НА ЖИВОВойната в Украйна

Атанас Пеканов: Няма да загубим парите по ПВУ, но ще ги получим, когато покрием изискванията

1751

България ще получи втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), когато си свърши работата по всички 66 мерки, които трябва да изпълни. Няма риск от загуба на парите, но парите ще дойдат, когато сме изпълнили всички тези важни цели.  Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в организираната от евродепутата Сергей Станишев дискусия Да намалим сметките – енергийната бедност и цените".

Още откривайки форума, Сергей Станишев алармира, че заради мудността на институциите има опасност да загубим пари по ПВУ. България все още не е приела дефиниция за "енергийна бедност", а са нужни решителни мерки за справянето с нея. Страната трябва да изпълни този ангажимент по Плана за възстановяване и устойчивост до края на годината.

На етап финализиране сме на законопроекта за промени в Закона за енергетиката, който да квалифицира дефиницията за "енергийна бедност" и предстоят още няколко стъпки, за да се изчисти юридически и да сме сигурни, че ще функционира по най-добрия начин, посочи Пеканов. Работи се по проект на наредба, която беше обект на редица дискусии със Сдружението на общините, социалното министерство, агенцията за устойчиво енергийно развитие и други, отчете още вицепремиерът. Предстои да се финализира темата с процеса на събиране и валидиране на данните за статута на всяко домакинство, стои и въпросът как да се съберат данни за вече санирани сгради, отбеляза той.

"Смятам че е реалистично скоро да имаме завършен вариант на този закон и той и да стигне до парламента, който се надявам да работи по-дълго за да го разгледа", заяви Пеканов.

Той призна, че България се бави по отношение на второто плащане по ПВУ и изтъкна, че и при други страни има забавяния. Механизмът за възстановяване и устойчивост е нов инструмент и страните се учат как да го прилагат по най-добрия начин, така че когато изпълняват реформи преoварително да се гарантира, че ще изпълнят зададените цели, обясни той.

По думите му, след приемането на дефиницията за енергийна бедност, следващата година всъщност ще бъде дадена възможност на бюджетите както на национално, така и на европейско ниво по оперативните програми да финансират много по-широк набор домакинства, да достигат до много повече от тях по отношение на енергийната ефективност, системи за домашно отопление и пр. "Имаме нужда да мобилизираме и частен капитал, така че най-много домакинства да се движат в европейската посока", изтъкна още вицепремиерът.

Сергей Станишев с апел институциите да не си прехвърлят отговорността за енергийната бедност

Ако не се дефинира правилно от правителството и след това от парламента определението за енергийна бедност, ще бъдат поставени под риск...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Кирил Петков: ПП и ДБ са само ядрото...
В последните минути: НС осъди...
Кой е Найден Тодоров - новият служебен...
Официално е утвърдено новото...
Виолета Комитова: "Български...
Надежда Нейнски настоя за геополитическо...
Депутат от БСП отрече да има коалиция...
Арх. Иван Шишков: Влязохме във...
Христо Иванов: Заради Алексей...
Георги Георгиев: Погубването...
Президентът на Унгария идва на...
„Мини Марица-изток“ получи от...

Последни новини