Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

23 април 2024, 20:20 часа • 5600 прочитания

Въпреки че ГЕРБ, ДПС и БСП саботираха заседанието на временната комисия, имаше публично изслушване за “Турски поток” в парламента. То бе организирано от ПП-ДБ.

Във вторник следобед, два часа след проваленото заседание на комисията, която трябва да разследва изчезналата пътна карта и "Турски поток", "Продължаваме промяната - Демократична България" свикаха отворена среща на парламентарната си група. Срещата се излъчваше на живо във Фейсбук и на нея беше изслушан представител на Bg Elves (Българските елфи), бившият посланик на България в Русия (2000-2006) и анализатор Илиян Василев и разследващият журналист Николай Стайков от Антикорупционния фонд. Депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров припомни, че именно ГЕРБ, ДПС и БСП, които саботираха комисията, преди няколко години са гласували за реализацията на "Турски поток".

Още: ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Петко Петков - един от представителите на разследващата група, кръстила се "Елфите", които откриха пътната карта на "Газпром", след като няколко служби и държавни институции не успяха, потвърди по време на изслушването, че намерените документи в пощата на Евгени Зобнин, помощник на руския политик Александър Бабаков, които са свързани с проекта "Турски поток", са автентични. Предстои групата да предостави всички документи на парламентарната комисия и да публикуват пълната техническа информация за тях, така че всеки да може да се увери, че това са оригиналните документи.

Още: Горещият картоф "Турски поток" изгори ръцете на президента: Нови твърдения

Според изтеклите документи, след обявяване на поръчката за изграждане на газопровода, в Истанбул е проведена тристранна среща между руската, арабската и българската страна. На тази среща е била обсъждана “схема”. Този скандален факт - да бъдат събрани поръчители и изпълнители в пълно нарушение на закона за обществените поръчки и противно на обществения интерес, разказа разследващият журналист Николай Стайков и допълни: "Това е нещо, за което може да се търси наказателна отговорност": Пътната карта на "Газпром" за "Турски поток" през България: Пълна хронология

От документите и разкритата кореспонденция става ясно още и че саудитската фирма е започнала работа още преди дори да бъде обявена поръчката. “Ако имаме служби на място - тяхната задача сега е да започнат да проверяват,” коментира Стайков: "Турски поток" в България: Слепи служби, нарушени закони и унищожена археология (ВИДЕО)

"За Путин е въпрос на живот и смърт да открие алтернативен маршрут"

Анализаторът и бивш наш посланик в Русия Илиян Василев разкри ключови факти за руския интерес от транзитната сделка и връзката й с военните действия на режима на Путин в Украйна. Той разясни, че до началото на тази година руснаците не са атакували газовата инфраструктура на Украйна, защото е било негласно договорено, че не е изключено да се удължат договорките за пренос на газ между двете страни.

Тази година обаче започнаха руски атаки на газовите хранилища в Украйна, а преди 20 дена руснаците удариха и най-голямата производствена и сондажна зона в страната - Шебелинка, близо до Харков. Тези обстоятелства говорят ясно, че удължаване на договора за транзит няма да има, поради което възниква и необходимостта да се намери алтернативен маршрут за тези количества газ: Цената на газа се покачи заради руски удар по газохранилището в Лвов

Според Василев, “за Путин е въпрос на живот и смърт” да намери нов път за пренос на газ към Словакия, Унгария и Австрия, за да не спре потока му на пари и съответно да намалее влиянието му. Василев коментира, че именно поради тази причина политическата обстановка в страната ни е крайно обтегната, защото отсега нататък единственият път за вход на руски газ към Европа ще е през България.

Според него в следващите два месеца Путин и Ердоган ще трябва да се договорят за бъдещето на преноса по "Турски поток", тъй като настоящият им договор изтича в края на тази годината, а България има силните карти, не Турция.

Още: Предателство ли е комисията "Турски поток" към избирателите на ПП-ДБ? Говори Христо Иванов (ВИДЕО)

Депутатът Венко Сабрутев от ПП-ДБ закри срещата със заявка, че подобни рискове за България не могат да бъдат допускани в бъдеще. "Имаме данни за фрапиращо погазване на българското законодателство. Българските граждани да разберат повече за може би най-голямата корупционна сделка в страната ни, която пряко каса цените на газа за българските граждани, касае и националната ни сигурност".

Още: Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес