НА ЖИВОВойната в Украйна

Освободеният руски оръжеен търговец Виктор Бут благодари на САЩ за размяната

1669

Руският оръжеен търговец Виктор Бут, известен като Търговеца на смърт, бе върнат в страната в замяна на американската баскетболистка Бритни Грайнър. Бут пристигна в Москва в четвъртък вечерта след размяната на летището в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби.

Освободеният руски оръжеен търговец каза, че е благодарен на американската страна за уважителното и благородно отношение по време на размяната. Това съобщи днес съпругата му Алла Бут, цитирана от ТАСС.

"Той каза, че е благодарен на американската страна за това, че са го нахранили. Той каза, че не е ял толкова много на практика през последните 12 години. Отнесли са се с него много благородно, с уважение: той не е пътувал с пранги, нито с белезници, с него са се отнасяли много благородно, разговаряли са. Обсъдили са всичко", каза Алла Бут.

В същото време тя отбеляза, че Виктор Бут се чувства ужасно след пътуването и е силно изтощен, тъй като не е спал от три дни. "Надяваме се, че американската страна ще предаде на руското посолство онези документи и рисунки, които той не е успял да вземе със себе си от затвора", добави съпругата на оръжейния търговец.

"Преговорите между САЩ и Русия за размяната на Виктор Бут срещу баскетболистката Бритни Грайнър не са стъпка за излизане от кризата в отношенията между двете страни", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Преговорите касаеха преди всичко темата за размяната и вероятно не е правилно да се правят хипотетични изводи, че това може да стане стъпка към излизане от онази криза, която в момента характеризира двустранните отношения. Не, двустранните отношения продължават да остават в подобно плачевно състояние", каза той.

Що се отнася до Виктор Бут, говорителят на Кремъл заяви: "Желаем му, разбира се, възможно най-бързо възстановяване".

"Това е капитулация за Америка. Това показва, че Русия не изоставя своите граждани, докато Америка призна поражението си", заяви руската депутатка Мария Бутина пред съпругата и майката на Виктор Бут, които го прегърнаха, след като освободеният затворник стъпи на руска земя.

"Русия не го забрави", допълни Бутина, самата тя излежала присъда от 18 месеца в американски затвор по обвинение във внедряване и незаконни действия като агент на чуждо правителство. След освобождаването си тя беше избрана за депутат в Държавната дума.

ОЩЕ: "Това е срам": Тръмп е възмутен от размяната на руски търговец на оръжие за спортистка от САЩ

САЩ ще поддържа ограничени контакти с Русия

Администрацията на САЩ е решена да поддържа контакти с Русия в тези области, където има възможност за напредък и ако американската стра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Олаф Шолц: Западните оръжия няма...
Пригожин се оплака: Украинците...
Ето чии крака целуна папа Франциск...
Военен експерт: Русия ще забележи...
Таен украински полк действа в...
Угледар се превръща в руска гробница,...
НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 05.02....
Зеленски: 1762 украинци са избягали...
Германия може да прати 160 танка...
Руски пенсионер опита да запали...
В Русия може да обявят антиваксърите...
Мецола: Борбата с рака е битка,...

Последни новини