Военни игри: САЩ и Китай във война за Тайван - какво ще стане? (ВИДЕО)

9621
Военни игри: САЩ и Китай във война за Тайван - какво ще стане? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Неофициалната игра "ами ако" се играе на петия етаж на офис сграда близо до Белия дом. Тази симулация включва военен отговор на САЩ на евентуална китайска инвазия в Тайван през 2026 г. Въпреки че ситуацията се развива по американски модел, се оказва, че в случай на победа САЩ и Тайван ще понесат огромни загуби. Това пише Тони Капачио в материал за Bloomberg.

"Резултатите показват, че макар и не във всички, но в повечето сценарии, Тайван може да отблъсне нахлуване. Това обаче ще има сериозна цена, както за инфраструктурата и икономиката на Тайван, така и за американските сили в Тихия океан", каза Марк Канчиан, старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS), където се разиграва военната симулация.

Тероризъм в Донецк - кой изстреля прочути съветски мини в жилищен квартал? (ВИДЕО)

Според местни медии и социални мрежи, през нощта на 27 юли хиляди съветски мини PFM-1 са ударили контролирания от Русия град Донецк. В ...

Пенсионирани генерали и офицери от ВМС на САЩ, бивши служители на Пентагона и анализатори от CSIS ще разиграват варианти поне до септември. Те обмислят различни сценарии, докато местят сини и червени кубчета и малки дървени квадратчета по карти на Западния Пасифик и Тайван. Резултатите от работата се планира да бъдат публикувани през декември.

В повечето сценарии по подразбиране Китай нахлува в Тайван, за да принуди острова да се обедини с Китайската народна република (КНР), а САЩ решават дали да се намесят и да изпратят военни на острова. Съгласието на Япония за използване на американски бази, разположени на нейна територия, също се счита за даденост, въпреки че самата Япония се въздържа от пряка намеса, запазвайки си такова право само в случай на нападение срещу собствената ѝ територия. В сценариите не се използват ядрени оръжия - вземат се предвид само тези, които страните вече са демонстрирали или планират да приемат до 2026 г.

Японски военен: Китай прави няколко ключови сметки как да нападне Тайван предвид руския опит в Украйна

Неотдавнашните изстрелвания на ракети от Китай в отговор на посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван потвърдиха вероятни намерения на Пекин, които вече са включени в сценариите.

"Досега в 18 от 22-та рунда на играта китайските ракети са потопили значителна част от наземните флоти на САЩ и Япония и са унищожили стотици самолети още преди да излетят", разказа Канчиан, който е служил като анализатор в Белия дом и е пенсиониран полковник от морската пехота на САЩ. Но, по думите му, въздушните и морски контраатаки на САЩ и съюзниците му в Тихоокеанския регион (най-мощните са Япония и Австралия) ще ударят уязвимия китайски амфибиен и надводен флот, потапяйки около 150 китайски кораба.

Украйна още не може да атакува масирано в Херсон - Forbes анализира защо

На украинската армия изглежда ѝ липсват достатъчно на брой танкови бригади. Ето защо дългоочакваното контранастъпление на Въоръжените с...

"Причината за големите загуби на САЩ е, че те не могат да проведат рационално организирана кампания за унищожаване на китайската отбрана, преди да се приближат. Съединените щати трябва да изпратят сили, за да атакуват китайския флот, особено десантни кораби, преди да установят превъзходство във въздуха или по море, За да добиете представа за степента на загубите, в последния разигран сценарий Съединените щати загубиха повече от 900 изтребители за 4 седмици. Това е около половината от арсенала на американските ВМС и ВВС", сподели Канчиан.

Китайските ракетни войски имат значителна разрушителна мощ и затова специална роля в конфликта трябва да играят американските подводници и бомбардировачи с ракети с голям обсег. "За тайванците най-важни са противокорабните ракети и в по-малка степен военните кораби и самолети. На корабите ще им е трудно, докато китайците разполагат с ракети с голям обсег", каза Канчиан.

Участниците във военната игра все още не са изчислили броя на жертвите или огромните икономически последици от конфликта между САЩ и Китай, двете най-големи икономики в света.

Отбранителната способност на Тайван е особено важна част от сметките, тъй като неговите сили ще бъдат заети да задържат китайски войски, нахлуващи от юг, както предполага един от разиграните сценарии.

"Успехът или неуспехът на сухопътната война зависи изцяло от тайванските сили. Досега, във всички варианти, китайците успяваха да създадат плацдарм, но в повечето случаи не са могли да го разширят. В няколко случая китайците успяха да държат под контрол част от острова, но не целият", заяви Kaнчиан.

Митът за С-400: Руската противовъздушна отбрана изобщо не е толкова страшна (ВИДЕО)

Руската S/С-400 Triumph, често наричана в кръговете на НАТО като SA-21 Growler, е широко рекламирана като една от най, ако не и най-сп...

Произведените в САЩ противокорабни ракети Harpoon и оръжия местно производство ще играят значителна роля в оперативното унищожаване на китайските десантни сили, въпреки че флотът и половината от военновъздушните сили на Тайван най-вероятно ще бъдат унищожени още в първите дни на конфликта.

"Тайван е голям остров и армията не е малка. Професионална армия не можа да бъде създадена, а наборниците служат само четири месеца, но остават важен елемент. Тайванската армия не е това, което трябва да е", каза Ерик Хегинботам, главен изследовател в Центъра за международни изследвания към Масачузетския технологичен институт.

По-смущаващо от други констатации във Вашингтон е, че скъпоструващите последици от разиграното досега дори не са най-предизвикателните. "Все още не сме обмислили най-песимистичните сценарии, при които Китай може да завладее целия остров", каза Канчиан. В оставащите четири кръга анализаторите ще разгледат и редица алтернативни сценарии, включително забавяне на транзита на американски войски, строг неутралитет на Япония и Китай.

Дейвид Очманек, старши учен по отбраната в Rand Corporation и бивш заместник-министър на отбраната, каза, че симулациите на Центъра за стратегически и международни изследвания, в които той също участва, са били добре организирани и адекватно конструирани. Очманек е участвал в повече от дузина китайско-американски военни игри преди това, както тайни, така и не, и този път заключенията, каза той, са почти идентични с направените по-рано. Ключът към "всяка добра игра се крие в опитни играчи, които могат добросъвестно и креативно да имитират действията на въоръжените сили на своята страна, както и съдии – по същество арбитри – които могат надеждно да оценят резултатите от сблъсъци и битки", обобщи Очманек.

Правителства и различни организации по цял свят провеждат военни игри. Но според инструкциите за участниците в проекта CSIS, въпреки че и Пентагонът вече е играл много подобни военни игри, всички те продължават да са класифицирани (засекретени). В резултат на това има много малко информация, достъпна за обществеността. Настоящият проект има за цел да запълни тази празнина и да насърчи обществеността да обсъди организационната структура и цялостния курс на американската армия.

Защо САЩ не могат да разчитат на Европа в битката с Русия?

САЩ разчитат на своите европейски съюзници да противодействат на Русия в Украйна, но има няколко причини, поради които тази подкрепа ед...

ОЩЕ: Продължителна, кървава и много скъпа: ще избухне ли война между Китай и Тайван?

Автор: Тони Капачио. Той пише за Task&Purpose на Bloomberg, като обхваща теми, свързани с военните въпроси и темите за отбрана

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...