Здравеопазване

До 5 години България ще има хеликоптерна спешна медицинска служба

844
Проекът за изграждане на цяла национална система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха влезе в ревизираната версия на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), по който България очаква да получи 12,6 млрд. лева. ПВУ е част от механизма на Европейския съюз, който цели да подпомогне излизането на държавите членки от кризата, причинена от пандемията, но и да допринесе за дългосрочно развитие.

Предложението включва не само купуването на 7 хеликоптера, но и изграждането на 6 оперативни бази с хангари и 11 площадки за вертолети до болници, наемане и обучение на летци, лекари, парамедици и инженери.

Проектът за хеликоптерите е един от общо 57 инвестиционни проекта в плана, предложен от служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. В документа има и още 43 реформи, предвидени за различни сфери, сред които здравеопазване, образование и енергетика. След като планът бъде обсъден в българския парламент, той ще бъде пратен в Брюксел. Ако Европейската комисия го одобри, през следващите 7 години България трябва да получи общо 12,6 милиарда лева от ЕС.

Предложението, заложено в плана, е да се изгради система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха с последващо транспортиране на пострадалите до специализирани медицински заведения. Това ще се направи по модела Helicopter Emergency Medical Service (HEMS), който започва да се въвежда и развива в западна Европа още от средата на 60-те години.

При наличието на такава национална система ще може да се оказва спешна медицинска помощ на нуждаещи се в цялата страна в рамките на така наречения „златен час“, както и последващо транспортиране на пострадали при необходимост. С хеликоптери ще могат да се транспортират и пациенти от едно медицинско заведение до друго и да се доставя оборудване, кръв, органи и лекарства.

За целта ще се организира Изпълнителна агенция „Хеликоптерна спешна медицинска служба” (ИА „ХСМС”), пряко подчинена на министъра на здравеопазването. Звеното ще има директор и ще бъде разгърнато поетапно в 6 оперативни бази (ОБ) на различни места в страната, които позволяват максимално покритие на територията. Всяка база ще има по един хеликоптер, освен основната база, която ще има два.

Хеликоптерите ще бъдат оборудвани с животоспасяваща и животоподдържаща апаратура, отговаряща на изискванията по медицински стандарт от HEMS. Пет от базите ще могат да оперират в светлата част на деня, а шестата ще може и нощем. Хеликоптерите ще бъдат изпращани от диспечерски пункт, който ще е част от Националната система 112.

Освен за покупка на седемте оборудвани медицински хеликоптера, в проекта има отделени средства и за изграждане на необходимата инфраструктура в оперативните бази. Това включва хангари, оперативни площадки и сертифициране. Също така ще се изградят или реновират 11 летателни площадки към болнични заведения.

Ще се инвестират и средства в обучението на летателен, медицински и технически персонал. Екипажът на всеки един хеликоптер ще включва летец, който е и командир на екипажа, втори пилот, лекар и парамедик или медицинска сестра. Общо до 2026 г. по проекта ще бъдат отворени 128 работни места. Това включва 43 летци, 7 диспечери, 21 лекари, 20 парамедици или медицински сестри, 31 инженери и технически състав, както и 8 души на други позиции.

Предвиденият период за изграждане на цялостната национална система HEMS е 5 години. Министерството на здравеопазването поема отговорност да започне изпълнението на проекта веднага след неговото одобрение. Първите два хеликоптера би трябвало да бъдат доставени през 2024 г., още два през 2025 г. и три през 2026 г. Обучението на екипажите и техническия персонал също ще става поетапно в рамките на две години – 2024 г. и 2025 г.

От 2023 г. до 2025 г. трябва да бъдат изградени или модернизирани оперативни площадки за кацане и излитане на вертолетите, както и да бъдат построени оперативните бази.

Основната част от инвестицията за въздушните линейки ще дойде от Европейския съюз, след което разходите ще се поемат от здравното министерство. Всеки български гражданин ще има право да получи въздушна медицинска помощ безплатно, без значение дали е здравноосигурен.

Европейското финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде близо 129 милиона лева. Заложено е и национално съфинансиране в размер на 25 милиона лева, с което общият бюджет на проекта става почти 155 милиона лева.

От тях почти 140 милиона лева ще отидат за доставка на седемте хеликоптера, оборудването им и обучението на персонала. Изграждането на оперативните бази ще струва 10 милиона лева, а изграждането на 11 площадки на болниците – 2,5 милиона лева.

Цената на проекта се равнява на 1% от общото финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост. Той се явява вторият по стойност в сектора на здравеопазването. За тази сфера са планирани инвестиции в рамките на 704 милиона, което се равнява на 5.6% от всички 12,6 млрд. лева, които България получава от Брюксел по механизма за възстановяване.

Инвестициите по плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) са разделени в 4 категории – за иновации с цел повишаване на конкурентоспособността, за развитието на зелени политики с цел устойчиво управление на природните ресурси, за подобряване на транспортната и цифровата свързаност между различните райони и за постигане на по-справедлив, равностоен икономически растеж за гражданите във всички региони в страната.

Реформите и инвестициите в сферата на здравеопазването попадат в последната категория, т.н. „Справедлива България“. Тя е на стойност 18% от ресурсите от ПВУ. Според авторите на документа държавата е длъжна да осигурява медицинска помощ при спешни състояния на всеки български гражданин и тази отговорност е заложена в Конституцията.

Липсата на достъп до такава помощ води до смъртни случаи, някои от които биха могли да бъдат предотвратени. България има втората най-ниска очаквана продължителност на живота сред държавите в ЕС. Една от причините за това е високият коефициент на смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Той е три пъти по-висок в сравнение с останалите държави в блока. Страната е на едно от първите места в Европа по брой на смъртните случаи, причинени от инсулт. Тя е и на последно място по брой на извършените трансплантации на органи. Във всички тези случаи времето за транспортиране е от особена важност.

Сред негативните статистики не трябва да се подминава и големият брой катастрофи по българските пътища, при които през 2020 г. са загинали 463 души, а ранените са над 7120. В някои случаи линейките не успяват да достигнат достатъчно бързо до мястото на инцидента или се сблъскват с трудности да извозят пострадалите до най-близкото болнично заведение.

Според авторите на плана една от причините за големия брой смъртни случаи в гореизброените ситуации e невъзможността да се окаже своевременно спешна медицинска помощ. Затова е наложително държавата да осигури финансов ресурс за закупуване на въздушни линейки, обучение на екипажи за тях и развитието на пълна мрежа от оборудвани бази и хеликоптерни площадки в цялата страна.

ОЩЕ: Защо бавят поръчката за медицински хеликоптер?

Служебното правителство поръчва медицински хеликоптери

Страната ни най-накрая се е задействала за закупуването на медицински хеликоптери. "Въпросът е решен - изготвени са проектните фишове и...

Етикети:

Още от Здравеопазване

Новозаразените случаи на COVID-19 са 1892
Коронавирусът в България: Над 480 000 са вече официално регистрираните случаи...
Столичен архитект пожела на "АнтиваксЕрите да мрЪт" и забрани на неваксинирани да влизат...
Изписаха пациент с успешна чернодробна трансплантация от МБАЛ "Лозенец"
Фалстарт с безплатните лекарства за COVID-19, не достигат до пациентите
Изнесени ваксинационни пунктове, където ще имунизират през почивните дни

Последни новини

 • Ето как показват ревността си различните зодии

  Кой каквото ще да казва, но всеки от нас трябва да ревнува поне малко партньора си в живота. Някои внимателно скриват това и се преструват на безразлични, други се втурват в битка. Във всеки случай ревността е била, е и ще бъде. И трябва да се отнасяте към нея като възрастни. Оказва се, че всяка зо...

 • Преброителите започват обхода си от днес

  Преброителите започват обхода в предварително определените участъци на 18 септември, и ще продължат до 3 октомври. Те ще минават между 8.00 и 20.00 часа всеки ден, включително в събота, неделя и празничните дни, съобщи БГНЕС, позовавайки се на Националния статистически институт (НСИ).  Задачат...

 • Българският лекарски съюз избира ново ръководство

  Днес в зала 1 на НДК ще се проведе 72-и Редовен отчетно-изборен Събор на БЛС, предаде БГНЕС. На Форума ще бъде избрано ръководство на Съсловната организация - председател на УС на БЛС, зам.-председатели, главен секретар и членове на Управителния съвет, председатели и членове на Контролната комисия и...

 • Дафинов лист: Ползи и вреди

  Дафиновият лист може не само да подобри вкуса на ястието. При правилна употреба подправката има лечебни свойства и може да облекчи много неприятни заболявания благодарение на изобилието от полезни вещества в състава си. Тя съдържа в големи количества витамини А, С, В и РР, селен, манган, магнезий, ...

 • Ще бъдете затрупани с работа днес, 18.09, ако сте представители на някоя от следните зодии

  Овните, Телците и Лъвовете най-вероятно ще бъдат затрупани с работа днес. Ако сте представител на една от тези зодии, пригответе се да бъдете изключително съсредоточени и да спазите всички срокове. Ето какво още са ви подготвили звездите. Овен Хората със зодия Овен е добре да останат съсредоточени...

 • КЪСМЕТЧЕ за 18 септември според зодията

  Овен Парите днес ще си увеличите, щом креативно мислите. Телец Опитайте нещо ново и старите навици забравете, за да дойде нещо по-добро. Близнаци Ако ви липсва неща в живота, вкарайте в ежедневието си нещо ново, щуро и позитивно Рак Щастието днес ви чука на вратата, очакват ви прекрасни неща....

 • Странджанската туршия със зеле и карфиол, която стана хит тази есен

  Пригответе тази туршия и ще си имате вкусно мезенце за ракия цяла зима! Необходими продукти: зеле - 10 кг моркови - 2 кг чушки - 3 кг зелен пипер лук - 5 глави целина - 2 глави карфиол - 2 кг сол - 400 г едра ябълки - 1 кг зелени лозови пръчки - 1 сноп (или хардал във всеки буркан) Начин ...

 • Сладкото от смокини на фурна, което се превърна в интернет сензация

  Сладкото от смокини е сред онази зимнина, която не пропускаме да приготвим за студените дни от годината. То е изключително вкусно, а и полезно, стига да знаем как правилно да го сътворим. Днес ще ви споделим рецепта, за която сме сигурни, че ще очарова всяка една домакиня. Сладкото се приготвя наис...

 • Жена започна да пие преди сън мляко с куркума. Няма да повярвате какво се случи с нея

  Напитките са също толкова важни за човешкото здраве, колкото и храната. Чували ли сте някога за златното мляко и ползите от него? Днес сме планирали да ви разкажем надълго и нашироко именно за тази напитка и какво се случва с тялото ви, след като всяка вечер преди сън започнете да консумирате чаша м...

 • ПЕКАР издаде рецептата за най-лесния и вкусен хляб – пухкав отвътре и хрупкав отвън

  Повечето хора не се осмеляват да приготвят хляб у дома, защото им се струва, че това е непосилна задача, с която не ще могат да се справят, колкото и да опитват. Истината е, че приготвянето на домашното печиво съвсем не е толкова трудоемко, дори напротив. За да ви улесним обаче максимално и да не в...

 • Най-лесните корнишони за зимата БЕЗ варене

  Само корнишоните без варене запазват максимално своята хрупкавост! Необходими продукти: корнишони копър - по 2 стръка на буркан лук - по 1 малка глава на буркан оцет - 4 с.л. на буркан аспирин - 1 счукан на буркан сол - 1 с.л. на буркан Начин на приготвяне: Почистете корнишоните. На дъното...

 • Св. мъченица Ариадна

  Света мъченица Ариадна пострадала за Христа при царуването на нечестивия император Адриан (управлявал от 117 до 138 година, бел. Pravoslavieto.com)*. Тя била робиня на някой си Тертил, управител на град Примниса във Фригия. Когато по случай рождения ден на сина си Тертил извършвал тържество в идолс...

 • Тази сукана баница е мека като памук и се топи в устата – НЯМА такава вкусотия!

  Всяка една домакиня се стреми да научава колкото се може повече интересни и сполучливи рецепти, с които да експериментира в кухнята. Една от основните й цели е те да не отнемат твърде много време. Съобразявайки се с всичко това, днес решихме да споделим с вас рецептата за една невероятно вкусна сук...

 • Ако искате да си пречистите белите дробове, незабавно си пригответе тази рецепта с джинджифил

  Няма да ви изненадаме като споделим с вас, че много от респираторните проблеми могат лесно да се повлияят единствено от натурални средства. Все пак да не забравяме, че преди стотици години нашите баби и дядовци не са имали възможността да посещават утвърдени лекари, нито да си закупуват лекарства от...

 • 4 са зодиите, които ще се радват на една прекрасна ЕСЕН

  Съдбата е решила да се усмихне на 4 зодии и те ще получат привилегията да имат една страхотна есен. Дните им ще са заредени с положителна енергия, а усмивките няма да напускат лицата им. Истинско щастие е това. Ето и кои ще са големите късметлии през есента: Тeлцитe Разбира се, че Телците. Като, ...

 • Пазарувайте по този начин и никога няма да оставате без пари

  Когато не е уточнен списъка с покупки между членовете на семейството, може да се получи така, че всеки да се връща от магазина с едни и същи стоки или пък никой да не купи това, което е необходимо. Освен това, когато няма съгласуване на пазаруването, се харчат много повече средства от семейния бюдж...

 • Сокът, който пропъжда ДИАБЕТА веднъж завинаги

  Ще започнем днешната статия с това как всъщност се получава сок от бобени шушулки. Нужно е да приготвите напитката преди шушулките да са станали прекалено стари и твърди. Те трябва да са меки и млечни. Заради високото си съдържание на вода, зеленчукът позволява да се превърне в сок, без дори да е ну...

 • Бухтичките с кисело мляко, които се топят в устата

  Какво ще кажете за това днес да приготвите дузина бухтички, с които да зарадвате цялото си семейство? Ще споделим с вас рецептата за една истински вкусна закуска, която всеки път ни връща към спомените от детството ни. Добрата новина е, че рецептата за тези бухтички е директно от тефтера на баба. То...

 • Хлябът може да издържа два пъти по-дълго, само направете това

  Ако искате да съхраните хляба за възможно най-дълго време, фризерът е най-добрият вариант за това. Увийте го плътно в кухненско фолио и след това го поставете в чиста найлонова торбичка. Размразяването на хляба се извършва на стайна температура или в предварително загрята фурна за около 5 минути. ...

 • Никой у нас не предполага, но готварската сол в цял свят се използва и за друго

  Когато става дума за здравословно хранене, обикновено един от задължителните елементи е изключването на солта от менюто ни. Това обаче не означава, че тя не може да ни служи перфектно за други полезни цели в бита. Готварската сол е естествен заместител на някои синтетични препарати, както и достъпе...