Пристанище Варна призна, че няма капацитет, за да е хъб за украинско зърно

2426
Пристанище Варна призна, че няма капацитет, за да е хъб за украинско зърно
Снимка: БГНЕС

Новият директор на "Пристанище Варна" ЕАД Ивайло Гавраилов заяви, че в момента портът няма достатъчен капацитет за прием на украинско зърно. Предишното ръководство на пристанището бе обявило пълна готовност, но още през май от Националната асоциация на зърнопроизводителите бяха обявили, че няма как пристанището да се превърне в хъб за украинските зърнени култури.

Ивайло Гавраилов каза, че трябва да се инвестира в нови складови бази, а контейнерните превози в момента са доста натоварени, предаде кореспондентът на БНР във Варна.

Зеленски: Преговаряме с Турция и ООН за износ на зърно

Президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди, че Украйна преговаря с Турция и ООН за износа на украинско зърно. Президентът даде ...

"Главно натовареността е на митнически пункт Варна-Запад, където има струпване на доста камиони. Имам информация, че в момента върви слънчоглед от Украйна за различните български клиенти с цел преработка за олио или за реекспорт по-нататък. Това, което установих, е липсата на складови площи за зърно и невъзможността да обработим това, което желаем“, посочи новият директор.

„Големите кораби няма как да бъдат товарени при директна обработка и при такава организация ще настъпят и задръствания на входно-изходните пунктове на Варна", заяви Гавраилов.

Преди няколко месеца премиерът в оставка Кирил Петков даде обещание пред украинския президент Володимир Зеленски, че страната ни може да стане хъб за зърното на нападнатата от Русия страна. През май обаче председателят на зърнопроизводителите у нас Костадин Костадинов каза, че не разполагаме с необходимата инфраструктура.

„Говорим за зърно, което е за реекспорт. То трябва да бъде докарано по някакъв начин до Варна и впоследствие да се изнесе. Ние нямаме железопътна връзка с Украйна. Ако зърното се кара с камиони, става дума за хиляди камиони, които ще се наредят на границата и пристанище Варна. Освен това пристанище Констанца е преди нас. А там има изградени огромни капацитети и възможности“, обясни тогава той пред Нова ТВ.

Русия продължава да блокира украинските пристанища и износа на зърно, създавайки предпоставки за световен глад. Международната общност осъжда тези действия на Кремъл, както и кражбата на украински зърнени култури, за която вече има доказателства.

Руските сепаратисти: 7000 тона зърно отплаваха от Украйна за приятелски държави

Кораб, превозващ 7000 тона зърно, е отплавал от украинското пристанище Бердянск, което в момента се контролира от руските сили, съобщи ...

ОЩЕ: Къде Русия изнася откраднатото украинско зърно

Междувременно заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов заяви, че „Пристанище Варна“ ЕАД ще продължи да изпълнява водената до момента политика от ведомството по отношение на поетия ангажимент към Украйна за обработка на зърнени товари. „Ще изискам от новоназначения изпълнителен директор на Пристанището Ивайло Гавраилов да приложи гъвкава и активна търговската политика, за да оправдае нашите очаквания“, допълни Върбанов, цитиран от пресцентъра на министерството.

В случай на необходимост ще бъдат предприети действия за преговори и с оператори на частни терминали в района на Пристанище Варна. Складовите площи на територията на всички терминали (държавни и частни) са с капацитет 150 хил. т. за съхранение на зърнени култури. Разглежда се и възможността за приставането на голям плавателен съд на някой от кейовете на пристанището с цел увеличаване на капацитета на складовите площи.

"Предвиждаме да направим постъпки пред ЕК за отпускането на спешна финансова помощ за изграждане на допълнителни силози за зърно на терминал „Варна-Запад“. Това е възможност за растеж на българската икономика, в помощ на Украйна и в изпълнение на ангажиментите към Европейския съюз", заяви Владимир Върбанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Завръщат се: "Св. Св. Кирил и Методий" акостира днес във Варна

Варненски съд отхвърли жалбата на отстранения кмет на район „Приморски“

Дете е с хематом, пропадна в шахта във Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com