8 начина да предпазите зъбите си от оцветяване с кафе

7365
8 начина да предпазите зъбите си от оцветяване с кафе
Снимка: iStock

Пиенето на чаша кафе е класически начин да започнете деня или да се насладите на следобедно ободряване. За много хора кафето е задължително, но рискът е да пожертват ярко белите си зъби поради способността му да оцветява. Ето какво препоръчват зъболекарите, за да предотвратите оцветяването на усмивката ви от кафето. 

ЗАЩО КАФЕТО ОЦВЕТЯВА ЗЪБИТЕ ВИ?

Главен недостатъкът на кафето е оцветяването на зъбите, което то може да причини. Оказва се, че всичко, което може да оцвети дрехите ви, може да оцвети и зъбите ви. Кафето не прави изключение, защото съдържа съставката танин, която може да причини полепване на цветни съединения по зъбите. Танините са естествени химични съединения, които се съдържат и във виното и чая - две други напитки с висока сила на оцветяване. Танините полепват по зъбния емайл, външния защитен слой на зъбите. Оцветяването винаги ще се появява, но има начини да сведете оцветяването до минимум.

Лекар разкри защо НЕ трябва да се пие кафе всеки ден

КАК ДА ПРЕДОТВРАТИТЕ ОЦВЕТЯВАНЕТО НА ЗЪБИТЕ ОТ КАФЕ?

1. ОГРАНИЧЕТЕ ПОРЦИИТЕ СИ

Ако отказът от кафето не е възможен, все пак можете да намалите оцветяването, като ограничите количеството кафе, което пиете. Пиенето на не повече от 2 чаши кафе на ден може да ограничи оцветяването. Трябва да се вземе предвид и времето, в което пиете кафето си. Препоръчително е да пиете кафето си наведнъж. Не го отпивайте през целия ден. По този начин възможностите за поява на петна се свеждат до минимум.

Как действа кафето?

2. ИЗПОЛЗВАЙТЕ СЛАМКА

Начинът, по който пиете кафето си, също може да повлияе на оцветяването. Пиенето направо от чашата с кафе увеличава броя на докосванията на кафето до зъбите, което води до обезцветяване. Вместо това използвайте сламка, за да отпивате, без значение дали кафето е горещо или ледено, за да предпазите зъбите си. 

3. ДОБАВЯЙТЕ МЛЯКО КЪМ КАФЕТО СИ

Черното кафе има силна сила за оцветяване. Неговият естествен тъмнокафяв цвят неизбежно ще остави следа върху всяка повърхност, с която влезе в контакт. Но можете да намалите потенциала му за оцветяване, като добавите мляко или сметана, за да изсветлите цвета. Използването на малко мляко може да разреди киселинните свойства на кафето за оцветяване, което го прави по-малко агресивно към зъбите ви. Всеки източник на мляко или сметана е подходящ.

Кога не трябва да пием кафе и защо може да е опасно за здравето ни

4. ИЗЧАКАЙТЕ 30 МИНУТИ, ЗА ДА СИ ИЗМИЕТЕ ЗЪБИТЕ

Може да си мислите, че миенето на зъбите веднага след чаша кафе е правилното нещо, но всъщност е по-добре да изчакате. Зъболекарите препоръчват да миете зъбите си 30 минути след като сте пили кафе. „Кафето може да бъде киселинно и миенето на зъбите веднага може действително да разруши емайла“, споделят те. Искате да дадете време на слюнката си да защити и покрие зъбите ви от киселинната атака. Освен това почистването на зъбите по-късно може да помогне за отстраняване на тъмните петна, преди да са се появили. И не забравяйте да използвате електрическите четки за зъби, тъй като тя ще се справи по-добре с премахването на повърхностните петна и плаката между зъбите в сравнение с обикновените четки за зъби, според експертите.

5. ПИЙТЕ ВОДА СЛЕД КАФЕТО СИ

Полезно е да изпиете чаша вода, след като приключите с кафето си, за да изплакнете зъбите и устата си. По този начин зъбите ви се изплакват бързо, преди да ги измиете с четка, след като сте изчакали 30 минути след кафето.

За хората с тези болести кафето е МНОГО полезно

6. Практикувайте добра устна хигиена

В крайна сметка това, което ще предпази зъбите ви от петна, е постоянната правилна орална хигиена. Експертите препоръчват да миете зъбите си два пъти дневно по 2 минути всеки път с флуоридна паста за зъби. 

Кога да се обърнете към зъболекар за петна от кафе?

Ако забележите петна по зъбите си, които просто не изчезват, може би е време да потърсите професионална помощ от зъболекар. Зъболекарят ви може да почисти зъбите ви и дори да достигне под нивото на венците, за да отстрани плаката и зъбния камък. В допълнение към професионалното почистване на зъбите, петната могат да бъдат отстранени и с избелваща паста за зъби или професионални избелващи процедури. За щастие, с усилия петната от кафе могат да бъдат премахнати от зъбите, а някои промени в рутинните ви занимания с кафе могат да помогнат за предотвратяване на бъдещи петна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com