ДЕН: Планът за възстановяване и устойчивост на България е нахвърлян на коляно

2086
ДЕН: Планът за възстановяване и устойчивост на България е нахвърлян на коляно
Снимка: Пресцентър на партия ДЕН

Представеният "План за възстановяване и устойчивост на България", в същността си, е един популистки маркетингов продукт и съвсем далече от истински времево и целево таргетиран „план” и още по-малкото икономически и финансово обоснован.

Липсват предвидени намерения и предложения за структурни реформи в посочените за финансиране сектори и политики, за да бъде обещаното „изливане”на огромен паричен ресурс от милиарди лева в тях, целесъобразно и ефективно поне в средносрочен хоризонт.

Притеснително е, че в някои от тези сектори-като дигитализацията и електронното управление, вече бяха отделени и отчетени като усвоени около 3 млрд лв., без да бъдат постигнати видими резултати и ефективност.Това е особено видно в днешните кризисни дни на пандемия,при изцяло бюрократично, несинхронизирано и затънало в бумащина здравеопазване.

При наличие на нереформирана, неефективна и корумпирана управленска и административна среда, без целенасочена икономическа политика и стратегическо планиране,правителството иска да усвои и разпредели по неясен начин над 12 млрд.лв. безвъзмездна помощ от ЕС. В Европа са наясно с тези рискове и предварително залагат ограничителни мерки при неспазване на процедури и законност, което прави тези обещавани милиарди доста хипотетични и един вид гръмко предизборно самохвалство. 

Напълно липсва конкретика, за детайлите, механизмите и отчетността по отношение на това, как и кой точно от правителството и държавната администрация,ще извърши разпределението на финансовия ресурс по тези мерки? Как точно това ще насърчи конкретно зелената икономика, иновациите, социалната устойчивост,здравеопазването,образованието, културата и т.н.?

В предложения от МС проект на „План за възстановяване и устойчивост”,не присъстват също стратегия, конкретни цели, задачи и измерими очаквани резултати. Липсват прогнози за взаимовръзка и синергия между отделните мерки и очаквания последващ ефект за икономиката и обществото. Рискуваме, за пореден път,милиардите в подкрепа на икономиката и хората, да изтекат без да породят обществено-икономическа стабилност и устойчивост, включително за развитие на отделните региони.

Едва 7,36% от средствата са заложени в частта за местно развитие, и то при наличието на драматични междурегионални различия и диспропорции в създадения БВП между южна и северна България. (75% към 25%). Парадоксално, но от момента на членството на България в ЕС, при прилагане на активна кохезионна финансова политика пропастта между показателите и качеството на живот в регионите се задълбочава, а не намалява.

ДЕН: Икономическите мерки на правителството облагодетелстват основно близки до властта бизнес групи

Гражданско сдружение „Достойнството на един народ” - ДЕН изпрати позиции до медиите във връзка с извънредното положение и и...

Предложеният план ще засили тази тенденция.Въпреки декларираните подходи „отголу-нагоре” и „нов регионален подход” няма нито един споменат конкретен проект, отразяващ общите усилия и идеи на няколко области или общини,например:

* Съвместни проекти на населени места, разположени в близост до река Дунав, в контекста на „Дунавската стратегия”, използвана изключително успешно в страни от централна и източна Европа;

* Тунелите под Шипка и Петрохан, изключително важни за транспортната и икономическа свързаност между южна и северна България, както и развитието на географския северозапад.

* Язовир „Черни Осъм” – проект за който се говори от десетилетия е от жизнено значение за осигуряване на достатъчна по количество и качество питейна вода за областите Плевен и Ловеч.

* Проекти, насърчаващи икономическото развитие на североизточната част на България и слаборазвити или планински и полупланински райони.

Експерт: Има доста несъответствия между цели и проекти по плана за възстановяване от коронакризата, финансиран с европари

Вторият стълб "Зелена България" на Плана за възстановяване и устойчивост на Република България дава възможност на страната ни да се въз...

Стана ясно че по Планът са заделени 4,5 млрд.лв., допълнени от още 2,5 млрд. лв.от Фонда за справедлив преход, които ще бъдат за зелена трансформация на икономиката и за компенсации на въглищните райони и производства, които явно умишлено бяха толерирани от правителството през последните години,за да потънат тези милиарди в джобовете на съмнителни олигарси и свързаните с тях кръгове от политици и синдикалисти,лобиращи или косвено контролиращи производства в този сектор.

Промяната в структурни звена и отрасли не се изчерпва само със „закърпване” и наливане на милиарди в тях. Реформите в сектори като здравеопазване и образование не могат да се случат, дори и чрез ускорено модернизиране на материалната база, както е заложено в Планът. Нови кабинети и оборудване в училищата са необходими, както и апаратура и операционни зали в медицинските центрове,но сами по себе си едва ли ще доведат до качествена промяна в системите на българското образование и здравеопазване.

Инвестициите в човешки капитал очевидно не са част от реформите. А най-ценния ресурс, в който България трябва да инвестира са хората–без стимулиране на раждаемост, задържане и привличане на население, както и без изграждане на поколения от образовани и висококвалифицирани кадри във всички сфери, трудно ще сближим стандарта си на живот с развитите държави от ЕС.

За съжаление разходите за научно-изследователска и развойна дейност в последните 20 години бележат постоянен спад. Необходими са спешни реформи за осъвременяване на образованието и преодоляване на дефицитите му, и приближаване към световните стандарти. От особено значение е финансирането на ефективните научни изследвания и инвестиции в развитието на младите учени.Симбиозата между бизнес и наука ще позволи да развиваме икономика с висока добавена стойност,и да се повиши значително производителността на труда.4

Един от приоритетите на Европейската комисия за„Следващо поколение ЕС“ –преквалификация и повишаване на квалификацията в съответствие с търсенето на европейския трудов пазар,остава на практика неизпълнен чрез предложенията в Плана.

Тристранката обсъди плана за възстановяване

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) проведе онлайн заседание, свикано от заместник министър-председателя по икономич...

А това е ключов приоритет, защото включва „адаптирането на образователните системи, за да се подкрепят цифровите умения, образованието и професионалното обучение за всички възрасти.“

Дигитализацията е като една вечна химера у нас. Планът залага на дигитализация на институциите като приоритет, след 10-годишно управление на ГЕРБ. Предвид множеството провали в тази насока (изтичане на лични данни на граждани от НАП, блокирането на Търговски регистър, проблеми с неработещото електронно правителство, с машинното и електронно-дистанционно гласуване), затъналото в хартиена документация здравеопазване,има място за скептицизъм относно очаквания резултат и този път.

Много е вероятно да имаме поредния пропилян ресурс за скъпи неработещи проекти и усвоени средства от „наши” ИТ компании, без практически капацитет и опит. Голяма част от предложените реформи и тяхната обосновка са на практика изработени преди кризата национални стратегии и планове, или попадащи в рамката на европейските фондове, без амбиция за нещо повече и нещо различно, без обединяваща философия.

Инструментът за възстановяване и устойчивост,наред с възстановяването от COVID-19 кризата, има за цел постигане на добавена стойност за икономиката. В Планът за България, по всичко личи, че приоритет е не възстановяването на страната, а усвояването на паричен ресурс.Добавената стойност е неясна, а нужните решения липсват, за сметка на ефектни презентации и гръмко обявяване на хипотетични милиони и милиарди.

От „Достойнството на един народ”-ДЕН заявяваме, че България има потенциал да бъде поне регионален лидер, а не вечно догонваща останалите държава. В днешно време виждаме, че успехът на дадена страна и икономика се основа, преди всичко на нейния човешки потенциал. Затова, приоритетно трябва да инвестираме в следващите поколения и екологична, иновативна и устойчива икономика на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика