НА ЖИВОВойната в Украйна

Кметът на Девня смята да затвори опасен път, важен за няколко много големи завода

8683

Кметът на Девня Свилен Шитов смята да затвори пътен участък от около километър и половина до най-голямото пристанище в България – Варна-Запад. През него преминава основният тежкотоварен трафик, но е в окаяно състояние.

"За съжаление, нямам друг избор, освен да затворя отсечката, тъй като тя наистина е опасна. Всеки божи ден, не преувеличавам, има неприятности по нея. Но ако стане тежък пътен инцидент, отговорността е моя. Смятам да я затворя в момента, в който съгласувам намерението си с КАТ и се подготви съответната маркировка. Ще предупредя предприятията и бизнеса, които ще са пряко засегнати, за да си направят съответната вътрешна реорганизация, да имат време да реагират. В момента, в който всички са надлежно уведомени, го затварям. Нямам друго какво да направя", заяви пред Actualno.com градоначалникът.

Припомняме, че в края на 2020 г. правителството с премиер Бойко Борисов издаде сертификат клас А на "Солвей Соди" АД за изпълнение на инвестиционен проект "Инсталация за производство, опаковане и съхранение на сода бикарбонат" с вложение на стойност 60 млн. лева.

Тогава Министерството на икономиката подписа от една страна договор с предприятието, а от друга – с община Девня, като ѝ отпусна сумата от 4 986 550 лв. с ДДС. С  тях общината да реконструира два участъка (Път VAR 1132 – Път ІІІ-2008 – Девня – жп гара Повеляново - от км. 0+000,00 до км. 4+909,63 и път VAR 1154 /VAR1132, Девня, кв. Повеляново – жп гара Повеляново/ - жп комплекс ЕАД – 850 м).

"Всичко това е изпълнено. Тук става въпрос за друга отсечка. Пътят, който обхваща пристанище Варна-Запад и индустриалната зона Юг в територията, е дълъг около 6 км. Отсечката, за която правителството в края на 2020 г. отпусна тези средства, е вече факт - ремонтирана, обновена, перфектна. Неизпълнен е участък от около 1,5 км - отбивката от крайезерния път в посока пристанище Варна-Запад, включително и кръговото. Разбирайте, че това е лицето на пристанище Варна-Запад, скоро чествахме 48 години от създаването му", посочи Шитов.

 

 

Справка в Централизираната система за електронни обществени поръчки сочи, че изпълнител на реализираните участъци е фирма "Хидрострой" АД по два договора на обща стойност 3 830 074 без ДДС или почти 4,6 млн. лв. с ДДС.   

Конкретно за отсечката, която визира кметът, в края на юли месец т. г. в Девня получили информацията, че правителството с премиер Кирил Петков (вече в оставка) ще я финансира със сумата от 3 366 241 лв.

"Много се зарадвах тогава, но останах разочарован като всички кметове. Последните 2-3 месеца общините попаднахме в една вихрушка между две министерства - на регионалното развитие и на финансите. Направиха ни разногледи. Подаваме информация в едното, после в другото. Единият министър прави списък и одобрява. После другият прави нов списък - слага едни и маха други обекти. От министъра на финансите, после министър-председателят обяви списъка, в който този обект беше одобрен за финансиране с над 3,3 млн. лв. За съжаление това остана само в историята. Сега се прави трети списък от служебния министър. Пак всички общини сме подали една и съща информация, сякаш в разстояние от един месец нещо се е променило", посочи Свилен Шитов.

Той поясни, че въпросният опасен участък, за който и синдикатите на най-големия български пристанищен терминал се канят, че пак ще протестират и ще го затварят, води към "Агрополихим", "Солвей Соди" и няколко други големи завода.

"Пристанището, което има милиарди левове оборот, и тези предприятия са буквално засегнати от входно-изходните им точки", допълни кметът. Той посочи, че "Агрополихим" също е инвеститор клас А.

"Те са подали искане за тази компрометирана отсечка. Докато дойде обаче време Министерството на икономиката да отпусне въпросните средства, дружеството трябва реално да е вложило 30% от инвестицията. Тогава министерството отпуска сумата. "Агрополихим" обаче също е в омагьосан кръг. За да направят инвестицията, те чакат съответните одобрения - дали от МОСВ8, дали от Министерство на земеделието. Аз не съм спрял да търся всякакъв механизъм, по който да направим отсечките, но пътят няма да стане в близката една година, ако чакаме чрез инвестиция клас А. Това е проблемът", обобщи Шитов.

Пристанище Варна призна, че няма капацитет, за да е хъб за украинско зърно

Новият директор на "Пристанище Варна" ЕАД Ивайло Гавраилов заяви, че в момента портът няма достатъчен капацитет за прием на украинско з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Варна

Варна влезе в топ 5 на най-подценяваните...
Кражба на кабел остави без осветление...
5 съвета за майките! Как да балансирате...
Срути се таван на оживен подлез...
Съдът обяви за незаконен мораториума...
Разкриха 12 наркооранжерии във...
Ето как ще се движи градският транспорт...
Болница "Света Марина" остава...
Във Варна променят маршрута на...
Ученици чистиха плажа на Първа...
Ето кои са новите депутати от 3...
Гражданите на Вълчи дол избират...

Последни новини