Незабрадените иранки - без паспорт и шофьорска книжка

2722
Незабрадените иранки - без паспорт и шофьорска книжка
Снимка: Getty Images

Иран може да въведеде още по-строги мерки и глоби за жените, които отказват да носят хиджаб на обществени места, казва консервативният духовник и депутат Хосейн Джалали. По думите му парламентарната Комисията по култура е провела 300 срещи с представители на Съвета по национална сигурност, за да обсъдят новия "План за целомъдрие и хиджаб". "Плановете ни за хиджаба скоро ще започнат да се прилагат по-ефективно, отколкото досега", заяви Джалали.

Ако планът бъде въведен, жените без хиджаб ще могат да бъдат глобявани със сума, достигаща до 60 000 евро. Планираните наказателни мерки включват и отнемането на шофьорски книжки и паспорти. За целта правителството трябва да подготви съответния законопроект за документиране на нарушенията и уведомяване на извършителите се предвижда да се използва изкуствен интелект.

Първи арести в Иран заради отравянето на над 5000 ученички

Първи арести в Иран в рамките на разследването на поредицата от мистериозни отравяния на ученички, които обхванаха страната през послед...

"Много сме"

Младата иранка Захра казва пред ДВ, че вижда много жени, които също като нея не носят забрадки: "Много сме. Не можете да ни принудите отново да носим забрадки". В интернет също могат да се намерят много снимки и видеоклипове на жени, които са на обществени места без хиджаб. В момента няма и следа от нравствената полиция, която контролира облеклото на жените и ги арестува, ако нарушат правилата.

Тази полиция изчезна от общественото пространство след трагичната смърт на Джина Махса Амини, която бе арестувана за неносенето на хиджаб и малко след това изпадна в кома и почина. Властите и до днес отричат да са използвали сила при задържането ѝ. Смъртта ѝ доведе до вълна от протести, които продължиха с месеци.

Еманципацията в Иран е факт

Голямо находище на "петрола на 21 век" - литий, откриха в Иран

Иран обяви откриването на голямо находище на литий, ключов компонент на батериите за електрически превозни средства и електронни устрой...

"Планът на управляващите е коварен", смята защитничката на женските права Мади Голру. "С новите мерки те искат най-вече да увеличат разходите на семействата като цяло - бащата или съпругът ще плащат, след което ще следят какво правят дъщерите им или съпругите им в бъдеще". Фактът, че за отказ от носене на хиджаб ще се плаща повече, отколкото за отнемането на човешки живот, показва колко отчаяна е политическата система в момента, коментира още тя.

Голру казва и, че този метод на сплашване е бил използван непосредствено след Ислямската революция от 1979-а година: "Тогава религиозни бойни групи нападаха жени без хиджаби на обществени места. Страхувайки се за своята сигурност, много мъже принуждаваха съпругите и дъщерите си да носят хиджаби. Но сега този метод няма да сработи. Много жени са образовани и финансово независими". Според правозащитничката фактът, че хардлайнерите в парламентарната Комисия по култура и представителите на Висшия съвет по национална сигурност е трябвало да се срещнат 300 пъти, за да обсъдят плана, показва колко разединено е политическото ръководство на страната.

"Промяната в Иран е факт", казва пред ДВ изследователката на конфликти Мариам Салехи. "Промените не вървят гладко - има и неуспехи. Но обществото повече няма да се примирява с този натиск."

 

Все повече жени свалят забрадките: четири месеца от началото на протестите в Иран

Екзекуциите в Иран се извършват в ранните сутрешни часове, малко след езан - призива за сутрешна молитва. Затова от седмици много иранц...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com