязва, че в Хаити бандите са по-добре въоръжени от полицията, а на всичко отгоре силите за сигурност са не само зле платени, но и се случва да получават заплата само веднъж на четири месеца.

Бедност и природни катастрофи

Ръководителката на "Welthungerhilfe" в Порт о Пренс изтъква още, че особено голям проблем е корупцията, а отвличанията са ежедневие. Последното голямо похищение е от началото на седмицата, когато бе отвлечен автобус, в който пътували хаитянски, турски и доминикански граждани. 17 души са все още в ръцете на похитителите.

Хаити е смятана за най-бедната държава в западното полукълбо. 40 процента от населението разчитат на хуманитарни помощи. Страната постоянно страда и от последствията от природни катастрофи като земетресения и урагани.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка