НА ЖИВОВойната в Украйна

Издават атлас на Българското средновековие

1235

Колко голяма в действителност е била Стара Велика България? Кои територии са част от Първото българско царство по времето на Златния век на цар Симеон? С колко страни граничи държавата при управлението на Йоан Асен II, когато се простира на три морета? Отговори на тези и още много въпроси дава новият исторически атлас „България и средновековният свят“.

„Опитахме се да създадем книга, достойна за всяка българска библиотека“, казват издателите от „Българска история“.

33 карти показват развитието на българските земи от 500 до 1500 г., а всеки исторически период е придружен от пояснителен текст, въвеждащ в особеностите на епохата.

Автор е д-р Александър Стоянов – доктор по история от Лайденския университет, асистент в Института за исторически изследвания при БАН и автор на десетки публикации и книги.

Настоящият му труд дава цялостен поглед върху Средновековието, а събития като разпространението на християнството и възхода на Монголската империя са разгледани редом с големите ни сражения на бойното поле, уточняват още издателите. При написването на текстовете са използвани над 60 научни труда и публикации.

Авторът е категоричен, че „българската държава векове наред играе ролята не само на къс от политическия пъзел на Европа, но и на културен мост между Изтока и Запада. Постиженията на дедите ни ги поставят в тясна връзка с всички останали народи от това време.“

От „Българска история“ допълват, че изданието би било полезно както на читателите със задълбочени познания, така и на ученици, които ще могат да си представят по най-добрия начин изучаваните събития.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Книги

След шест години пауза Харуки...
"Времеубежище" на Георги Господинов...
Издателство Лемур представя...
Има ли шанс "вятърът на промяната"...
"Сигурд, Убиеца на дракона" ни...
Книга за изкуството да лъжем и...
(Не)форматът продължава традициите...
Психиатърът Бернардо Стаматеас...
Нова книга на Националния исторически...
"Енергия!" на д-р Ане Флек или...
Излезе "Разговори на кафе със...
"Мъжът от влака в 6:20" - нова книга...

Последни новини