Книга за изкуството да лъжем и блъфираме

1041
Книга за изкуството да лъжем и блъфираме
Снимка: Издателство "Изида"

За това че лъжата, измамата и самозаблудата са сред най-присъщите на човека черти разказва норвежецът Бор Стенвик в книгата си „Блъф“ (изд. „Изида“). Авторът е написал и специален предговор към българските читатели.

Лъгането и маменето не са сред качествата ни, с които можем да се похвалим, но без тях не бихме били хора. Съвременни специалисти по еволюцията смятат, че нашата интелигентност до голяма степен е предназначена да ни помага да разпознаваме блъфовете и да блъфираме другите. Без значение колко по-изискани или по-образовани ставаме, успехът ни до голяма степен зависи от уменията ни да подведем другите и да разберем кога ни мамят. Как да разпознаем лъжеца? Какво означава искреност във войната и политиката? Може ли един фалшификат да бъде истинско изкуство? Защо все още сме толкова зле в разкриването на лъжите? Защо толкова често търсим истината на грешните места?

"Наондел" показва как "Хиляда и една нощ" може да се превърне в модерен фентъзи роман

„Наондел“ от финландката Мария Турчаниноф (изд. Изида) е изключителен фентъзи роман, който сякаш ни връща в приказките от &...

Книгата е за това какво възприемаме като истинско или фалшиво и защо сме толкова загрижени да ги разграничаваме. Бор Стенвик изследва близката и далечната история, посещава Норвежкия изследователски институт по отбраната, интервюира историци на изкуството и невролози и вплита всичко това в интригуваща история за онова, което презираме, но същевременно го използваме: лъжата, измамата и самоизмамата.

Интересните истории и научните хипотези, изложени в тази книга, ще ви помогнат да различавате видовете лъжа и да разберете защо повечето хора просто не са в състояние да се оправят без нея, ще се научите да разпознавате чуждата измама и по-малко да се самозалъгвате.

В природата на човека е да извърта, да мами, да лъже, да блъфира, да доукрасява, макар че и животните го правят добре. Обкръжени сме от измами от самото си детство, а и самите ние понякога нямаме нищо против да добавим някоя неистина от себе си – или заради шегата, или заради спасението си. А що се отнася до фалшивите новини и социалните мрежи, там лъжата е значително повече от истината. Ще ви бъде много по-лесно да се ориентирате в обкръжаващите ни лъжи, ако внимателно прочетете любопитната, но едновременно с това и сериозна книга на Бор Стенвик за естеството на това феноменално явление.

Циничната и користна лъжа през всичките епохи се осъжда от обществото. А ето че остроумният блъф, умението да се прибегне до измама за добри цели (например да се обърка врагът) предизвикват симпатия и възторг. С какво е свързана тази двойственост, какви са механизмите на лъжата и защо са нужни на човека в хода на еволюцията – тези въпроси разглежда авторът. В търсене на отговорите той изучава най-новите образци на камуфлажа, записва се на курсове по аристократични маниери в Лондон, изследва фалшифицираните шедьоври на изкуството и за момент се подвизава в бар за свалки. Запознава се с най-новите теории на философите, антрополозите и невропсихолозите, беседва с изкуствоведи, полицейски експерти и орнитолози.

Втори шанс след ужаса на войната

Сред ада на войната в Косово една жена търси трупа на своя брат в романа „Бягство“ от косовската писателка Майлинда Брегаси...

Бор Стенвик (1976) е журналист и живее в Осло. Публикувал е три книги, от които две са наградени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com