Борисов свърза приватизацията и "Зелените" в една тема

1675
Борисов свърза приватизацията и "Зелените" в една тема
Снимка: БГНЕС

Трите търговски дружества ще платят глобата от печалба, а не хората. Това каза премиерът Бойко Борисов в коментар от Виена по повод наложената от Европейската комисия глоба в размер на 77 млн. евро на групата на БЕХ.

"Няма друг вариант освен приватизация, това са европейските правила - навсякъде се приватизира, в България не се", добави още Борисов по темата.

Европейската комисия глоби БЕХ със 77 млн. евро

Европейската комисия наложи глоба на „Български енергиен холдинг“ (БЕХ), неговото дъщерно дружество за доставка на газ &bd...

На въпрос как ще реагира България след санкцията, Борисов заяви, че страната ни реагира вече повече от две години в преговорите, които водим с ЕК.

"Когато ЕК ни препоръча в лицето на своя комисар, да приватизираме тръбите на газопреносната система. Представете си нашето правителство да беше вкарало решени и днес да ме питате защо правителството взе решение да приватизира тръбите и в тези конкурси за приватизация да дойдат най-големите, руски, турски, какви ли не компании. А заглавията какви щяха да бъдат: „Борисов дава тръбите на България”. Тогава ние влязохме в парламента, поискахме да ни разрешат да преговаряме с комисията. 100% - пълно мнозинство казаха „не”. Започнахме от 300 млн. евро. Аз преговарях веднъж, Томислав Дончев около 100 пъти. Свалихме ги на 150, на 140 и сега последно на 77 млн. евро”, коментира Борисов пред български журналисти в Австрия.

"Това беше минималната сума, която успяхме да договорим, всички останало означаваше приватизация на газопреносната ни система. Представете си какво бихте ме питали, ако не бяхме платили 77 млн. евро, а големи чужди компании ни бяха взели собствеността, държавната, върху газопреносната система. Така че толкова по този въпрос и да не плашат хората, че ще плащат те тази цена, ще си я платят трите търговски дружества от печалби", заяви Борисов.

Министър-председателят бе попитан и дали е знаел кой е собственик на "Юлен", след като ски легендата Марк Жирардели се афишира като такъв: "И аз като вас слушам, това, че е от вчера. Безспорно Марк Жирардели е световна величина и да имаш подобни инвеститори е нещо много хубаво. Все пак става дума за частен бизнес. Но така или иначе тая тема „Банско” ние трябва да я развързваме”.

Марк Жирардели се срещна с трима български министри

На среща с трима министри Марк Жирардели се представи за 100% собственик на "Такс сървисиз лимитед", която от своя страна е мажоритарен...

Ако нашите "Зелени" дойдат тук (бел. ред. - в Австрия), ще ликвидират целия бранш в Австрия, но аз съм горд, че България има най-силните "зелени" в света. Както виждате, 20 години в България няма правителство, няма президент, който да намери смелост и кураж, който да се изправи и да каже, че е правилно решение да се развива туризма, допълни Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика