Книги

Излиза от печат единствена по рода си енциклопедия за България

1064
На 24 юни излиза от печат и ще се разпространява по книжарниците единствената по рода си „Енциклопедия България“ – издание на Научноинформационен център „Българска енциклопедия“ към БАН и издателство Книгомания. Изданието е луксозно и с високо полиграфическо качество; с твърда подвързия, обемът му е 872 страници и включва над 2000 снимки, схеми, таблици и диаграми. Оформлението и дизайнът на корицата са дело на Тодор Манолов.

Макар в днешните свръхтехнологични времена да изглежда, че отговорите на всички въпроси са в Google, оказва се, че разнообразието от сайтове, блогове, медии и социални мрежи не може да откликне с толкова богата и достоверна информация за България, както новата енциклопедия на БАН. Авторите и редакторите на „Енциклопедия България“ са създали много добра концепция за това еднотомно издание, в което по подходящ, стегнат, логичен и комуникативен начин е поднесена разнородна и стриктно проверена информация, съобразена с най-новите постановки в академичната наука.

В над 800 страници новата Енциклопедия „България“ компресира факти за държавното устройство и националната сигурност, за природните богатства и климата, за науката, образованието и икономиката, за историята и традиционната култура, за здравеопазването и социалната политика, за спорта и изкуствата, за литературата и книгоиздаването у нас. Екипът на Научноинформационен център „Българска енциклопедия“ е пресял респектиращо количество източници и статистически данни, за да допълни и осъвремени всички теми.

Припомняме, че през годините с голям авторитет са се ползвали и все още се ползват по-старите издания на НЦ „Българска енциклопедия“, посветени на България: първата национална енциклопедия – „Енциклопедия България“ в седем тома (1978–1996), енциклопедичният справочник на английски език “Information Bulgaria” (1984), дванайсеттомната „Голяма енциклопедия България“ (2011). Разбира се, част от информацията и доста от изводите в тях вече са остарели, така че необходимостта от нова „Енциклопедия България“ е буквално наложителна. Основни събития от новата и най-новата ни история също са намерили място в престижното издание.

Какво точно е станало на 9 септември 1944 година? Какви са събитията, последвали тази дата и предопределили развитието на страната ни? Това са само малка част от въпросите, чийто отговор можете да намерите в обзор „История“. Ето и кратък цитат от текста в енциклопедията: „Присъствието на Съветската армия в България благоприятства „червения терор“ през първите две години след преврата... След Петия си конгрес (1948) Българската комунистическа партия напълно се сраства с държавата, остатъците от буржоазните партии се вливат в Отечествения фронт, Българският земеделски народен съюз придобива ролята на съюзник в управлението. Многопартийната система е ликвидирана. Профсъюзите, младежката комунистическа организация и творческите съюзи се превръщат в средства за налагане на партийните повели...“.Екипът се е потрудил да събере и снимки, илюстриращи периода на засилени репресии – включително от т.нар. Народен съд над бившите регенти и над опозиционни лидери като Никола Петков.

Разделът за политическото устройство на страната ни е разширен и допълнен с имената и фотографиите на всички държавни глави и стига до действащия президент Румен Радев. Включен е и списък с всички министър-председатели и председатели на Народното събрание до наше време.

Добавени са също данни от последното (засега) преброяване на населението. В таблици, схеми и диаграми е илюстриран растежът докъм 1985-а (когато ставаме почти 9 милиона) и как падаме под 8 милиона през следващите години. Проследен е естественият прираст на населението до 2018 г. и трайната тенденция смъртността у нас да надвишава раждаемостта, а емиграцията да не стихва – макар и вече по икономически, а не по политически причини.

Сред най-интересните факти са тези за българските общности, пръснати по света. Както и таблицата за населението по области, със сравнение между данните за 2002 и 2011 г. Вижда се как столицата почти буквално се превръща в „град-държава“ с над милион и четвърт население, докато градчета като Китен и Клисура падат под 1000 жители.

Годините на прехода след 1989 г. дават силно отражение и върху икономиката и стопанството на България, чийто научен анализ, подплатен с цифри и данни, е намерил място в обзор „Стопанство“. „В сравнителен план, през периода 1989–2019 България губи мястото си сред източноевропейските икономики. Днес страната е с най-ниско равнище на БВП на глава от населението сред страните членки на ЕС. Причините могат да се търсят в две посоки – дългият период на нереформираност на икономиката, който води до масивна декапитализация на държавните предприятия и запазване модела на обвързаност на част от бизнеса с политиката (за извличане на рента, вместо да се разчита на печалба от конкурентоспособни продукти и услуги). Развитието на българската икономика след 1996 е успешно – почти четири пъти е съкратено изоставането на страната от средното за ЕС по показателя БВП по пазарни цени (от 7,5 на 27,9%) и почти два пъти по паритет на покупателната способност (от 27,9 на 52%). Разгледано в по-широк план, България и днес е с по-добри икономически показатели от страните от Западните Балкани и от някои от страните, бивши републики на Съветския съюз. Но тези показатели могат да бъдат много по-добри, ако не са толкова широко разпространени дефектите във функционирането на политическата и икономическата система“.

Обзор „Наука“ обаче изобилства с поводи за национална гордост и оптимизъм. Сред забележителните постижения на български учени и изобретатели, споменати там, е и легендарният калкулатор ЕЛКА. Вероятно мнозина ще се изпълнят с гордост, когато прочетат за фактите: „През 1965 колектив от инженери изобретатели (Стефан Ангелов, Любомир Антонов и Петър Попов) създава първия български електронен калкулатор ЕЛКА (названието е абревиатура от Електронен Калкулатор). Българската ЕЛКА е четвъртият калкулатор в света след АНИТА (Англия), ИМЕ (Италия) и FRIDEN (САЩ) и е единствен с вградена функция коренуване. Тежи 8,5 кг. Още същата година започва внедряването на ЕЛКА в производството. В края на 60-те и началото на 70-те години на XX в. България се налага като един от големите износители на електронни калкулатори“.

Друг български принос е, че „през 1979 България става третата страна в света (след САЩ и СССР), която произвежда космически храни“. Наш екип е конструирал първата в света космическа оранжерия „Свет“. През 1990 г. тя е качена на борда на орбиталната станция МИР и с нея се провеждат дългосрочни експерименти (1990–2000 г.)

Заслужава си да останем по-дълго на темата за летенето, защото, преди да се устремим към Космоса, сме имали авиатори със световна слава. „През 1912, девет години след първия в света контролиран полет с моторен летателен апарат на братята Райт, авиоконструкторът Георги Божинов патентова във Франция конструирания от него едномоторен самолет, построен у нас едва през 1925-а. През 1915 българският летец и авиоконструктор Асен Йорданов създава и представя самолета „Експрес“, признат за първия български самолет и преименуван по-късно на „Йорданов-1“. От 1921 Йорданов работи в САЩ, където конструира самолета „ДС-3“ и става един от създателите на гражданската авиация на САЩ“.

Немалко труд полагат специалистите, съставители на „Енциклопедия България“, за да проследят и отсеят най-значимите произведения в сферата на изкуствата и литературата у нас. Обзор „Литература“ е илюстриран с откъси от емблематични произведения на българските класици, в обзор „Музеи“ е проследено развитието на идеята за съхраняване на културно-историческото ни наследство от края на XIX век до днес, а в „Архитектура“ – от мегалитните структури до модерните сгради и съоръжения, дело на талантливи български архитекти. Интерес представлява историята на българския театър от „Многострадална Геновева“ до „Улицата“ на Теди Москов и на киното от първия „домашно“ направен филм до най-новата ни номинация за „Оскар“. А ето как е започнало всичко: „Първите прожекции в България са организирани от чужденци в Русе през февруари 1897. Пътуващи кина обикалят страната през следващите десетилетия. Владимир Петков е първият българин, закупил пътуващо кино през 1903 година ...“.

По-нататък следва собствено производство на филми, преминава се през социалистическото кино, за да се стигне до сегашната нова вълна и отварянето към света с филми като „Снимка с Юки“ или „Ага“. Отбелязани са и последните (засега) български имена, включени във финалното състезание за наградите на Американската филмова академия – Тео Ушев и Георги Господиновс късометражната анимация „Сляпата Вайша“ и толкова бурно обсъжданата напоследък Мария Бакалова – първата българска актриса, номинирана за „Оскар“ за най-добра поддържаща женска роля (за участието в комедията „Борат 2“). В края на енциклопедията са представени движимите и недвижими културни ценности и културни практики, включени в Листата на ЮНЕСКО, с които България се гордее.

„Енциклопедия България“ е първата съвременна еднотомна енциклопедия, посветена на България. След изданията в 7, а по-късно и в 12 тома, днес българският книжен пазар изпитва остра нужда от една съвременна и модерна книга за България, базирана на научни факти и достоверна информация, при това събрани в един том. За разлика от предишните издания на Научноинформационен център „Българска енциклопедия“, в новата еднотомна „Енциклопедия България“ информацията е групирана в тематични обзори, които обхващат всички области на живота в България в тяхната пълнота и завършеност – природа, история, стопанство, наука и култура. Работата по осъвременяването и допълването на информацията от предходните ни издания отне близо 12 месеца на екипа на НЦ „Българска енциклопедия“, но резултатите показаха, че този труд си заслужаваше. Днес можем да се поздравим с едно наистина модерно издание, предоставящо научно проверена и доказана информация, което ще се превърне в настолна книга за всяко българско семейство“, коментира Виктория Лазова, директор на НЦ „Българска енциклопедия“ и водещ редактор на изданието.

Заповядайте на премиерата на Енциклопедия „България“

24 юни (четв.) 2021 г. – 17,30 ч. – БАН, ул. „15 ноември“ 1, зала „Проф. Марин Дринов“.

Събитието се провежда в партньорство с Научноинформационен център „Българска  енциклопедия“ при БАН.

Изданието ще представят:

– Проф. Евдокия Пашева, заместник-председател на БАН

– Проф. Нина Атанасова, научен секретар на БАН, направление „Биомедицина и качество на живот“

– Доц. Елка Трайкова, научен секретар на БАН, направление „Културно-историческо наследство и национална идентичност“

– Проф. Митко Димитров, Институт за икономически изследвания при БАН.

Водещ на събитието ще бъде журналистът Даниел Ненчев.

Входът е свободен. Ще бъде допускана публика до запълване на 50% от капацитета на залата поради предписанията на МЗ. Енциклопедия „България“ ще може да бъде закупена на място.

ФБ събитие: https://bit.ly/3wFhmGA

Нов роман свързва кръстоносните сражения с войната в Сирия

Днес излиза от печат новият роман на Йордан Колев „Хилядолетната битка: Лабиринт“ (изд. Книгомания). Томчето от 300 страни...

Етикети:

Още от Книги

Излиза биографична книга за Богдана Карадочева по случай рождения й ден
„Песента на буревестника“ - трогателен роман, наситен с пътешествия и вълнуващи срещи...
70 години от публикуването на романа на Селинджър "Спасителят в ръжта"
Как да пораждаме желание в „Изкуството да съблазняваш“ от Робърт Грийн
"С обич, Александър" от Катя Караиванова - роман за любовта към хората и книгите...
Класическа британска мистерия на фона на красивия Оксфорд забърква Мейвис Дориъл Хей в "Смърт...

Последни новини

 • И парниковите домати могат да бъдат сладки с тези 4 условия

  Общоприето е, че доматите, които се гледат в оранжерия, са лишени от характерния вкус и това трябва да се приема за правило. Въпреки това, съществуват няколко лесни начина да направите дори оранжерийните домати по-сладки. Сортовете с по-малко семена традиционно са по-сладки. Те включват "Биволско с...

 • Адв. Петър Славов: Крайно време е за съдебен контрол върху всички актове на прокуратурата

  Замислете се, при сигнал за извършени престъпления от главния прокурор, кой ще е този прокурор, който ще тръгне да образува наказателно преследване и да разследва практически началника си? Това изглежда като „мисията невъзможна“ още изначално. Друг е въпросът обаче, ако съд се е произнес...

 • "Еврохолд" приключи сделката по придобиване на ЧЕЗ в България

  "Еврохолд" официално финализира придобиването на седем дъщерни дружества на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България. Сделката е на стойност 335 млн. евро и се реализира чрез Eastern European Electric Company (EEEC), която е 100% собственост на "Еврохолд", предава 24 часа. В резултат на транз...

 • Вписването на новото ръководство на БЕХ бе спряно от съда

  Вписването на новото ръководство на Българския енергиен холдинг е спряно от съда след жалба на отстранения изпълнителен директор на БЕХ Валентин Николов, съобщава БНР. В петък енергийният министър Андрей Живков освободи борда на директорите на холдинга, а те обжалваха решението. Съдът се е произне...

 • След 160 години в град Самоков бе осветен новоизграден храм (СНИМКИ)

  На 27 юли 2021г., денят в който Светата Православна църква чества паметта на великомъченик Пантелеймон, бе извършено освещаване на храм „Свети Вмчк. Пантелеймон“ от Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Български патриарх. Бе отслужена и...

 • Тези 3 храни са естествени антибиотици и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да ги консумираме

  Ще ви разкажем за три храни, които са мощни естествени антибиотици и колкото по-често ги включвате в менюто си, толкова по-добре за вас. Похапването им ще ни спести посещения в аптеките и приема на шепа лекарства. Ето ги храните, с които да подсилите имунитета си: • Хрян Хрянът е един от най...

 • Над 300 са загиналите във въоръжени сблъсъци в Етиопия

  Най-малко 300 души са били убити през последното денонощие в района на град Гарба-Исса в североизточната част на Етиопия в района Сити (Шиниле), щата Сомали при сблъсъци на специалните части с местните жители. Според публикувана в новинарския портал „Somali Guardian” информация, в район...

 • Не спете от тази страна на леглото

  Влошаването на благосъстоянието ни често се свързва с неочевидни фактори. Учени от Великобритания предполагат, че дори страната на леглото, на която спим, влияе на здравето ни. Първоначално те си поставят за цел да определят връзката между страната в леглото, на която спим и качеството на почивката ...

 • МВФ: 6% ръст на световната икономика, развиващите се страни изостават

  Световната икономика ще отчете ръст от 6% тази година, но различията между страните се увеличават, тъй като напредналите икономики се ускоряват, докато развиващите се страни изостават, заяви Международният валутен фонд (МВФ). Въпреки че прогнозата за глобален растеж е непроменена от предходната про...

 • Перфектната лятна гозба - РАТАТУИ

  Ако искате да си приготвите изключително лесно и полезно ястие, което е идеално за горещите летни вечери, предлагаме ви това класическо безмесно ястие, любимо по цял свят, а именно - рататуи. Необходими са ви: 1 консерва нарязани домати 4-5 скилидки чесън, 1 глава лук 2 тиквички 1 патладжан 4 ...

 • Пампорово се впуска в ново предизвикателство – лечебен туризъм

  Лечебен туризъм, нови Оutdoor-програми, кандидатура за Bulgaria's Best Ski Resort`2021, създаване на нова хранителна добавка „Тера Окси“ – това е началото на една нова ера в развитието на курорта Пампорово не само като зимна, а целогодишна дестинация.   Днес бе дадено началот...

 • Спасиха изгубени в Рила туристи от Израел

  Спасителна акция с изгубени туристи проведе през изминалата нощ отряд от Планинска спасителна служба-Дупница. Около 20.30 ч. спасителите получили сигнал за изгубени туристи от Израел в района над Рилски манастир, съобщава БНТ. От Дупница потеглят 4-ма спасители към предполагаемото място на младежи...

 • Уволниха пиара на Пирогов

  "Пирогов” нямал нужда от ПР. Така казали тези, които сега “чистят” болницата. Пироговци, за мен беше чест!". Това написа във фейсбук страницата си пиарът на спешната болница Гергана Венкова. Тя зае поста преди пет месеца, след като колежката ѝ Мария Пойразова излезе по майчинство. ...

 • Над 700 деца са били жертва на насилие в интернати в центъра на Лондон

  За последните десетилетия около 705 бивши възпитаници на интернати за деца без родителска грижа в центъра на Лондон са се сблъсквали с жестоко отношение и насилие от страна на служителите там. Това става ясно от публикуван днес доклад, изготвен от независим орган към правителството на Великобритания...

 • Проф. Витанов: В края на август - по 1500 заразени дневно, септември ще е критичен

  Покачва се броят на новозаразените с коронавирус за денонощието - вече близо 1% от направените тестове у нас. В болница се лекуват 729 пациенти с Ковид-19. Продължават прогнозите, че ако не спазваме мерките и ваксинацията не се засили, наесен ни очаква нова вълна. Броят на заразените ще продължи да...

 • БСП е против заседания на НС през седмица

  БСП не подкрепя парламентарните заседания да са през седмица. На свое общо събрание ПГ на коалиция "БСП за България" взе решение да не подкрепя идеята за работа на Народното събрание  - една седмица само в комисии, една седмица в зала.  Председателят на Народното събрание Ива Митева пред...

 • БОЕЦ с поздрав за рождения ден на Пеевски: Желаем му крепко здраве, смели прокурори и независим съд

  "Приятели, днес своя 41-ви рожден ден празнува бившият български депутат, медиен магнат, олигарх, следовател, шеф на ДАНС, заместник министър в Министерството на държавната политика по бедствията и авариите, парламентарен секретар и шеф на борда на пристанище Варна, избраният за евродепутат, но отка...

 • Германия планира въвеждане на контрол за завръщащите се от почивка

  Германският министър на здравеопазването планира да въведе по-строг контрол върху гражданите, които се връщат от почивка в опит да бъде установен контрол върху ръста на случаите на коронавирус. Пред германските медии Йенс Шпан съобщи, че събира подкрепа за плана си, според който всички завърнали се...

 • Сийка Милева: Сигналът от Рашков е поредната политическа атака на изпълнителната власт срещу прокуратурата

  "Постъпилият днес сигнал от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков с твърдения за извършени противоправни деяния от главния прокурор е поредната политическа атака на изпълнителната власт срещу Прокуратурата на Република България". Това заяви на брифинг пред медиите говорителят на проку...

 • Kaufland подарява по 100 торбички за многократна употреба за плодове и зеленчуци за всеки журналист, който участва в софийския полумаратон

  Едно от най-атрактивните и масови спортни събития на столицата – Kaufland София полумаратон, ще даде възможност на всички участници от медийния бранш да допринесат за борбата с ограничаването на употребата на пластмаса. Освен насърчаване на активния и здравословен начин на живот, за поредна го...