Крими

Безлов: София, Варна и Бургас са с най-висока престъпност на глава на населението

1374

До март месец има известен ръст спрямо 2021 г. при битовите престъпления на кражби и грабежи. Това се очакваше, тъй като за последните 32 години при всяка икономическа криза, се стига до ръст на престъпността. Това заяви пред БНТ Тихомир Безлов, главен експерт от Центъра за изследване на демокрацията. 

По думите му София е един от градовете с най-висока престъпност на глава от населението, заедно с Варна и Бургас. В София в няколко района са рекордьори по извършване на престъпления - около Първо и Трето районно полицейско управление, уточни Безлов и добави, че където има гета в кварталите, има и по-голяма престъпност.

В малките населени места има спад на престъпността, като фактор отново е демографията. Хората между 15-30-годишна възраст извършват най-много престъпления, но сме загубили 1/3 от тях през последните години заради емиграция, посочи анализаторът.  

Безлов посочи, че благодарение на пандемията намаляла престъпността през 2020 г., но през 2021 г. започнало да се забелязват известни отклонение - убийствата и регистрацията на домашно насилие заради изолираността и затвореността. Това, което е големият фактор в България е демографията.

Тихомир Безлов добави, че от толкова икономически и всекидневни проблеми, с които се сблъскваме, големите теми за интеграцията на децата и нормалната атмосфера са малко далеч от обществото. 

Още: Тихомир Безлов: София е на последните места в Европа по доверие към полицията

Етикети:

Още от Крими

Глоба за Боян Расате заради нахлуване в ЛГБТИ център
Съдът: Арестът на ученик за надпис "Save Ukraine" върху Паметника на съветската армия е незаконен...
На изпроводяк: Асена Сербезова уволни директора на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“
Арестът на шефа на КАТ Тенчо Тенев е незаконен, реши съда
Прокурорският син, обвинен за побои в Перник, остава в ареста
Фалстарт на делото за смъртта на Милен Цветков на втора инстанция

Последни новини