Сергей Станишев с апел институциите да не си прехвърлят отговорността за енергийната бедност

1887
Сергей Станишев с апел институциите да не си прехвърлят отговорността за енергийната бедност
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Ако не се дефинира правилно от правителството и след това от парламента определението за енергийна бедност, ще бъдат поставени под риск парите, които имаме да получаваме по линия на Плана за възстановяване, алармира евродепутатът Сергей Станишев.  Опасността е че през януари, няма да може да поискаме по втория транш от Плана за възстановяване и устойчивост 1.4 млрд. лв., уточни той.  "Да това не означава автоматически губене на пари, но отлагането на втория транш във времето поставя пода риск цялата сума от 10 милиарда, защото времето за усвояване е ограничено", посочи пред журналисти Станишев. Той подчерта, че става въпрос не за стандартната многогодишна рамка от 7 години, а за много по-свит период - 4 години. "Ако не направим навреме втората стъпка, ще закъснеем с всички останали и накрая ще ни отрежат стотици милиони", предупреди той.

Откривайки конференцията "Да намалим сметките – енергийната бедност и цените”, Станишев посочи, че по данни на Евростат за 2021 г. 7% от населението не е имало адекватно отопление през зимата и за сравнение изтъкна, че тук този процент е близо 3.5 пъти по-висок от средния за Европа.

Дефиницията за енергийна бедност, която България още не е приела, е свързана е с Плана за възстановяване и устойчивост - без нея няма да могат да се усвояват редица средства за обновяване на жилищния фонд и енергийна ефективност, отбеляза той и настоя институциите да не бягат от отговорност и да си свършат работата. Станишев уточни, че въпросът опира до правителството, внасяне на конкретно законодателно предложение в парламента и работата на парламента. 

"Бих искал днес Народното събрание да обсъжда темата за енергийна бедност, а не своите политически и партийни интереси", коментира той.

Станишев подчерта, че европейският регламент, приет през октомври, дава свобода на всяка държава в тези извънредни условия, като цени на енергоносителите,  да предприеме извънредни действия да защитят своите граждани и своя бизнес, особено малкия и средния.

В тази насока групата на социалистите в ЕП предприе политическа кампания „Да намалим сметките“ . Инициативата е насочена и към европейските институции за формиране на достатъчен фонд 100 млрд. евро, и към националните правителства да не бягат от отговорността и възможността да предприемат конкретни действия, посочи Станишев.

Част от мерките са свързани с допълнително солидарно облагане на банковия сектор и фармацевтичните компании, който в ковид-времето получиха рекордни печалби, съобщи той.

"Но освен европейския ресурс, има и възможност за националните правителства и националните парламенти, в това число част от кампанията е да се продължи с разхлабването на фискалните правила, за да има пространство за фискална маневра, за да се подпомогнат хората сега, защото тази и следващата зима ще са трудни заради цените на пазара", добави Станишев.

Ако оставим нещата на чисто пазарните механизми, ще се сблъскаме с това, че огромна част от населението, особено в България, няма да успеят да си платят сметките зимата, а и следващата, коментира Станишев и подчерта, че е необходима цялостна комплекса политика. 

Крайно необходимо е да се ускори работата по дефиницията за енергийна бедност, по мерките за усвояване на средствата от фонда за възстановяване и модернизация на европейската икономика и други социални и икономически мерки, категоричен е той и апелира българските институции да се мобилизират в следващите седмици. "Тази конференция е най-вече вик, апел към институциите да не си прехвърлят отговорността", коментира още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика