НА ЖИВОВойната в Украйна

Има ли проблем с автобусни линии от Кюстендил заради популярен превозвач? (ВИДЕО)

4516

През май месец тази година община Кюстендил сключва договор с "Юнион Ивкони“, която печели линии от обществената поръчка за обществен превоз на пътници от общинската, областната и републиканска схема. Те са: Кюстендил – София и обратно, Кюстендил – Ахтопол и обратно, Кюстендил – Пловдив и обратно.

В техническото си предложение от "Юнион Ивкони" са вписали 7 основни автобуса, произведени в периода 2017-2018 г. – всички със сертификат "Евро 6". И един резервен, производство 2014 г., стандарт "Евро 5".

 

 

"По този начин елиминира цялата конкуренция и печели обществената поръчка, но веднага след това – нито един от заложените в техническата оферта автобусине се ползва", казва в пряко видео включване от кюстендилската автогара Георги Георгиев, председател на гражданското сдружение БОЕЦ.

В началото на видеото той казва, че имали уговорена от предния ден среща с кмета на Кюстендил Петър Паунов, но той не се явил на уговореното място.

След това Георгиев и съратниците му провериха един от автобусите на случаен принцип и показаха, че този, в който се качват пътниците за София, е марка "Сетра". Той е произведен през 1998 г. – тоест, на 24 години, вместо на 4, твърдят от "Боец". Вместо със сертификат Евро 6, рейсът е с Евро 2, уверява Георгиев.

 

 

"Това, което установихме на място, освен документните нарушения по сключени договор между Община Кюстендил и фирма "Юнион Ивкони", доказахме, че договорът е нарушен. В техническата оферта са заложени скъпи, нови автобуси. Вместо тях обаче ние видяхме 24-годишната "Сетра" с Евро 2, която според мен, без да съм експерт, е в разпад. Видяхте отворени капаци, видяхте корозия, счупени детайли", коментира Георгиев.

 

 

По думите му, община Кюстендил е информирана за това преди седмици и от БОЕЦ искали да проверят дали възложителят е взел някакви мерки, дали е прекратен договорът.

"Явно не. "Юнион Ивкони" продължава да извозва пътниците с 24-годишни автобуси, които не би трябвало да пътуват по тази линия. Когато чу името "Юнион Ивкони", кметът се скри, скриха се чиновниците. Нашите въпроси бяха към кмета на Кюстендил, защото той е поставил подписа си под договора и той носи отговорност за контрола. Нарушенията са констатирани преди седмици. Общината е сезирана включително и от Министерството на транспорта, където са описани по дни и часове десетки нарушения. Днес БОЕЦ на живо пред вас констатира брутално нарушение. И тази конкретна битка не трябва да я подценяваме", обобщи Георгиев. Той допълни, че следващата им проверка ще е при какви условия фирмата "Юнион Ивкони" е получила кредит от Българската банка за развитие.

"БОЕЦ бяха при мен днес, проверявайки дали има до нас сигнал за "Юнион Ивкони". Понеже бяха дошли със снимане на живо, затова ги помолих да отидат в деловодството, тъй като аз не участвам в такъв тип излъчвания. Действително имаме сигнал от Министерството на транспорта, който е актуализиран на 15-ти юли. Отговорихме на БОЕЦ, че де факто утре изтича срокът, в който експертите ни да дадат становище и на 15-ти август ще се произнесем с окончателните санкционни процедури. Не само за тази фирма, но и за други превозвачи. Диспечерите изпращат информация, експертите дават становища и се започват процедури по санкциониране", заяви кметът Петър Паунов пред Actualno.com.

Той каза, че има неустойки в договора. 1500 лева е при самоволно ограничаване на договореното транспортно обслужване, 1000 лева е за неизпълнен курс. При 3 или повече нарушения се прекратява договорът. Тогава изпълнителят дължи на възложителя 5000 лева неустойка. Също така е заложено, че договорът се прекратява при установено влошаване на техническото състояние, хигиената и нивото на комфортност на автобусите.

"Ще проверим какво следва при подменен автобус. Затова чакам становището на експертите. В рамките на закона ще реагирам незабавно. На 15-ти август ще е факт първата санкционна процедура", подчерта градоначалникът. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Кюстендил

Няма да има грипна ваканция в Кюстендилско...
Рекултивират сметищата край...
Кметът на Кюстендил е на официално...
Провали се поръчката за ВИП-затвора,...
Ето кои са новите депутати от 10...
Пламен Стоянов: Партия МИР предлага...
Вижте листата на "Демократична...
Вижте листата на ДПС за парламентарните...
Вижте листата на БСП за парламентарните...
Вижте листата на "Продължаваме...
Вижте листата на ГЕРБ-СДС за парламентарните...
Спрени автобуси от Кюстендил...

Последни новини