Въглищата, миньорите и токът: Предизборни кебапчета

1184
Въглищата, миньорите и токът: Предизборни кебапчета
Снимка: БГНЕС

Студ и глад – основни човешки страхове. А политическата търговия върви много добре със страхове, особено когато идват избори.

Поредната сергия – въглищните централи и миньорите. Тя е отворена от много години, само че сега ѝ намериха централно място на пазара. По-централно от това Бойко Борисов и Делян Пеевски да се легитимират точно на тази сергия здраве му кажи: Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Защо говоренето на Борисов и Пеевски по въпроса е жив популизъм? Защото е отлагане на проблема, при това по начин, който да носи на тях печалба сега, пък какво ще става после – ще му мислим. Малко като с приказката за "тате ще ми купи колело, ама друг път".

Който иска да осмисли дадена ситуация, трябва да проследи историята ѝ. В случая с въглищата и миньорите:

  • Колко години минаха, откакто беше подпечатана Европейската зелена сделка?
  • Кой управляваше в България, когато сделката се оформяше?
  • Управляващите тогава, докато се ковеше сделката, какво направиха за защита на българските интереси извън приказки-клишета?

Големите проблеми не стават големи изведнъж – има натрупване. То често е невидимо, особено когато "кучетата пазачи" на обществото, разбирай медиите, спят добре нахранени. Г-н Пеевски ги разбира тези работи.

Въглищата са минало

За тези, които още упорито не искат да видят истински назад каква беше историята, припомняме. Материалът е от 2017 година – кой управляваше тогава, сами се сетете или проверете: Недалечно бъдеще - чистота на въздуха или хиляди миньори без работа?

Въглищата са история, защото стават все по-скъп ресурс за производство на ток. Квотите вредни емисии са причината да се оскъпяват, както и постоянно развиващите се технологии, които правят по-евтино и по-сигурно производството на ток от други източници. Затова и възприетата от ЕС политика беше да се търси новото, но хората в сектора да не бъдат оставени на произвола на съдбата – постепенно, с ясни планове да бъдат преориентирани, преквалифицирани и да заработят в нови икономически сектори.

България какво направи, за да се случи този преход? Етикетът на Брюксел е "справедлив преход". Политиците ни през годините назад какви планове разработиха, докъде стигна изпълнението им? Синдикатите как са, помагаха ли? Критикуваха ли, когато видеха, че политиците се мотаят, а времето тече и промяната ще ни свари неподготвени? Подписали ли са някакви споразумения с държавата – например за методология на картографиране на нагласите и уменията на хората, които пряко са засегнати? И за какви пари - близо 2 млн. лева има ли? Колко работа е свършена?

И отново, но откровено - в сектора има ли и такива, на които не им се иска да се променят просто защото така им е по-добре, а не заради "студ и глад", но залъгват другите покрай тях, за които наистина опасността от "студ и глад" е голяма: Вторите най-големи в България: Заплатите в сектора на протестиращите миньори и енергетици

Когато не си действал навреме, става много трудно да се поправиш. Да си спомним за Плана за възстановяване и устойчивост – кой трябваше да действа, когато му беше времето и не го направи? Отново се обръщаме назад във времето и ето – познати имена, които сега се правят на спасители, с единен пресцентър: Ще изпусне ли България 12 млрд. лева заради политически кавги и злобно отмъщение?

При тези крещящи примери, удобно премълчавани, е най-добре да дадем още един, за финал. Става въпрос за "КонтурГлобал" (Марица Изток 3) и съкращенията там. Компанията е частна, отдавна е ясно и кога изтича (изтече) договорът ѝ за преференциално изкупуване на ток. След като губиш пазарното си предимство, или се променяш, или ... Ако говорим за непредвидени обстоятелства, тогава недоволството е оправдано. Само че в точно този случай години наред всякакви политици и антуражът покрай тях говореха ли говореха за "американските централи" и цените им, за договорите им – и сега, изненада като тези договори приключват, а същите политици и същият антураж обърнаха палачинката и пак писнаха. Това е все едно да знаеш докога ти е договорът за наем, хазяйката да ти е казала, че няма да подновите и когато свърши, да вдигнеш олелия.

Шизофрения? Не, предизборна кампания! Ако има наивници да ѝ се вържат!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МНЕНИЯ:

"Колкото си по-прост, толкова ще си по-успешен" - учат ни арогантни политици с вулгарно говорене

"Синя зона" и в неделя? Червен светофар за зелените мислители

Свободата е върха на копието, не на копейката

Кадиев: 4 леви листи за вота? Шизофренно е

Мнение за Желязков: Доказан политик е жертва на междупартийни разпри

Що е маке, ‘се е юнак. И кандидат за президент!

Възход и падение: И Йончева мина под крилото на Пеевски

Когато минаваш през законите с 200, резултатът е 5 за 4

Гешев плюс Драганова: Граждански брак или непорочно зачатие

"Пуделите се оказаха много корумпирани животни": Иво Сиромахов каза защо партиите станаха секти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мнения