НА ЖИВОВойната в Украйна

Дясната ръка на руския патриарх се срещна и с пловдивския митрополит

1290

Митрополит Антоний, считан за "външен министър" на Московската патриаршия, продължава със срещите си у нас. След като преди няколко дни пристигна и бе блокиран от протестиращи в Руската църква заедно с посланик Елеонора Митрофанова, сега дясната ръка на руския патриарх Кирил се срещна с пловдивския митрополит Николай.

Митрополит Николай отправи приветствие към Антоний, в което се казва, че тялото Христово страда поради "братоубийствената война между Русия и Украйна", предаде БНТ. В приветствието си той търси причините за войната и казва, че няколко години преди започването ѝ православният свят е бил смутен от междуцърковен спор за юрисдикция, в който постепенно са въвлечени - в повече или по-малка степен - всички останали православни църкви.

"Един спор за църковна юрисдикция може да бъде разрешен само и единствено от позициите на християнската любов и на каноничното право. Всякакви други способи за неговото разрешаване, не дай Бог със светски методи и подходи, могат да направят конфликта още по-дълбок и това в момента се случва пред очите ни", смята митрополит Николай.

Той казва още, че "нямаме право да допускаме един конфликт между два православни народа да се разпростира като пожар върху цялата Вселенска православна църква". Неговото мнение е, че военният конфликт между двете страни е пряко следствие от предхождащия го трансцедентен конфликт и докато не бъде отстранена причината, няма да бъде поправено следствието. "Или докато не бъдат излекувани раните върху Църквата, няма да бъде преодолян конфликтът между народите", твърди пловдивският митрополит.

Припомняме, че дясната ръка на патриарх Кирил, заедно с Митрофанова, се срещна със Симеон Сакскобургготски в двореца Врана. Посланиците на агресивния режим на Владимир Путин се снимаха с бившия премиер под портрета на цар Борис III. Както знаете, руският патриарх защитава агресивната война на диктатора Путин в Украйна и е санкциониран от ЕС.

Митрополит Николай пък предизвика скандал през септември, когато изнесе слово с препратки към политиката за Деня на Съединението – нападна завършилите в чужбина, а депутати от „Продължаваме промяната“ напуснаха литургията.

ОЩЕ: Митрополит Николай с остри думи към завършилите в чужбина

През 2016 г. срещу него тръгна подписка заради поведението му. Цитираше се „порочният метод на назначаване и подмяна на дълбоко уважавани свещенослужители в Пловдивска епархия“.

ОЩЕ: 4000 подписа срещу митрополит Николай, вече месец отговор от Синода няма

Три години по-късно Николай влезе в центъра на общественото внимание, след като разкритикува остро посещението на папа Франциск и го обяви за политически акт, който Българската православна църква няма как да подкрепи по религиозна линия.

ОЩЕ: Пловдивският митрополит пак блесна - заклейми папата

Горан Благоев в „Отговорите“: Църквата и Симеон Сакскобургготски се доказаха като проводници на руско влияние (ВИДЕО)

Волоколамският митрополит Антоний не може да дойде в България само по покана на руското подворие. Това каза в предаването „Отгово...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Пловдив

Община Стамболийски ще кандидатства...
Разпределиха климатиците за...
Не искат да са "послушковци" на...
Пак много вода: Бедствено положение...
Франкофоли се завръща през юни...
От днес: Учениците от област Пловдив...
Грипна ваканция в Пловдив от сряда...
Община Пловдив ще отбележи 169...
Община Стамболийски открива...
Шеф на болница подкара линейка,...
Падналото върху момичета дърво...
Близо 8000 литра нелегален алкохол...

Последни новини