Дами, липсата на сън нанася повече щети, отколкото предполагате

3325
Дами, липсата на сън нанася повече щети, отколкото предполагате
Снимка: iStock/Guliver

Не само количеството, но и качеството на съня имат голямо значение. Качеството на съня се определя от модела на поведение при сън по отношение на часа на лягане. Сънят е от съществено значение за физическото и емоционалното здраве и благополучие, а нарушенията на съня все повече се считат за фактори, допринасящи за много здравословни проблеми както при мъжете, така и при жените.

1. Сън и плодовитост

Има няколко причини, които правят добрия сън значим за лечението на безплодие. Сънят и възпроизводството са тясно преплетени и следват циркаден ритъм. Мелатонинът, който се синтезира от мозъка в отговор на тъмнината, предизвиква сънливост и поддържа циркадния ритъм на тялото. По подобен начин мозъкът синтезира репродуктивните хормони ритмично не през всички часове на деня. Следователно, всяко нарушение на съня или ритъма може да попречи на нормалното производство и функциониране на тези хормони.

Как начина на спане се отразява на здравето ни?

2. Хормонален дисбаланс

„Липсата на сън засяга повече от вашето настроение и продуктивност; това също води до недостатъчно производство на някои хормони за репродуктивност, които насърчават плодовитостта. Хормоните са ключови при овулацията, първата стъпка към зачеването. Истината е, че тялото ни работи активно дори когато спим. Всяка вечер нашата ендокринна система, която регулира нашите хормони, произвежда някои от ключовите хормони, участващи в зачеването. Лишаването от сън може да попречи на тези хормони, което прави усилията за естествено зачеване по-трудни.

3. Намалено качество на яйцеклетките

Нашата мания да стоим до късно и да се обграждаме с джаджи оказва ключово въздействие върху физическото ни и психическо здраве. Синята светлина, излъчвана от вашите устройства, потиска мелатонина, който предизвиква сън и предпазва яйцеклетките по време на овулация, като има антиоксидантен ефект. Недостатъчното производство на мелатонин може да влоши качеството на яйцата, причинявайки нарушена плодовитост.

Трябва ли да си лягате гладни?

4. Колко сън е препоръчителен за здравословно функциониране?

„За да се гарантира, че са задоволени адекватните нужди от сън, се препоръчва 6-7 часа сън, но не повече от 9 часа. Твърде много сън също може да бъде пагубно за плодовитостта. Според скорошно проучване на National Sleep Foundation жените, подложени на IVF, които са спли 7-8 часа всяка нощ, са били с 25% по-успешни в зачеването от тези, спали девет часа всяка нощ. Тези, които са спали по-малко от 7 часа, са имали 15% по-малка вероятност да забременеят.

​Съвети за подобряване на графика ви за сън

Поддържайте последователен график на съня: Създаването на здравословен график на съня изисква последователност. Доказано е, че стриктния график за лягане и ставане всяка сутрин, даже и през почивните дни, подобрява качеството на съня. Избягвайте късната дрямка през деня и я ограничете само до час.

Упражнения: 30 минути аеробни упражнения на ден са не само полезни за вашето сърдечно-съдово здраве, но също така могат да ви помогнат да спите. Отпуснете се и намалете малко калориите през деня, за да се наслаждавате на здрав сън всяка вечер.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com