НА ЖИВОВойната в Украйна

Да се узаконят незаконни инфраструктурни строежи, предлага служебният кабинет

1146

Министерски съвет одобри проектозакон за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията (ЗУТ), с който се дава правна възможност да се определят за търпими транспортни инфраструктурни строежи, които отговарят на техническите правила и норми, но са изградени, реконструирани или ремонтирани без изискващите се строителни книжа. Такива книжа са одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж.

С други думи, служебният кабинет предлага да се узаконят незаконни инфраструктурни строежи с цел да бъдат завършени. За подобно „креативно законодателно решение“ намекна депутатът от „Продължаваме промяната“ Андрей Цеков във вторник, цитиран от „Дневник“. Според него над 2 млрд. лв. са били възложени за изпълнение на незаконни пътни строежи по времето на ГЕРБ и сега трябва или да бъдат премахнати, или да се намери решение, за да се обявят за търпими.

Изглежда, че от Министерски съвет са намерили решението и ако предложеният законопроект бъде приет в настоящия вид от парламента, тези строежи няма да бъдат забранени за ползване.

Припомняме, че такъв казус има и с автомагистрала „Хемус“, покрай изграждането на която бяха изпрани над 50 млн. лв. и в момента се води дело с 9 обвиняеми. Според регионалния министър Иван Шишков на лотове №4 и 5 е извършено незаконно строителство по времето на кабинета „Борисов 3“ – истинското е само до лот 3.

Предлаганите от кабинета промени в ЗУТ ще са валидни също за преносните (довеждащите и отвеждащите) проводи (мрежи) и съоръженията към тях в неурегулирана територия; преносните (довеждащите и отвеждащите) проводи (мрежи) и съоръженията към тях в урегулирана територия; както и за хидромелиоративните преносни (довеждащите и отвеждащите) проводи (мрежи) и съоръженията към тях и хидромелиоративните строежи, изградени за предпазване от вредното въздействие на водите.

Предвид случаите с трагични инциденти при реализиране на захранване с временни връзки на преместваеми обекти, е предложено временните връзки към мрежите и съоръженията на техническата инфраструктура на обектите да се реализират с издаване на разрешение за строеж. Определят се и изискванията, които трябва да бъдат представени за издаване на разрешение за строеж за тези временни връзки, както и се прецизират изискванията за издаване на разрешение за строеж.

Със законовите промени също така се възстановява общият 5-годишен срок за отчуждаване и обезщетяване на собствениците на имоти, предназначени за озеленени площи. Въведеният по-дълъг 15-годишен срок в предишна промяна на закона беше обявен за противоконституционен с решение на Конституционния съд от октомври 2020 г., тъй като бе определен за прекомерен и нарушаващ баланса между нуждите на общия интерес и защитата на основните права на гражданите.

Държавата отпуска още 11 млн. лв. за детски градини и училища

Още 11,1 млн. лв. за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, градини и училища в страната одобри служебн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

БСП решава как се явява на изборите...
МВнР: Управляващите в Северна...
МВнР: Властта в РСМ постъпи унизително...
Петър Стоянов: Изнасянето на...
Стефан Янев: Не виждам особен...
Гечев: Променяме стратегическия...
Спасовски отказал на Демерджиев...
Йотова: Северна Македония сама...
"Възраждане" се оплакаха, че...
Здравко Димитров за поисканата...
Кирил Добрев: Преди 26 години...
Бойко Борисов поиска оставката...

Последни новини