Кметът на Банско: Проведохме необходим и откровен разговор за кадрите в образованието

1147
Кметът на Банско: Проведохме необходим и откровен разговор за кадрите в образованието
Снимка: Община Банско

Среща с представители на бизнеса, с професионални гимназии и Регионалното управление на образованието проведе кметът на Банско Иван Кадев вчера. Той я определи срещата като наложителна и неотложна, а разговорът – като откровен и честен.

„Образованието е във фокуса на интегрираната политика на община Банско, която е съобразена със специфичните особености и традиции на общинската образователна среда. Доколкото е в нашите възможности, ние се стремим да създадем устойчива, но и гъвкава система, която да предлага обучение в атрактивни и конкурентни специалности“, каза кметът.

Добрите намерения обаче, които се опитват да реализират заедно с професионалните гимназии за осигуряване на квалифицирани кадри, често се спъвали в законодателни пречки и недъзи в системата на образованието.

Многобройните изказвания очертали сложната ситуация, предпоставена от демографската криза, експериментите в образователната система, икономическата нестабилност, недоброто заплащане в някои сфери.

„Всички ние сме свидетели на недостига на кадри в туризма, а в Гимназията по туризъм се пълни едва една паралелка в клас, всяка с по две специалности по професии. Професионалната лесотехническа гимназия подготвя кадри за горските и ловните стопанства, за дървопреработването и мебелното производство, но в три от класовете има по една паралелка, всяка с по две специалности по професии. Единствено в ПГЕЕ се наблюдава увеличаване броя на учениците“, уточни Кадев.

Кристалния приз за добро управление на Съвета на Европа бе връчен на община Банско

На тържествена церемония по време на форума „Българските общини – постигане на европейски стандарт за качество на управлени...

Той смята, че цялото общество, като се започне от семейството, училището през всичките му етапи, местните власти, бизнесът и държавата, са в дълг към децата.

Според него не е редно дипломите от средни професионални училища и висши учебни заведения да имат по-ниска стойност от сертификатите от професионални учебни центрове.

Не е редно също така, по думите на кмета, заплащането на учениците от дуалното обучение да не е гаранитрано, предлагането на придобити професии да се разминава с търсенето, да има нелоялна конкуренция между средните училища в ущърб на професионалните.

„Общинското ръководство ще следва стратегията си за поетапно решаване на проблемите в средното професионално образование в общината чрез посредничество в срещи на училищата с бизнеса. Решителна стъпка ще бъде преструктурирането и оптимизирането на мрежата на общинските училища, като се запази спектъра на профилираното и професионалното обучение“, допълни Кадев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

АДФИ със спешна финансова проверка в община Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Благоевград