Производителят на машините за гласуване заплаши, че ще се откаже от процедурата

7610
Производителят на машините за гласуване заплаши, че ще се откаже от процедурата
Снимка: БГНЕС

Производителят на машините за гласуване Александър Чобанов от консорциума "Математици, информатици, роботици без граници", определен в пазарното проучване на "Сова 5" като най-подходящ за изработка на машините за гласуване за предстоящия евровот, заплаши, че ще се откаже. Това ще стане, ако до 2 седмици Централната избирателна комисия (ЦИК) и правителството не го извикат на пряко договаряне и ако не му бъде осигурено държавно финансиране за машините, предаде репортер на Actualno.com.

"Даваме срок 2 седмици на всички заинтересовани лица, ако ли не - ние се оттегляме", заяви още той. Чобанов обяви, че от консорциума му имат готовност да произведат машините, но са смутени и объркани от забавянето и неяснотата кога ще бъдат извикани от ЦИК, за да участват в конкурс или пряко договаряне за започване на изработването на тези машини. Няма обществена поръчка все още, изтъкна още Чобанов.

Окончателно: Изцяло машинно гласуване в България от 2020 година нататък

Изцяло машинно гласуване, без хартиени бюлетини, след евровота в края на месец май и местния вот през тази есен т.е. от 2020 година - т...

"С новата промяна на закона, който ще бъде променян, няма да остане технологично време за производство на тези машини", опасява се Чобанов. "Както има технология за правене на закони, има технология за произвеждане на Ай Ти техника", подчерта той и отбеляза, че когато се правят машини като винетките - след две години разработване дават дефекти. "Ние не искаме да станем фирмата Винетки - 2. Затова искаме да спрат всички размотаваници и да бъдем поканени на пряко договаряне", категоричен е Чобанов.

Той съобщи, че в момента имат готовност да изработят 3100 машини, като 100 ще са за резерва, но постави условие: "ако в рамките на две седмици получим възлагателния подпис на договора. Освен това финансирането трябва да бъде държавно".

Чобанов показа протоколите от 2017 г. когато никой не се яви. Според него поради факта, че се изисквало участниците да финансират абсолютно всичко, заедно с гаранциите в ЦИК и след това евентуално ако нито една машина не се развали, да бъде платен договорът. "Това е абсурд. Ние даваме на ЦИК и на правителството време, даваме време и на опозицията да седнат на разговори с нас и да изясним тези въпроси", заяви Чобанов.

Президентът намекна, че без машинно гласуване в парламента не влиза "малък коалиционен партньор"

Притеснително е решението за силното ограничаване на обхвата на машинното гласуване. Това заяви президентът Румен Радев по време на ди...

"В момента няма друга фирма, гарантирам го", добави той. В момента Сова 5 не може да ни победи, защото условията, които те поставили се само за машините, но и за смяна на софтуера трябват 6 милиона", добави Чобанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика