Здравеопазване

Лекарският съюз разследва Мангъров заради твърдения за коронавируса, ваксините и тестовете

7330

Лекарят действа в интерес на живота, физическото и психическото здраве на пациента и съдейства за социалната му реадаптация. Всеки лекар в ежедневната си дейност се стреми да утвърждава собствения си и на съсловието авторитет, като дори извън рамките на професионалната си дейност се въздържа от постъпки и действия, които биха уронили честта и достойнството на лекарската професия. Лекарят е активен член на обществото, съдейства за популяризирането на здравословен начин на живот и обществената хигиена. Всички тези текстове от Кодекса за професионална етика на лекарите в България (чл. 3, чл. 13 и чл. 60) са нарушени от инфекциониста доц. Атанас Мангъров що се отнася до COVID-19 – това счита д-р Петър Петров (доктор по биохимия, магистър по токсикология, нутригеномика, хранителна химия, както и бакалавър по биотехнологии), който е подал сигнал до Българския лекарски съюз (БЛС).

По сигнала на д-р Петров вече има действия от Комисията по професионална етика на БЛС. Тя е изпратила официално писмо до Мангъров още на 28 ноември и го е приканила в 10-дневен срок да представи своята гледна точка. Той носи отговорност по Закона за съсловните организации и може да бъде наказан с порицание, глоба в размер на 1 до 5 минимални заплати или заличаване от регистъра на лекарската колегия в срок от 3 месеца до 1 година (чл. 38).

Сигналът на д-р Петров срещу доц. Мангъров е заради интервю от 2 ноември, 2021 година пред Радио "Фокус". То е със заглавие: "Доц. Атанас Мангъров: Ако някой реши да въведе локдаун само за неваксинирате, ще си вкара страхотен автогол". Сигналът не касае интервюто в цялост, а конкретни твърдения в него. Д-р Петров е приложил три цитата от интервюто, които според него показват как доц. Мангъров нарушава изброените най-горе в материала чл. 3, чл. 13 и чл. 60 от Кодекса за професионална етика на лекарите в България:

ПРИМЕР 1

Доц. Мангъров: Хората са напълно прави да протестират, защото тези зелени сертификати от епидемиологична гледна точка са напълно безсмислени. Те бяха замислени по времето когато се считаше, че тези ваксини ще успеят да създадат групов имунитет, но в последствие се оказа, че това не става, и всъщност в момента се вижда, че хората, които са ваксинирани, са способни да се заразяват и съответно да заразяват други хора. Тоест, от тази гледна точка да се дава възможност на хората, които са ваксинирани да се движат свободно, да посещават заведения е напълно безсмислено.

Според д-р Петров, от епидемиологична гледна точка ползите от цифровите КОВИД сертификати в ЕС са вече многократно доказани в държавите, които са ги въвели, но доц. Мангъров прави обратно по смисъл твърдение, без да даде никакви конкретни доказателство.

Доц. Мангъров казва, че хората, които са ваксинирани, са способни да се заразяват и съответно да заразяват други хора. За д-р Петров това е внушение, че ваксините не намаляват риска от заразяване с КОВИД-19. Д-р Петров цитира епидемиологични данни, че ваксинация с която и да е от одобрените в ЕС четири ваксини срещу коронавируса намалява вероятността от заразяване с вируса поне с 80% в първите 6 месеца след ваксиниране. Съответно, д-р Петров счита за ненаучна оценката на доц. Мангъров, че „да се дава възможност на хората, които са ваксинирани да се движат свободно, да посещават заведения е напълно безсмислено”. „В ситуация, в която България има най-нисък процент ваксинирани жители в целия ЕС и най-висока ковид смъртност на милион жители (към 29 ноември, 2021 година надвишената смъртност в България е 748 души на 100 000 души население т.е. най-високата в света според The Economist), това говорене на д-р Мангъров е опасно и пряко вреди на общественото здраве, защото не артикулира ясните и медицински доказани ползи от ваксинирането срещу КОВИД-19”, счита д-р Петров.

ПРИМЕР 2

Атанас Мангъров: Абсолютно. Хората, които са застрашени, трябва да си стоят в къщи – тези, които са възрастни, които са болни. Но абсолютно безсмислено е всички останали да се държат затворени и да се ограничават. Също така, децата трябва да тръгнат на училище, защото те са тази част от населението, през които тази инфекция трябва да премине.

Водещ: А вие одобрявате тези въпросни тестове, които ще бъдат тип "близалка" за децата?

Атанас Мангъров: Не, те са напълно безсмислени и ненужни.

Според д-р Петров тези думи Мангъров прави опасно внушение, че децата, ходещи на училище, трябва да се заразят с КОВИД-19 все едно това е нещо неоспоримо необходимо от медицинска гледна точка. Нови и нови научни данни показват наличието на постковид синдром, с голям набор симптоми, които намаляват качеството на живот на преболедували КОВИД-19. Децата често карат КОВИД-19 безсимптомно или леко, но постковид синдромът съществува, напомня д-р Петров. И казва, че чувствителността на антигенните тестове, одобрени в ЕС, е над 98%. С думите си Мангъров може да откаже много родители да тестват децата си, защото според него са „безсмислени”, а това „само ще усложни така или иначе сложната вече епидемиологична обстановка”, според д-р Петров.

ПРИМЕР 3

Атанас Мангъров: Не знам какви ваксини се поставят, но при положение, че фирмата производител е освободена от отговорност, тя може да удължава сроковете на годност на своите ваксини както си иска.

Д-р Петров е категоричен, че увеличаване на срока на годност на ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech "Комирнати" е направено след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) – от 6 на 9 месеца, но при съхранение от минус 90 до минус 60 градуса по Целзий и разпечатаните опаковки с ваксината може да се ползват за 9 месеца само ако са съхранявани при описаните условия. Д-р Мангъров прави опасното внушение, че ваксините не подлежат на санитарен контрол и производителите им не носят никаква отговорност за съдържанието и ефективността им, което "категорично не е вярно", настоява д-р Петров. Що се отнася до сериозни странични ефекти от ваксините, пациентите могат да търсят отговорност от производителите – ЕТО ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ!

Поради всички изброени примери с конкретни думи на доц. Мангъров, д-р Петров иска максимално тежко наказание за него предвид законовите норми в България.

Междувременно днес (5 декември) имунологът присъства на съвместен брифинг с лидера на ПП "АБВ" Румен Петков. По повод писмото на Лекарския съюз, Петков заяви, че "този съюз трябва да бъде закрит": "Тръгват да търсят сметка за едно интервю. Ако ще я карат така - направо Лекарският съюз може да си стане отдел в КПКОНПИ за разправа с лекарите, които имат достойнството да си заявяват позициите".

Мангъров и Петков бяха категорични, че трябват сериозни промени що се касае до ковид мерките. Най-важната от тях е връщането на учениците незабавно в час и то без тестове. По думите им показателен за безсмислието на тестването е "нищожно ниския" брой на позитивни тестове при най-малките в последните седмици.

"Искаме зелените сертификати да бъдат премахнати. В повечето страни те не важат и трябва да се правят нови тестове, за да може да те допуснат в дадена страна. Сертификатите са напълно безсмислени, тъй като дават правото на ваксинирани хора да се движат свободно и така да заразяват хора, защото стана ясно, че не предпазват. Сертификатите са форма на административен тормоз", заяви Мангъров.

Мангъров влиза в 47-мото Народно събрание, но не като депутат, а като здравен експерт към групата на "Възраждане". Actualno.com припомня, че в началото на тази година бе обявено, че лекарят ще бъде номиниран за депутат от групата на АБВ, но непосредствено преди предсрочните избори през юли Румен Петков зави, че доц. Мангъров ще участва в кампанията, но няма да е кандидат за народен представител.

Щом не казват баста, когато Мангъров дрънка, българските лекари ще си теглят мъката КОВИД

Още 2-3 месеца и светът ще регистрира втора годишнина от избухването на пандемията КОВИД-19. И този факт ме кара да си задам следният в...

Етикети:

Още от Здравеопазване

Пореден спад в броя на новите случаи на коронавирус у нас
Седмицата на коронавируса: Рекорд по нови случаи, но не и рекорд на хоспитализирани и починали...
Зелените сертификати у нас не работят, според Александър Симидчиев
Почти 2 месеца официалната статистика за ковид карантинираните е недостоверна...
Спад в броя на новите случаи на COVID у нас, над 4 милиона са вече поставените ваксини...
До 2-3 седмици Омикрон ще доминира в България, може да има по 10 000 заразени на ден...

Последни новини

 • Ето как цветарите карат орхидеите да цъфят често

  Орхидеята не цъфти? Има няколко причини за това. Имате орхидея, която изглежда здрава, пуска нови корени и листа, но все още не цъфти? Ще ви споделим трик, който ще събуди орхидеята и ще я накара да цъфне. Стъблото на орхидеята трябва да се отреже веднага, след като прецъфти. Осигурете й достатъ...

 • В 10.00 ч. Заев предава властта на Ковачевски

  Днес в 10.00 часа българско време досегашният премиер на Република Северна Македония Зоран Заев ще предаде властта на новия министър-председател Димитър Ковачевски С 62 гласа "за", 46 "против" и без въздържали се малко преди полунощ в парламента бе избрано новото правителство на РСМ, което ще бъде ...

 • 8 признака, че в дома ви се крие опасност

  Може би смятате, че домът ви е едно от най-безопасните за вас места, но понякога може да се окаже, че това не е така. Дори постоянно да почиствате дома си и всичко да е под конец, някои навици могат да направят дома ви опасен за здравословното състояние на цялото семейство. Ето и няколко признака,...

 • Домашна смес, която осигурява силен имунитет цяла зима

  Комбинация за силен имунитет с червени боровинки и мед можете да си приготвите сами у дома. Много е полезна, особено, през грипния сезон. Необходими продукти: 500 г мед 100 г орехи 100 г бадеми 100 г сушени червени боровинки 1 лимон 50 г лешници 50 г кашу Приготвяне: Измийте добре лимона и...

 • Франция одобри проектозакона за ваксинационните паспорти (ВИДЕО)

  Френският парламент одобри окончателно, с последно гласуване на депутатите, проектозакона, въвеждащ ваксинационни паспорти, които правителството иска да въведе възможно най-бързо поради епидемията от COVID-19, предадоха световните агенции. Текстът беше одобрен от долната камара с 215 гласа "за", 58...

 • Светлинно шоу в подкрепа на Новак Джокович в Белград

  Светлинно шоу се проведе в Белград в подкрепа на сръбския тенисист Новак Джокович, който беше депортиран от Австралия. Думи в подкрепа на сръбския тенисист бяха изписани в продължение на един час на фасадата на най-високата сграда в града. Арена на светлинното шоу беше небостъргача в комплекса Belg...

 • КЪСМЕТЧЕ за 17 януари според зодията

  Овен Oт днес нататък ви очакват само красиви мигове, нежност и блаженство. Телец Нова връзка и нов късмет - ще научите вече какво е истинската любов. Близнаци Пада ви се най-желаното късметче - ЗДРАВЕ! Рак Голяма и неочаквана изненада ще накара сърцето ви да трепне. Лъв Голяма печалба от ха...

 • Завинаги ще забравите синузита, ако пробвате това

  Лечение на синузит с домашни средства ви предлагаме днес. Вече не е нужно да пиете силни лекарства. Запушеният нос и лицевата болка са най-честите симптоми на синузит. Запушеният нос ви кара да се чувствате слаби и болни през цялото време. По правило синузитът продължава от 10 дни до 8 седмици. Ле...

 • Дневен любовен хороскоп за днес, 17 ЯНУАРИ

  Овен Днес се чувствате уверени в собствените си способности, ще се радвате на завидно самочувствие. 5-те най-опасни зодии сред жените Телец Останете насаме с мислите си и да си дайте сметка какво точно очаквате от живота си на този етап. Близнаци Жаждата ви да предизвиквате себе си, да изпитва...

 • Огромна пума нападна мъж, той се спаси по изненадващ начин (ВИДЕО)

  Мъж близо до американския град Лос Анджелис изплаши преследваща го пума с мощен рев. Инцидентът е заснет на видео, публикувано в канала ViralHog в YouTube.  Кадрите, които бързо се разпространиха в социалните мрежи, показват как мъжът върви през планински район, покрит със сухи растения. Извед...

 • Доказано: Ще се разболеете, ако се интересувате от...

  Висене в социални медии, четене на новини, гледане на новинарски емисии. С толкова много възможности никога не е било по-лесно да си осведомен за политиката у нас и по света. Но на каква цена?  Според изследване на политолога от Университета на Небраска – Линкълн Кевин Смит, всички полит...

 • Белият хляб е много вреден, ако имате това заболяване

  Храните, съдържащи трансмазнини и високи количества захар, влияят на кръвното налягане, което от своя страна повишава нивата на холестерола и риска от деменция. Това каза в интервю за телевизионния канал Москва 24 диетологът Елена Соломатина. Според нея подобни мазнини и захари се съдържат в хамбур...

 • Лесна селска спържа с яйца

  Необходими продукти: яйца - 2 бр. лук - 1 малка глава чесън - 1 - 2 скилидки чушки - 1 бр. доматен сос - 5 - 6 с.л. сирене - 50 - 70 г черен пипер чубрица свинска мас Начин на приготвяне: Нарязваме лука на шайби, печените чушки на ленти, а чесъна го настъргваме или чукаме в хаванче за под...

 • Снежна буря отмени хиляди полети в САЩ (ВИДЕО)

  Близо 3000 полета бяха отменени в Съединените щати, където снежна буря удари Източното крайбрежие на страната, съобщи CNN, цитирана от БГНЕС. Около 74 милиона души живеят в районите, засегнати от бурята. "Авиокомпаниите вече отмениха 2800 полета в неделя на фона на мощната зимна буря, която се очак...

 • Ковачевски: Идва по-добро време за Северна Македония

  Това правителство има легитимност и ще работи до 2024 г., когато ще има избори, дотогава ще работим прозрачно и усърдно, от първия ден, от утре (17 януари). Това заяви новият премиер на Северна Македония, цитиран от БГНЕС. „Утре ще обсъдим енергийната криза. Утре ще говоря с българския премие...

 • Прогноза за времето - 17 януари (понеделник)

  Над страната в понеделник ще е ветровито. Минималните температури ще бъдат между минус 3° и 2°, в София - около минус 3, съобщиха от НИМХ. Отначало в Дунавската равнина и Горнотракийската низина, а след обяд в цялата страна ще духа силен вятър от запад-северозапад. Жълт код е обявен в цялат...

 • Туристи само от четири страни в ЕС идват без PCR тест в България

  Зимната ваканция у нас без представяне на отрицателен резултат от PCR тест ще бъде възможна за гражданите на едва четири от останалите 26 държави-членки на Европейския съюз, показва справка на „Монитор“. Правителството затяга граничните мерки заради върлуващия в Общността нов вариант на ...

 • Коронавирусът по света: Франция остава в плен на заразата

  328 525 336 са отчетените заразени до момента, като 81,39 на сто от тях или 267 387 407 души са оздравели, показва статистиката на Worldometers. Жертви на заразата до момента са станали 5 557 349 души или около 1,69% от всички регистрирани случаи. Активните инфекции са над 55,5 милион...

 • Пореден спад в броя на новите случаи на коронавирус у нас

  Броят на новите случаи на коронавирус намаля и като абсолютно число, и като процент. 2379 са новооткритите заразени за 16 януари, като те бележат спад с 2010 на дневна база, след като в събота бяха открити 4389 случая. Направени са 15 035 теста (PCR и антигенни), като те са с ...

 • Съвет за всяка зодия за днес, 17 ЯНУАРИ

  Овен Някои Овни са изкушени от тази тактика, но е по-добре да ограничат амбициите си, да се захванат най-старателно с рутинните си задължения и да помагат, когато им искат съдействие.  4-те зодии, които НИКОГА не биха ПРОСТИЛИ изневярата Телец Дори да се нагърбите с повече отговорности в ра...