Добрите новини

Почистиха и възстановиха Симеоновските езера

2342

Столична община продължава дейността по дългосрочната Програма за рехабилитацията на спортната и туристическа инфраструктура на Витоша. Днес бе представено извършеното по почистване и възстановяване на Симеоновските езера като част от Споразумението между Фондация „София – европейска столица на спорта“ и Природен парк „Витоша“. Кметът на София Йорданка Фандъкова посети мястото, където е извършено почистване и рехабилитация.
„Симеоновските езера са сред емблематичните природни феномени на Витоша и сред най-популярните и посещавани от столичани и гостите на града. Сега те вече са почистени и привлекателни, това стана възможно благодарение на дългосрочната „Програма за Витоша“ и „Споразумението“ за Витоша", каза кметът Фандъкова. Двата документа бяха подписани на 9 юни 2020 г. и по тях тече усилена дейност вече втора година. „Въпреки, че Общината има малка собственост в планината, всяка година инвестираме в това Витоша да бъде привлекателна за многото посетители на природния парк. Тази година вложихме над 160 000 лв. в рехабилитация на туристическата инфраструктура, посочи също кметът. Освен изчистените от наноси Симеоновски езера, вече втори сезон се извършва подновяването и поставянето на нова туристическа и велосипедна маркировка на Витоша, което правим заедно с Дойчин Боянов. Табелите улесняват хората в планината и ги предпазва от изгубване. Възстановихме 11 чешми, навеси на спирки, заслони, обществени тоалетни, предстои изграждането на една детска площадка в местност "Бели брези". Така подобряваме условията за разходна на софиянци и гостите на града. Знаем, че Витоша вече отдавна е един градски парк – в събота и в неделя десетки хиляди са сред зеленината, красотите и чистия въздух на планината. Много важно е всички да обичаме и да пазим планината,“ каза също Йорданка Фандъкова.
„Искам да благодаря за съвместната работа и за помощта, която ни оказва Фондация „София – европейска столица на спорта“. През 2011 г. Почистихме тези езера по Оперативна програма „Околна среда“, но сега успяхме отново да направим това. Благодарение на помощта на Столична община бяха почистени и езерата в местността Дендрариума, извършени бяха още много дейности по рехабилитация на туристическата инфраструктура в планината. Надяваме се това сътрудничество в полза на столичани и гостите на града да продължи и в бъдеще,“    заяви Наталия Илиева – зам.-директор на Природен парк „Витоша“.
На събитието пред Симеоновските езера днес присъстваха още Николай Стойнев – зам.-председател на Столичния общински съвет и Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“, който информира за многото събития и активности, които се организират в и около планината, за да може повече хора да бъдат по-често сред природата.
* * *
По Програмата за Витоша, подписаното Споразумение и по инициатива на „София – европейска столица на спорта“ досега в планината бяха извършени следните дейности:
- Започна цялостно премаркиране на туристически пътеки и вело трасета чрез подновяването и поставянето на нова туристическа и велосипедна маркировка на Витоша. Тя улеснява хората в планината и ги предпазва от загубване, попадане в нежелан или недопустим район, губене на ориентация. Планираното за 2021 г. маркиране на 71.2 км пешеходни маршрути и 100 км вело трасета вече е изпълнено, в момента приключва дейността за тази година.
- Финансирано бе възстановяването на чешми, с подкрепата на ПП Витоша 11 чешми вече са в действие и отново се ползват от любителите на планината.
- Стартирана бе мащабна програма за „Рехабилитация туристическа инфраструктура“ – досега по нея бяха обновени сцената пред х. Алеко, две тоалетни на Златни мостове, изграждат на заслони, възстановяват се туристически алеи, обновяване на маршрути и информационни табели, премахват се препятствия по пътеки и др. Последните изцяло обновени пътеки са Златни мостове – Кумата и Златни мостове – хижа Момина скала.
- Почистени бяха затлачени от наноси и боклуци езера в местността Дендрариума.
- Рехабилитирани бяха пътните артерии към Златни мостове, х. Момина скала, Игликина поляна, Ветровала и Офелиите.  - така хората имат по-лесен и комфортен достъп за спорт и туризъм до планината.
- Бяха подменени рухналите заслони на спирките по шосето към х. Алеко и на обръщателното ухо преди Щастливеца.
- Стартирано бе „Възстановяване на Заслон на Комините“ – съвместно с Българска федерация алпинизъм и катерене. Дейността в момента е на етап проектирането и позициониране на този изключително специфичен и труден обект с огромно значение за планината.
В съответствие с приоритетите на Столична община, Фондация „София – европейска столица на спорта“ създаде Работна група за анализ на съществуващите проблеми, свързани с целогодишния достъп до Природен парк "Витоша", която вече трета година обединява представители на институции, федерации и организации, свързани развитието и опазването на туристическата инфраструктура в планината.
- София – европейска столица на спорта“ организира всяка година минимум 20 събития в и около Витоша за да може повече хора да бъдат сред природата и чистия въздух в планината. Всички дейности по програмата са изцяло съобразени с екологичните изисквания в подобни райони.
- Финансирано бе заснемането на документалния филм „Живот Без Следа - Бъдещето на природата е в наши ръце“ осъществен от Асен Величков, Лаура Славов и Мартин Граховски. Фондацията подкрепи техния проект „Паспорт за приключения“ за опазване и опознаване на Витоша чрез представяне и популяризиране „Принципи на поведение“ из планината.
- Фондация „София – европейска столица на спорта“ финансира издаването на Справочник, който да обедини и представи всички възможности за спорт, отдих и почивка в планината Витоша. Автор на изданието е изтъкнатият български алпинист и преподавател в НСА Дойчин Боянов, който е посветил години в изследване и разработване на темата, част от дейността е с благотворителна и социална ангажираност. Книгата е уникална с информацията, която предоставя на туристи, спортисти, клубове и посетители, за първи път на едно място са събрани всички необходими данни, маршрути, техники, алгоритми, пътеки – цялата богата палитра от знания, помагащи ни да опознаем и опазим планината.
- В ход е подготовката за обособяване на „Маутинбайк зона“ и „Сноуфън зона“ за най-малките в местността Меча поляна край х. Алеко.
- Сключен бе Договор с туристическо дружество „Бояна“ за целогодишно поддържане на туристическите пътеки и заслони.
- Съвместно с НСА и ПП Витоша бе инициирано организирането на „Споделени игри“, в които ученици и младежи подпомагат хората със специални нужди в желанието им да спортуват и да живеят активно. Вече четвърта година събитието събира стотици деца през юни на Витоша.
- Осигурено бе заснемането на придобилия в последствие огромна популярност документален филм „Един ден на Витоша” - той спомогна за набиране на средства за изграждане на площадки със сетове за спорт за хора в неравностойно положение на Игликина поляна.
- Фондацията подпомогна финансово с над 10 000 лв. инициатива „Витоша – достъпна за всички“. По тази програма бяха осигурени нови специализирани уреди и люлка за хора със специфични потребности на Игликина поляна.
- В момента се произвежда 20-минутен учебен филм от „Споделените игри“. Всеки директор на училище в София ще получи на специална церемония по едно копие от творбата. Така филмът ще бъде предоставен и презентиран във всички столични училища, за да се формира у децата и младежите още по-толерантно и ангажиращо отношение към хората в риск и техните проблеми в съвременното общество.
- Заедно с всички федерации, клубове и сдружения ползващи Витоша, бе извършено райониране на планината по зони за спорт, което след това бе предоставено на подготвящите новия Устройствен план.
- Вече е подготвено и Споразумение с Югозападно Държавно предприятие за рехабилитация и възстановяване на туристическа инфраструктура.
- „София – европейска столица на спорта“ обособи и пусна в действие първата на Витоша „Шейни зона“. Тя работи вече две зими до х. Алеко със специално осигурен от Фондацията човек по поддръжката и аниматори всеки уикенд с хубаво време.

Столична община продължава дейността по дългосрочната Програма за рехабилитацията на спортната и туристическа инфраструктура на Витоша. Днес бе представено извършеното по почистване и възстановяване на Симеоновските езера като част от Споразумението между Фондация „София – европейска столица на спорта“ и Природен парк „Витоша“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посети мястото, където е извършено почистване и рехабилитация. „Симеоновските езера са сред емблематичните природни феномени на Витоша и сред най-популярните и посещавани от столичани и гостите на града. Сега те вече са почистени и привлекателни, това стана възможно благодарение на дългосрочната „Програма за Витоша“ и „Споразумението“ за Витоша", каза кметът.

Двата документа бяха подписани на 9 юни 2020 г. и по тях тече усилена дейност вече втора година. „Въпреки, че Общината има малка собственост в планината, всяка година инвестираме в това Витоша да бъде привлекателна за многото посетители на природния парк. Тази година вложихме над 160 000 лв. в рехабилитация на туристическата инфраструктура, посочи също кметът. Освен изчистените от наноси Симеоновски езера, вече втори сезон се извършва подновяването и поставянето на нова туристическа и велосипедна маркировка на Витоша, което правим заедно с Дойчин Боянов.

Табелите улесняват хората в планината и ги предпазва от изгубване. Възстановихме 11 чешми, навеси на спирки, заслони, обществени тоалетни, предстои изграждането на една детска площадка в местност "Бели брези". Така подобряваме условията за разходна на софиянци и гостите на града. Знаем, че Витоша вече отдавна е един градски парк – в събота и в неделя десетки хиляди са сред зеленината, красотите и чистия въздух на планината. Много важно е всички да обичаме и да пазим планината,“ каза също Йорданка Фандъкова.

„Искам да благодаря за съвместната работа и за помощта, която ни оказва Фондация „София – европейска столица на спорта“. През 2011 г. Почистихме тези езера по Оперативна програма „Околна среда“, но сега успяхме отново да направим това. Благодарение на помощта на Столична община бяха почистени и езерата в местността Дендрариума, извършени бяха още много дейности по рехабилитация на туристическата инфраструктура в планината. Надяваме се това сътрудничество в полза на столичани и гостите на града да продължи и в бъдеще,“    заяви Наталия Илиева – зам.-директор на Природен парк „Витоша“.

На събитието пред Симеоновските езера днес присъстваха още Николай Стойнев – зам.-председател на Столичния общински съвет и Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“, който информира за многото събития и активности, които се организират в и около планината, за да може повече хора да бъдат по-често сред природата.

* * *

По Програмата за Витоша, подписаното Споразумение и по инициатива на „София – европейска столица на спорта“ досега в планината бяха извършени следните дейности:

- Започна цялостно премаркиране на туристически пътеки и вело трасета чрез подновяването и поставянето на нова туристическа и велосипедна маркировка на Витоша. Тя улеснява хората в планината и ги предпазва от загубване, попадане в нежелан или недопустим район, губене на ориентация. Планираното за 2021 г. маркиране на 71.2 км пешеходни маршрути и 100 км вело трасета вече е изпълнено, в момента приключва дейността за тази година.

- Финансирано бе възстановяването на чешми, с подкрепата на ПП Витоша 11 чешми вече са в действие и отново се ползват от любителите на планината.

- Стартирана бе мащабна програма за „Рехабилитация туристическа инфраструктура“ – досега по нея бяха обновени сцената пред х. Алеко, две тоалетни на Златни мостове, изграждат на заслони, възстановяват се туристически алеи, обновяване на маршрути и информационни табели, премахват се препятствия по пътеки и др. Последните изцяло обновени пътеки са Златни мостове – Кумата и Златни мостове – хижа Момина скала.

- Почистени бяха затлачени от наноси и боклуци езера в местността Дендрариума.

- Рехабилитирани бяха пътните артерии към Златни мостове, х. Момина скала, Игликина поляна, Ветровала и Офелиите.  - така хората имат по-лесен и комфортен достъп за спорт и туризъм до планината.

- Бяха подменени рухналите заслони на спирките по шосето към х. Алеко и на обръщателното ухо преди Щастливеца.

- Стартирано бе „Възстановяване на Заслон на Комините“ – съвместно с Българска федерация алпинизъм и катерене. Дейността в момента е на етап проектирането и позициониране на този изключително специфичен и труден обект с огромно значение за планината.

В съответствие с приоритетите на Столична община, Фондация „София – европейска столица на спорта“ създаде Работна група за анализ на съществуващите проблеми, свързани с целогодишния достъп до Природен парк "Витоша", която вече трета година обединява представители на институции, федерации и организации, свързани развитието и опазването на туристическата инфраструктура в планината.

- София – европейска столица на спорта“ организира всяка година минимум 20 събития в и около Витоша за да може повече хора да бъдат сред природата и чистия въздух в планината. Всички дейности по програмата са изцяло съобразени с екологичните изисквания в подобни райони.

- Финансирано бе заснемането на документалния филм „Живот Без Следа - Бъдещето на природата е в наши ръце“ осъществен от Асен Величков, Лаура Славов и Мартин Граховски. Фондацията подкрепи техния проект „Паспорт за приключения“ за опазване и опознаване на Витоша чрез представяне и популяризиране „Принципи на поведение“ из планината.

- Фондация „София – европейска столица на спорта“ финансира издаването на Справочник, който да обедини и представи всички възможности за спорт, отдих и почивка в планината Витоша. Автор на изданието е изтъкнатият български алпинист и преподавател в НСА Дойчин Боянов, който е посветил години в изследване и разработване на темата, част от дейността е с благотворителна и социална ангажираност. Книгата е уникална с информацията, която предоставя на туристи, спортисти, клубове и посетители, за първи път на едно място са събрани всички необходими данни, маршрути, техники, алгоритми, пътеки – цялата богата палитра от знания, помагащи ни да опознаем и опазим планината.

- В ход е подготовката за обособяване на „Маутинбайк зона“ и „Сноуфън зона“ за най-малките в местността Меча поляна край х. Алеко.

- Сключен бе Договор с туристическо дружество „Бояна“ за целогодишно поддържане на туристическите пътеки и заслони.

- Съвместно с НСА и ПП Витоша бе инициирано организирането на „Споделени игри“, в които ученици и младежи подпомагат хората със специални нужди в желанието им да спортуват и да живеят активно. Вече четвърта година събитието събира стотици деца през юни на Витоша.

- Осигурено бе заснемането на придобилия в последствие огромна популярност документален филм „Един ден на Витоша” - той спомогна за набиране на средства за изграждане на площадки със сетове за спорт за хора в неравностойно положение на Игликина поляна.

- Фондацията подпомогна финансово с над 10 000 лв. инициатива „Витоша – достъпна за всички“. По тази програма бяха осигурени нови специализирани уреди и люлка за хора със специфични потребности на Игликина поляна.

- В момента се произвежда 20-минутен учебен филм от „Споделените игри“. Всеки директор на училище в София ще получи на специална церемония по едно копие от творбата. Така филмът ще бъде предоставен и презентиран във всички столични училища, за да се формира у децата и младежите още по-толерантно и ангажиращо отношение към хората в риск и техните проблеми в съвременното общество.

- Заедно с всички федерации, клубове и сдружения ползващи Витоша, бе извършено райониране на планината по зони за спорт, което след това бе предоставено на подготвящите новия Устройствен план.

- Вече е подготвено и Споразумение с Югозападно Държавно предприятие за рехабилитация и възстановяване на туристическа инфраструктура.

- „София – европейска столица на спорта“ обособи и пусна в действие първата на Витоша „Шейни зона“. Тя работи вече две зими до х. Алеко със специално осигурен от Фондацията човек по поддръжката и аниматори всеки уикенд с хубаво време.

Етикети:

Още от Добрите новини

Наши ученици спечелиха престижни награди от европейска олимпиада по информатика...
Рядка операция на бебе извършиха УНГ-специалистите от ВМА
Цанко Цанков е първият българин, преплувал Гибралтарския проток (СНИМКИ)
Да плуваш 71 часа без прекъсване: Болката и гордостта от българския рекорд за Гинес...
Състоя се мащабна акция по почистване на Мальовица
Дарина и Илияна от Yes СърФ: Водните спортове отварят един нов свят за децата със специални...

Последни новини

 • До края на септември: А1 ти подарява нов 5G смартфон към изгоден план

  В наши дни всеки интернет потребител желае да разполага с удобен достъп до глобалната мрежа, независимо къде се намира в страната. А когато мобилният му план предлага това на отлична цена, сърфирането в мрежата става още по-приятно. Със сигурност са добре дошли и неограничените минути за разговори &...

 • Всяка зодия има любимо животно – провери кое е то за твоята

  Казват, че домашният любимец прилича на стопанина си и замисляли ли сте се, че е възможно да избираме нашите домашни любимци спрямо характеристиките, които притежаваме самите ние и припознаваме в тях? Астролозите също обръщат внимание на тази тема и ни помагат, като разкриват кои са любимите животн...

 • Зодиите, които рядко връщат услуги на приятелите

  Това, което даваш на околните, не бива да очакваш в замяна, тъй като никой не ти е длъжен, но присъства и елементът на разочарованието, когато не виждаш същото отношение от приятелите си. Всеки в определен момент има нужда от приятелско рамо за осъществяване на определена задача или нужда. Но не все...

 • Липсата на секс - как влияе на брака?

  Макар и секса да не е най-основното нещо на света, той е важен за близостта на двама партньори в една връзка. Нормално е с течение на времето страстта в дългогодишните бракове да намалее, но при младите хора липсата на интимност в брака не е добър знак, защото от дефицита на ласки следват редица пос...

 • Пиарът на ГЕРБ обвини Кирил Петков в лъжа

  "Тази вечер в 17:40 часа Венко Сабрутев от ПП е участвал в Нова нюз!!! Кирил Петков излъга за пореден път всички в национален ефир". Това написа пиарът на ГЕРБ Никола Николов по повод възникналия скандал в студиото на БТВ. FB_VIDEO Припомняме, че вместо Сабрутев в студиото се яви съпредседателят н...

 • Тези 3 зодии имат специфично чувство за хумор

  Ако се доверяваме на астрологията спрямо зодиакалния си знак можем да научим много неща както за себе си, така и за околните. Зодиите разкриват едни от най-присъщите черти от характера на всеки човек. И за да повдигнем духа на всички, днес ще представим анализите на астролозите за въздушните знаци и...

 • Зодиите, които ще се сблъскат с тежки изпитания в края на есента

  Тези зодии ще трябва да преодолеят тежки изпитания в края на есента. За тях неблагоприятният период може да продължи и до януари 2023 година. Водолей Водолеите ще имат проблеми в личния живот. Най-вероятно ще се разделят със сродната си душа поради бремето на проблемите, натрупани от предходните м...

 • ПРОМЯНА в живота на тези 3 зодии през ОКТОМВРИ

  БЛИЗНАЦИ Марс вече е започнал да прави своята магия върху вас, откакто влезе във вашия знак преди месец. Ако се окажете по-емоционални, има какво да усетите и погледнете. С енергията напоследък приемате тази липса на толерантност и мислите, че трябва да промените всичко, вместо да сте фокусирани на...

 • Тези 6 зодии ще са нещастни през ОКТОМВРИ

  ДЕВА През този месец вашата гордост излиза от затвора на смирението и ви кара да искате да се намесвате в делата на другите хора, защото вярвате, че сте във връзка с неща, които те не могат да видят или знаят. Въпреки че може да сте много психически или интуитивен, вашите умения ви карат да изглежд...

 • Виц на месеца: Един мъж е при любовницата си

  Един мъж е при любовницата си, когато късно вечерта съпругът й изненадващо се връща по-рано от командировка. Вратата предвидливо е заключена и на съпруга се налага да звъни и да чака. Тя се показва на вратата, наметнала на голо един халат, прегръща го с една ръка, а в другата му подава тобичката с б...

 • 8 места, където трябва да правиш секс поне веднъж в живота си

  Ако ви е омръзнало от традиционните интимни отношение в поза мисионерска на тъмно в спалнята, значи сте в тази фаза от живота си, в която сте готови за секс приключения. Разнообразието е секса е сигурен похват за създаването на дълготрайни и вълнуващи отношения с вашата половинка. В тази статия сме...

 • Народни поличби за октомври

  Нашите предци забелязвали много нюанси на есента, които са превърнали в народни знаци и до днес те са популярни. 1 октомври - ще има много сняг, ако тревата е висока и зелена. Мъглите сутрин означават топли дни. 2 октомври - ще бъде студена зима, ако животните са залинели. Слана сутрин - хубав ден...

 • Григор Димитров отпадна на старта на Sofia Open

  След 5 години отсъствие Григор Димитров отново участва на Sofia Open. Българинът обаче отпадна още на старта след загуба 3:6, 6:7 (3:7) от Иля Ивашка. Състезателят от Беларус е 71-и в световната ранглиста. Срещата ще остане в спомена на българските привърженици с големия брой непредизвикани грешки ...

 • Хиляди слагат край на живота си: защо в Индия се самоубиват толкова много работници в земеделието?

  Над 600 фермери в района Маратвада в индийския щат Махаращра са се самоубили през първите осем месеца на 2022 година. Това сочат официалните данни. Като основна причина са посочени дъждовете и щетите върху хиляди хектари обработваема земя. Някои експерти смятат, че самоубийствата са дори още повече....

 • Те не искат да се бият за Путин: 100 000 руснаци са вече в Казахстан

  От 21 септември, когато в Русия беше обявена частичната мобилизация, до днес в Казахстан са пристигнали 98 хиляди руснаци, сочат данните на казахското вътрешно министерство. Над 8 хиляди от тях вече са получили идентификационни номера, което е условието да могат да се регистрират адресно или да си о...

 • Кирил Петков дойде изненадващо на телевизионен дебат, Дончев и Сачева си тръгнаха

  Със скандал започна заключителният предизборен дебат по БТВ. В студиото вместо Венко Сабрутев се появи лидерът на Продължаваме промяната Кирил Петков, което предизвика недоволство от страната на останалите участници. В дебата участват още Христо Проданов от БСП, Мартин Димитров от "Демократична Бълг...

 • 5 признака на провалената любов

  На пръв поглед отношенията между двама могат да изглеждат прекрасни, двойката може би изглежда щастлива, влюбена и неразрушима, никой никога не би могъл дори да предположи, че някога ще се разделят, но един ден раздялата е факт и това е повече от шокиращо за околните. Това се случва, когато под пов...

 • Какво се случва със зрението ни, ако всеки ден пием алкохол?

  Зрението отслабва с възрастта, но този процес може да бъде ускорен от други фактори. Според експертите от Optimax дългосрочните последици от злоупотребата с алкохол могат да бъдат "ужасяващи". Има няколко механизма, чрез които алкохолът влияе негативно на зрението, но най-важният от тях е оптичната ...

 • 11 начина да привлечете вниманието на един мъж

  Харесвате си един мъж, как да привлечете неговото внимание, как да го заинтригувате? Има психологически трикове, които ударят едно рамо. 1. Обърнете внимание на гардероба си Срещайте по дрехите и изпращайте по ума. Този израз е много уместен в случая. Мъжете харесват женствения външен вид, та...

 • Катапултиралият пилот на Су-25 е откаран във ВМА София

  Състоянието на пилота, пострадал при разбиването на военния самолет Су-25 край авиобаза "Безмер", е добро. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, цитиран от БГНЕС. "Доколкото имам информация, понеже инцидентът се е случил скоро, той е катапултирал, контактен е, настанен е в б...