НА ЖИВОВойната в Украйна

Европейците намаляват потреблението на фона на високите цени

1470

Потреблението в Европейския съюз намалява на фона на повишените потребителски цени, които изстреляха годишната инфлация в повечето страни до нива, невиждани от десетилетия. Докато гражданите на страните от ЕС свиват средствата за покупка на хранителни стоки, то разходите им за горива нарастват, става ясно от данните на европейската статистическа служба Евростат.

Оборотът в търговията на дребно в ЕС намалява с 1.7% през октомври спрямо предходния месец септември, като понижението достига 1.8% конкретно за еврозоната, сочат сезонно изгладените оценки на Евростат. Понижението в оборота на търговците на дребно идва след лек ръст на месечна база през септември от 0.8% в ЕС и еврозоната.

На годишна база оборотът в търговията на дребно намалява с 2.4% в ЕС и с 2.7% в еврозоната.

Оборотът в търговията на дребно в България се понижава с 0.4% на месечна база през октомври, но бележи ръст на годишна база от 0.6%.

Най-сериозни месечни понижения в оборотите на дребно се отчитат през октомври в Австрия (-4.6%), Хърватия (-4%) и Белгия (-3.3%). Най-висок месечен ръст се регистрира в Люксембург (+2.6%), Кипър, Малта, Португалия (по +0.5%) и Испания (+0.4%).

На годишна база най-отчетливо понижение в оборотите на дребно има в Дания (-9.5%), Швеция (-6.4%) и Белгия (-5.7%). От другата страна на монетата са Словения (+8.5%), Малта (+7.2%) и Латвия (+5.7%). Трябва да се отбележи, че засега няма налични данни за месец октомври за Гърция, Чехия, Италия и Румъния.

На месечна база спад в оборотите на търговците на дребно в ЕС през октомври се отчита при търговията на нехранителни продукти (-2.1%) и храни, безалкохолни напитки и тютюневи изделия (-1.3%). Ръст се наблюдава при търговията на дребно на автомобилни горива (+0.3%).

На годишна база оборотите на дребно в ЕС намаляват през октомври при търговията на храни, безалкохолни напитки и тютюневи изделия (-3.6%) и нехранителни продукти (-2.6%). Увеличение в оборотите на дребно се отчита при търговията на автомобилни горива (+3.3% на годишна база).

Още: Къде в Европа инфлацията е най-ниска?

Оборотите на търговците се свиват за първи път от август миналата година

Оборотите на търговците на дребно у нас се свиват с 0.8% през април спрямо предходния месец март, сочат предварителните сезонно изгладе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Икономика

Съветът на ЕС прие препоръка за...
НСИ: С над 31% е скочило производството...
Годишната инфлация в Испания...
Възможно е прекъсване на тока...
Икономист: Прогнозите са за задържане...
Любомир Каримански: Нека за 9...
НАП в мейл до 500 000 работодатели:...
Израел предлага модерни радари...
Газът за февруари се очаква да...
Защо да изберем къща от контейнери...
Експерт: Очакваната рецесия...
Животът на два ядрени реактора...

Последни новини