Парламенът прие нови правила за избор на състав на ЦИК

2390
Парламенът прие нови правила за избор на състав на ЦИК
Снимка: БГНЕС

Парламентът одобри без дебати правила за избора на нов състав на ЦИК, които вчера бяха приети в правната комисия в отсъствието на депутатите от БСП.

Според промените предложения за членове на ЦИК могат да се правят от неправителствени организации, чрез народни представители, както и парламентарни групи.

Депутатите гласуват правилата за избор на ЦИК и оставката на Караиванова

Оставката на председателя на Комисията по финансов надзор (КФН) Карина Караиванова и приемане на процедурни правила за избор на неин ...

Предложения за членове на ЦИК ще могат да правят и партиите и коалициите, които имат избрани евродепутати, но на парламентарни избори не са преминали границата от 4% и не са представени в Народното събрание.

След номинациите кандидатите ще бъдат изслушвани в комисията по правни въпроси в открито заседание, излъчвано в реално време. Заседанията ще се предават пряко на интернет страницата на законодателния орган.

Изборът на председател, заместник-председател и секретар на ЦИК ще бъде направен от Народното събрание и ще бъдат гласувани поотделно. Гласуването ще е явно чрез компютъризираната система за гласуване. За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Ако няколко кандидати за една длъжност са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът, получил най-много гласове „за“.Когато това не се случи е провежда повторно гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове „за“.

На 18 - 19 март парламентът избира нов състав на ЦИК, уверява Данаил Кирилов

14 дни ще е срокът за наминиране на кандидати от парламента за състава на ЦИК, а срокът за издигане на канидидати от неправителствени о...

Ако и при повторното гласуване никой от кандидатите не получи необходимите гласове, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор.

Заобикаля се законът по отношение на броя на местата в комисията и на тяхното разпределение между партиите. Според Изборния кодекс ЦИК има 18 членове. В тази бройка, пропорционално на базата на получените на предишните парламентарни и европейски избори, трябва на квотен принцип да се съберат представителите както на парламентарните партии, така и (ако има такива) на партиите, които не са представени в българския парламент, но имат евродепутати.

На практика по предложение на председателя на Правната комисия Данаил Кирилов комисията ще се състои от 20 души - 18 членове, предложени от партиите в парламента и съобразени с пропорцията в него, и още двама , предложени от “европейско представени” партии.

За този ход той се позова на разпоредба от преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс, заради която в момента членовете на комисията са дори над 20. Тя гласи, че след назначаването ѝ при провеждането на избори за депутати и евродепутати, ЦИК се допълва с представители на партиите, които нямат членове в нея, но имат представители в парламента или европарламента. Тази разпоредба обаче е в сила само и единствено за мандата на действащата комисия.

Производителят на машините за гласуване заплаши, че ще се откаже от процедурата

Производителят на машините за гласуване Александър Чобанов от консорциума "Математици, информатици, роботици без граници", определен в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика