НА ЖИВОВойната в Украйна

Дядо Киприан отличи кмета на Казанлък за особени заслуги в църковно-любивото дело

1393

От името на Старозагорския епархийски съвет Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова бе сред отличените с грамота и Благодарствен знак на старозагорските архиереи „за особени заслуги в църковно-любивото дело и за участие в честванията по повод 120-годишнината от освещаването на храм-паметник „Рождество Христово“ – Шипченския манастир“. Символите на признателност бяха раздадени след отслужването тази сутрин на утреня и Божествена Света литургия в храм-паметник „Рождество Христово“, възглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан по случай 120-годишнината от освещаването на храма.

Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан връчи отличието на Кмета Галина Стоянова с думите: „За заслуги към тази прекрасна света обител, за да грейне отново преди само две години и нощно време и да можем да възспоменаваме падналите в саможертва за Свободата на България! Благодаря за всички грижи, които полагате по опазването на храма!“, каза Дядо Киприан. „Ваше Високопреосвещенство митрополит Киприан и Почетен гражданин на Община Казанлък, приемам този знак с изключителна благодарност от името на гражданите на община Казанлък, които пазят дълбоко в сърцето си признателността към руските освободители и геройството на българските опълченци!“, заяви Кметът на Казанлък. „Пожелавам Ви много сили и да запазим и съхраним това прекрасно място! Честит празник!“, каза Галина Стоянова.

„Бог е любов. Времето е в неговите ръце и Той ни дарява с честта и утехата да бъдем заедно днес в този величествен храм-паметник, носещ името на Рождество Христово.“, приветства присъстващите Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан. Той припомни историята на създаването на Шипченския манастир, изрази признателност към всички, съпричастни през годините с неговото съграждане и опазване и определи храма като „символ на християнската ни вяра, надеждата и любовта ни.“, подчерта Дядо Киприан. „Днес на този празник чувстваме Божията благодат и промисъла му във вековната ни история и за всичко благодарим! Оценяваме по достойнство жертвата на тогавашните руски войни и български Опълченци, благодарейки за стореното от тях! Подвигът и вярата им в православните ценности няма да бъдат забравени! Поклон пред тяхната памет!“, заяви митрополит Киприан.

120-годишнината от освещаването на храм-паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастир бе почетена с тридневна програма, организирана от Старозагорската Света митрополия и Община Казанлък. Честванията за голямото историческо и духовно събитие започнаха на 23 септември с Международна научна конференция под надслов „120 години от освещаването на храм – паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастир“ в Исторически музей „Искра“ в град Казанлък. По-късно бе открита и тематична изложба. В съботния ден бе отслужено вечерно богослужение в храм-паметник „Рождество Христово“ от Владика Киприан. Вечерта продължи с прожекция на филм, посветен на годишнината и завърши с празничен концерт. Под камбанен звън днес в Шипченския манастир прозвуча църковното песнопение „На многая лета!“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Стара загора

Община Казанлък продължава с...
Прокурор против плана на ЕС за...
 Община Мъглиж с договор за пътни...
Община Стара Загора грейна, озарена...
Диригент: Петко-Стайновите...
Община Казанлък получи отличие...
Община Стара Загора закупи апарат...
Стара Загора с три номинации в...
Започнаха Петко-Стайновите...
Зоопарк Стара Загора е номиниран...
Живко Тодоров: Нашата работа...
В Стара Загора изграждат първата...

Последни новини