Борисов: Най-лесният начин да се изкарат черни пари е контрабандата на цигари

3869
Борисов: Най-лесният начин да се изкарат черни пари е контрабандата на цигари
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Спад в контрабандата на цигари отчете представително проучване по инициативата „Срещу незаконната търговия“, представено по време на конференция в гранд хотел София в присъствието на премиера, вътрешния министър и главния прокурор. 3.4% е делът на незаконните цигари, продадени и потребени през второто тримесечие на 2019 година, което е с 0.4% по-малко, в сравнение с първото тримесечие на годината и с 1.3% по-малко, спрямо положението на вътрешния пазар преди година, показва изследването.

Изнесените данни дадоха повод на премиера Борисов да нахвали правителството, службите и ефекта за бюджета и гражданите от инфраструкторните проекти и тол системата. Той изтъкна, че митниците са задържали 62 тона и 600 килограма нарязан тютюн и че с наша помощ – информация от службите, в Унгария и в Словакия са разбити незаконни фабрики, подобно на българския случай в Пловдив – с македонски и украински работници, но с наше ноу хау и наши консумативи. „Така на времето беше с компактдисковете. Като ги притисна държавата те отидоха към Черна Гора и другаде. Сега като видяха, че тук нямат шанс започнаха да изнасят фабриките“, коментира той. По думите му това е десетата – 15-тата по ред фабрика извън България, която с данни на нашите службите, съвместно с пратньрските е разбита.

Оставиха в ареста 11 от задържаните в най-голямата нелегална фабрика за цигари

Спецсъдът остави в ареста 11 от общо 12-те задържани за най-голямата нелегалната фабрика за цигари у нас. Зад решетките остават българи...

Борисов изтъкна, че имаме с 20% спад на туризма тази година, но с 10% по-голям приход от алкохола. „Сложихме непрекъснат мониторинг на дистилационните колони и веднага – скок с 10%“, обясни той и добави, че очаква такъв ефект и при горивата като въведем системата.

„Тол системата върши прекрасна работа – пред всички рафинерии сме наредили тола и снима всичко. Резултатът е положителен за бюджета“, похвали се Борисов.

По думите му най-лесният начин да се изкарат черни пари е от контрабанда на цигари. „Влиза ТИР-ът, за един ден се разпродава по пазарите – 300 000 евро черни пари, които развращаваха цялата политическа класа, съдии, прокурори, полицаи, граничари, митничари… колко, колко много знайни и незнайни герои“, посочи той и отбеляза, че това го знаели тези които говорят за корупция. Борисов е категоричен, че нещата се променят с „това тотално видеонаблюдение и политическа воля и на прокуратурата, и на службите и дават своя резултат“.

Премиерът акцентира на значението на инфрастуркторните проекти и растежа на икономиката – „В Пловдив, видяхте вчера, какъв завод се откри за фарове, стопове на Мерцедеси, Ауди, БМВ-та и не само, че ги произвеждаме, а 40 българи ги измислят. 40 души работят и правят дизайна на всички коли; 200 българи пишат софтуера на всички електрически и хибридни автомобили за самоуправление и за паркиране и всичко останало“, отбеляза той. „Само че искат Околовръстното. Стотици ТИР-ове излизат от фабриките и на Пловдив му трябва Околовръстно, иначе блокираме града“, подчерта премиерът и продължи – „ ако сте минали „Младост“, ще видите багерите до „Тракия“ продължават Южната дъга, но всеки знае за колко часа минава на Горубляне. Длъжни сме да го направим и веднага след това да минем от другата страна“.

Трябва да направим и околовръстното на Плевен, пътя на Търговище, на Костинброд за завода на Кока Кола, заизрежда той и премина към международните трасета: „Вучич е готов почти. Ние догодина по това време вече ще сме я пуснали магистралата Белград – София – Истанбул без светофар“.

Докладът за националната сигурност - огромна корупция сред държавните чиновници

Най-често корупционни престъпления през 2018 година са хващани при обществените поръчки и сред общинските чиновници, които отговарят за...

„Така че на нас парите ни трябват в бюджета, за да може България да продължи ръста на икономиката и да е конкурентоспособна“, обобщи премиерът. Той не пропусна да отбележи, че е започнала работата и по тежкия участък Ботевград – Мездра и обходите на Монтана и на Враца – „ето един милиард там – милиард и кусур…., а ако отидете долу сега на Струма, ще видите - вече е изровена, влезнахме в планината откъм Кресна“, посочи още Борисов.

„Такива мащабни проекти и продължаваме да сме на излишък и да имаме над 10 милиарда фискален резерв – това показва тоталния провал на правителството“, обобщи той.

Резултатати от проучването

Проучването за контрабандата на цигари за второто тримесечие, което е на база намерени празни кутии за цигари, показва че тези, които са етикирани и носят белези за безмитна търговия са 2%, а тези, които са с неизвестен произход или от други държави – 1.4%. За първи път от 4 – 5 вълни, фалшивите заемат по-значителен дял като сред тях са цигари от Северна Македония, Сърбия, Армения, Румъния, Гърция, има значителен дял и с неопределен произход, посочи Вержиния Джевелекова от Филип Морис.

В регионално отношение Велико Търново е с най-високо ниво на разпространение на незаконни цигари - почти двойно и повече от средното 3.4 за страната. В Пловдив са намирани от всички установени в проучването марки незаконни цигари. В Русе се забелязва скок, в сравнение с преходното тримесечие. В Плевен има намаление, във Враца – увеличение и в повечето градове – намаление, за да се стигне до средния дял от 3.4% за страната, отбеляза още Джевелекова. Тя посочи още, че в Свиленград, където винаги има високо потребление на незаконни цигари, този път е отчетено доста високо ниво от 39%, в Сандански също има доста сериозно увеличение - 5%, но в Димитровград нивото на потребление на незаконни цигари, според намерените кутии без бандерол е рамките на нормалното – 1%.

МРРБ: 104 от монтираните камери на тол системата са на магистрали и първокласни пътища

104 от монтираните и предадени на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) 200 нови и дооборудвани стационарни контролни точки ...

За първи път в България в това тримесечие се появяват марките EVEREST, HELLО, INVICTUS и не се срещат никъде другаде в страните от ЕС, където се провежда проучването, съобщи още Джевелекова.

В 25 страни на ЕС се провежда същото проучване и сравнението на резултатите показва, че България е с най-ниско потребление на незаконни цигари, с най-ниско ниво на незаконната търговия, с намаление, в сравнение със същия период на миналата година, което е радващо, изтъкна тя и изрази надежда да продължи сътрудничеството между държавата и бизнеса, както и да се засилят мерките и срещу нелегалния насипен тютюн и всички тютюневи изделия. „Призоваваме да не се допускат екстремни неразумни регулации, които може да повлияят негативно и да повишат ръста на незаконния пазар“, добави тя и похвали България за въвеждането на системата за маркиране и проследяване на цигарите от фабриката до първия търговски обект за търговия на дребно. Джевелекова изрази и надежда България да ратифицира Протокола за премахване на незаконната търговия с тютюневи изделия към Рамковата конвенция за контрола на тютюна на Световната здравна организация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за прамиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика