НА ЖИВОВойната в Украйна

"Не искам да умра": Руснаци напускат страната след мобилизацията на Путин

5097

Дмитрий отлита за Армения само с една малка чанта, оставяйки съпругата и децата си, причислявайки се към хилядите хора, които бягат от Русия, за да избегнат служба във войната срещу Украйна. "Не искам да ходя на война", казва той пред АФП. "Не искам да умра в тази безсмислена война. Това е братоубийствена война", допълва той, цитиран от БГНЕС.

Решението на руския президент Владимир Путин тази седмица да мобилизира няколкостотин хиляди резервисти подтикна нов отлив през границите на страната. "Ситуацията в Русия би накарала всеки да иска да напусне", казва друг новопристигнал, 44-годишният Сергей, който е със сина си тийнейджър. Изглеждайки изгубен и изтощен, той потвърждава, че са избягали "заради мобилизацията", но отказва да каже пълното си име. "Решихме да не чакаме да ни повикат", казва 17-годишният му син Николай. "Не се паникьосвам, но усещам несигурност", добавя той.

Това е чувство, което споделят и други руснаци, пристигащи със същия полет в Ереван. "Не е правилно да се воюва в 21-ви век - меко казано", казва 39-годишният Алексей пред АФП. Той не е сигурен дали някога ще може да се върне в Русия. "Всичко зависи от ситуацията", добавя той.

"Фалшива информация"

Мъжете на военна възраст съставляват по-голямата част от пристигналите с последния полет от Москва. Много от тях не желаят да говорят. Ереван се превърна в основна дестинация за руснаците, бягащи от началото на войната на 24 февруари. Оттогава най-малко 40 000 руснаци са пристигнали в малката кавказка страна, някога част от Съветския съюз. Близо 50 000 руснаци са избягали в съседна Грузия, сочи националната статистика от юни.

В четвъртък Кремъл отхвърли като "фалшиви" съобщенията, че руснаците, които имат право на мобилизация, бързат да избягат. "Появиха се много фалшиви информации по този въпрос", заяви говорителят Дмитрий Песков.

Но полетите от Русия са почти напълно резервирани за следващата седмица до градове в близките бивши съветски държави - Армения, Азербайджан, Грузия, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. А заповедта на Путин предизвика не само бягство - имаше и протести. Според една от групите, които наблюдават протестите, OVD-Info, полицията е арестувала повече от 1300 души в сряда на демонстрации срещу мобилизацията в цяла Русия.

В социалните мрежи се появиха опасения, че Русия ще запечата границите. А вътрешният министър на Германия Нанси Файзер заяви днес, че руските дезертьори могат да "получат международна закрила" в нейната страна.

"Почти никой не подкрепя войната"

Финландските гранични власти заявиха, че са забелязали увеличение на трафика от Русия след изявлението на Путин. Но подчертаха, че потокът все още е на сравнително ниско ниво. На граничния пункт Ваалимаа във Финландия днес следобед можеше да се види опашка от автомобили с дължина около 150 метра. "Сутринта и през нощта беше натоварено, но сега започва да се успокоява", казва пред АФП Елиас Лайне, граничен служител там.

23-годишен ръководител на проект от Москва заяви, че мобилизацията е ускорила плановете му да напусне Русия до октомври. "Някои хора излязоха на протести, защото нямат какво да губят. Други разглеждат законите и говорят с адвокати, за да разберат дали могат да бъдат призовани", каза той.

А обратно в Ереван друг руснак, който е успял да се измъкне, заяви, че е "шокиран" от обявената от Путин мобилизация. "Почти никой не подкрепя войната", казва той. "Всичко това е толкова болезнено. Искам всичко да приключи скоро", допълва той, но отказва да назове името и фамилията си, позовавайки се на съображения за сигурност.

Казахстан няма да дава убежище на руснаци, бягащи от мобилизацията

Казахстан няма да предоставя разрешение за пребиваване на руски граждани, които бягат от частичната мобилизация, обявена в Руската феде...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Анализи и коментари

Натискът върху Байдън да се следят...
Bloomberg: Европа плаща милиарди...
Нови изтребители за Украйна във...
Пример с Русия: Когато няма справедливост...
Анализ: САЩ могат да останат световен...
Какво може да доведе до мирни преговори...
Френска група за натиск: Чрез...
Politico: За ЕС Байдън е вежлива...
Колко милиарда е похарчила Русия...
Politico: ЕС започва тежка битка...
Как Путин си гарантира достатъчно...
Чешки поглед за украинската контраофанзива:...

Последни новини