Чумави страхливци и некадърници

11625
Чумави страхливци и некадърници
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

Една истерия броди из България – поредната. Този път става въпрос за нещо, за което много от истерясалите чуват за пръв път – специфична болест по животните. Нарича се Peste des petits ruminants (PPR), а на български – чума по дребните преживни животни. Уточнявам го, защото има и чума по едрия рогат добитък, но има време и за нея, има време и за африканската чума по прасетата, заради която промениха Закона за лова и опазване на дивеча и позволиха отстрел на дива свиня по всяко време на годината. Между другото, тази болест се появи в Словакия, Полша и Латвия в началото на тази година и периодично излизат предупреждения, че приближава България, но това сега не е проблем на юрналото се да защитава козичките на баба Дора общество, включително медийното.

Днес, 19 юли обаче, третото правителство на Бойко Борисов окончателно доказа, че не става за чеп за зеле. Причината – спряха евтаназията на животни от места, за които не се отказват да твърдят, че са огнища на чума. И го направиха от страх, след само един протест пред Министерския съвет. Защото г-н премиера не обича да му е шумно под прозорците, разболява се !

Предвид казаното защо се спира процедурата по евтанизиране, няма как да не посочим следните факти и да извадим някои заключения:

1. Държавата не е доказала на 100% зараза или я е страх да каже, че я е доказала, защото ще има срещу себе си силно обществено мнение. Ако обаче говорим за втория вариант, а той изобщо не е за изключване - ето потвърждение за излезли лабораторни резултати, тогава Борисов и компания вършат държавна измяна. Бързо ще се разбере това – ако на друго място се появи болест, тогава ще е напълно ясно. И ще е интересно чия ще е отговорността! Кой би трябвало да въвежда ред и кой е избран да взема трудни решения, не само да реже лентички?! Особено показателно за действията е как съветникът на земеделския министър Янко Иванов уточни, че се евтанизират животните само в стадо, в което има доказан случай на болестта, а след това добави, че първоначално взели да евтанизират наред в селата, защото животните имали обща паша. В заключенията на доклада на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) обаче пише, че "прави впечатление, че броят на животните, показали клинична симптоматика и патологични признаци, е твърде малък и само в едно от трите стада, попадащи в трикилометровата зона. Липсва епизоотичен ход на болестта и позитивен серологичен отговор на специфични антитела при първите изследвани контактни животни". И нека припомним как в сутрешния блок на Нова телевизия земеделският министър Румен Порожанов неглижира оценката на ЦОРХВ, казвайки, че този орган бил "прекалено теоритичен"?! Съжалявам, г-н Порожанов, що се отнася до заразна болест бих повярвал повече на професори и доктори, а не на ръководителят им, който неглижира труда им! А така и така за Вас говорим, Държавен фонд "Земеделие" как я кара?

2. Държавата не осигури надежден контрол и карантина. Абсолютно категорично, защото в община Болярово влизаха и излизаха достатъчно хора тази седмица. Достатъчно е да се сетим Корнелия Нинова и подопечните ѝ, да не говорим и за обикновени ентусиасти, които вярват в кемтрейлс. И щом говорим за вирус, заплашващ цял бранш, това е отчайваща липса на институции!

3. Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, която официално беше организатор на протеста пред Министерския съвет, в НИТО ЕДНО ОТ ИСКАНИЯТА си не засегна въпроса дали да бъдат евтанизирани или не животни! В нито едно! И въпросът е защо – защото знаят, че мерките са адекватни или защото видяха изгода да изсмучат повече пари? А намеса на политици имаше ли? Да не говорим какви хора се появиха на протеста, при това хич немалко – долната снимка дава добра представа дали тези „протестиращи животновъди“ са виждали през живота си овца и/или коза.

4. Държавата си работи сякаш сме още във времето на зрелия социализъм. Започна се акция, която не беше изобщо обяснена и то с оправданието, че така фермерите щели да си скрият животните?! А на кого е работа да обяснява и разяснява каква е опасността и какви са мерките и то далеч преди изобщо да има криза?! Въобще капка мозък дали има в държавните тикви – да направят оценка на риска при такава ситуация, да разработят процедура, да я следват стриктно?

За финал - вътрешният министър Валентин Радев дали пита жена си кога да отиде до тоалетната? Питам ей така, щом ще търси съгласието на Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Веселин Марешки как да се оправи с кризисна ситуация и ако те не го дадат, друг да поемал отговорността. И да знам какво да правя, ако вземе да се появят данни, че в България е дошла някоя заразна инфекциозна болест. Защото сега са животни, но никога не се знае дали някога няма да се наложи да се оправяме с друг вид криза. И тогава трябва да има държава, а не да се търси съгласието на всеки политически ангажиран субект, търсещ как да се докопа до повече власт и повече пари!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com