Хамсията може да ви предпази от инсулт

3025

Хамсията на практика е хипоалергенна, тъй като в краткия си живот няма време да натрупа тежки метали в тялото си.

В Черно море сезонът ѝ е в края на есента. Тази малка риба е предпочитана по всяко време заради оригиналния си изискан вкус, напомнящ черен хайвер.

Лекарите отдавна знаят нейните качества, които са незаменими за профилактика и дори за лечение на много заболявания. Важно е, че с голям списък от полезни свойства хамсията практически няма противопоказания: през краткия си живот тази риба няма време да се насити с тежки метали. В много редки случаи хората имат индивидуална непоносимост.

За какво най-много трябва да внимаваме, когато купуваме риба покрай Никулден

Хамсията е един своеобразен склад на витамини, а именно на A, D, E, PP, F. Съдържа макро- и микроелементи, включително натрий, фосфор, калций, цинк, йод, магнезий, флуор, сяра, хром, желязо. Хамсията е богата на аминокиселини и омега-3.

Такава „аптека с перки“ носи реални ползи за човек. Например употребата на аншоа намалява риска от атеросклероза и нарушения на кръвообращението на мозъка, което означава, че предотвратява такова ужасно явление като инсулт. Вероятността от съдова тромбоза, пристъпи на ангина значително намалява. Като цяло хамсията е лечебно средство за човешката сърдечно-съдова система.

Лекар: Това е най-полезната риба за възрастните хора

Калцият и фосфорът, които са в състава ѝ, укрепват костите, зъбите, косата и ноктите, имат благоприятен ефект върху мускулната функция.

Витамините A, D, E имат добър ефект върху кожата, като ускоряват нейната регенерация, правят я сияйна. Омега-3 също върши своята работа, ускорява работата на мозъка, укрепва паметта.

И, разбира се, хамсията е просто изключително приятна и вкусна. Между другото, в Новоросийск е издигнат паметник на тази риба. Местните жители са я консумирали по време на Великата отечествена война и благодарение на това били спасени от глад - вероятно и от много други болести.

Все по-често се случва запасите от хамсия да изчезват от магазините за продължително време. Рибарите се оплакват, че понякога този вид риби просто изчезват от морето. Но когато я има, желаещите да се снабдят с известни количества са много. Мнозина, дори и да не харесват рибата като храна, с удоволствие ядат хамсия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Полезно

Здравословен навик, който може...
Чесънът: Кой не трябва да го яде...
Лекар разкри защо е ЗАБРАНИЛ на...
Живеете в старо жилище? Проверете...
Петльовден е! Ето какво се прави...
Колко лошо е наистина да задържате...
Тези, ОДОБРЕНИ ОТ ЛЕКАРИТЕ навици,...
5 лесни неща, които да правите...
7 фактора имат опустошителен...
Тази храна предпазва от деменция...
Убивате всички полезни съставки...
Лекар с изненадващ съвет: Спортувайте...

Последни новини